2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Hogyan építsünk erősítőt?

Az elektronika építés és elmélet alapjait szeretném bemutatni.

[ ÚJ TESZT ]

Építő kockáink

Passzív elemek:

Ellenállás
Létezik 0.1 ohm -tól 10 megaohm-ig. Nyilván hétköznapi értékek érvényes ez az induktivitásra és a kapacitásra is, létezik kisebb vagy nagyobb értékű is de hobbyelektronika boltba betérve nem gyakran fogtok látni mást :) De ! Nem szabad elfelejteni, hogy teljesítmény is esik rajta, így nem mindegy mit használunk. Az alap ellenállás 0.25W maximális rajta disszipálódó teljesítményt bír, de létezik 1W -2W -5W-10W- 20W-os is. (Leggyakoribb értékek.)
A normál ellenállások érteke, - meg kell szoknunk - de nem mindig olyan pontos mint elvárnánk, ha nagyon pontos kell, akkor speciális fém réteg ellenállást használjunk.
Különböző tűréskategóriák léteznek, szükséges pontosság függvényében válasszunk. Minden kisebb tűrésű osztáy nagyobb árral jár!
Ha szükséges ritkán a 0.1 ohm körüli érték, vagy kombinációkból, vagy pedig ellenálláshuzalból szokás elkészíteni legtöbbször.

Kondenzátor
Létezik 0.1 pikofarad-tól 1.5 farad-ig. Különböző maximális feszültség értékkel : 5V-500V.
Ne feledjük ez is melegszik, ha teljesítmény esik rajta (figyelembe kell venni, hogy valóságban vagyunk és nem ideális eszközökkel dolgozunk) , így számít mennyit bír (pl 105 fok). Viszont az esetek legtöbb részében a környező alkatrészek által termelt hő miatt fontos, hogy jól bírja a meleget.
Létezik elektrolit kondenzátor, aminek van egy + - oldala. Felcserélve a polaritást sose kössük be!
A bipolár elektrolit kondenzátor (váltóáramú kondenzátor) kivétel, de ha nem tudjuk milyen típus, akkor csak óvatosan.
A hang útjába mindenképpen MKP és társai tömbkondenzátorokat illik tenni, nagyon komoly hangzás javulás érhető el velük egy átlagos, pl. tápegységben használt kondi helyett.
A kerámia, fólia kondenzátoroknak nincs + - oldala és általában nagy feszültséget bírnak kis kapacitás mellett. A DC jelet nem engedi át, de az AC-t igen. A váltakozó áramot sietteti. Szabatos fogalmazásban fázist tol :max( exp(-i*pi/4)) értékkel

Tekercs
Talán a szimpla tekercs a legkevésbé használt passzív elem legalábbis a nyákon az elektronikában,de fontos tudnunk, hogy hang váltók, szűrők alap eleme lehet. Az egyenáramot átengedi a váltakozó áramot késlelteti. Szabatos fogalmazásban fázist tol :max( exp(i*pi/4)) értékkel

Aktív elemek:

Tranzisztorok, FET-ek
Erről a témáról bőven sokat lehetne beszélni, de én röviden a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat akarom csak elmondani.
Minden tranzisztor vagy dióda vagy FET a rajta disszipálódó teljesítmény miatt sok hőt termel, ezért tudnunk kell, hogy sokszor hűteni kell őket. A probléma itt kezdődik, ne feledjük el a hűtő bordák legtöbbször vezetik az áramot! (kivétel ha festék van rajta vagy valamilyen bevonat) A tranzisztorok tokozástól függően rendelkeznek egy fémes háttal esetleg az egész tok egy fém tok (TO-3) és ez a fém részük általában a collectorral van vezető kapcsolatban. Így szigetelő réteget kell tennünk a vezető fémes oldal és a hűtő borda közé, de sajnos ez nem elég, mivel a levegőnek nem jó a hő vezető képessége, így hővezető pasztával is be kell kennünk a tranzisztort és a bordákat ahol érintkeznek.

Amint a képen látszik a két nagy teljesítményű tranzisztor nincs vezető kapcsolatban se a bordával se a csavarral (alátét) se mással, csupán hővezető kapcsolatban.

Transzformátor

Talán a legdrágább eszköz, de nem szabad spórolni rajta. Sokféle létezik, az erősítőnk viszont csak a toroid (kör alakú transzformátor) típusú transzformátort kedveli (ezzel érdemes tehát megépíteni). Mivel a trafó rengeteg elektromágneses zajjal tudja megszórni a kábeleket alkatrészeket, ezért figyelnünk kell hova tegyük (távol minden fontos kis jelű vezetéktől) és ezért jobb a toroid (kevesebb szórás). A toroidnak viszont meg van az a hátránya, hogy nagyobb teljesítményeknél lágy indító kell (>500W), mer lecsaphatja a biztosítékot. A lágy indító egy egyszerű elektronika ami nem engedi meg a hirtelen nagy áram felvételt. A toroid előnye még a kisebb méret.

Érdemes túlméretezi a transzformátort is, mivel ez is hőt termel! A trafó hőtermelését a tekercsek ohmikus ellenállása és a vasmagban fellépő veszteségek okozzák. Ideális esetben a várt maximális felvett teljesítmény 2.5 szerese álljon rendelkezésre. JLH 200-250W-os trafót ajánl a 2 csatornához..

Toroidnál akkor működik a ténylegesen kisebb szórás, ha legalább 2,5x van túlméretezve, ha ez nem teljesül, még nagyobb szórása lehet, mint azonos képességű sima trafónak.

A transzformátornak van primer oldala (ide megy a 230VAC) és secunder oldala (itt jön ki a pl 20VAC). A secunder oldalon lehet közép leágazás is. Ennek a leágazásnak a szerepe az áramköri földnél van (0V).
Ilyen transzformátor a dupla tápforrás kettős tápforrás építésénél lehet szükséges. (+12V 0V -12V)
A transzformátor után szoktak közvetlen biztosítékot betenni, maximális terhelés 1.25 szeresére számolva. (Transzformátor előtt is ajánlott, de ott legalább 2szeres terhelésre számolva toroid miatt).

Aranyozott csatlakozók, EMI-szűrős tápcsatlakozó és minőségi kapcsolók mind fontosak

A kábelek legyenek - főleg a tápkábelek - túlméretezve a maximális terheléshez mérten és sodrott réz kábelek vagy inkább tömör kábelek. Az árnyékolást a földre vagy a hálozati földre kössük. (A kis jelű kábelnél fontos az árnyékolt kábel).

Minden alkatrész rögzítésénél figyeljünk a megfelelő elrendezésre (távol a melegtől, elektromágneses zavaró tényezőktől) és az esetleges rövidzárra.
Legtöbbször közeli értékű ellenállások, kondenzátorok kicserélhetők. (1000 ohm- 1200ohm, 0,33mikrofarad 0.47 mikrofarad), persze fontos, hogy tudjuk mit cseréltünk ki és az milyen hatással van a rendszerre.

230V-al mindig körültekintően bánni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Előerősítő csövekkel! DIY

    Kis jelszintű forrásokhoz ill. jelkondicionáláshoz vagy impedanciaillesztéshez, hangélmény javításához.

  • Bulldog: Queen size ego

    DIY fejhallgató erősítő + DAC = USB külső hangkártya a minőségi zenehallgatáshoz, ajándékba.

  • Kis OTL fejhallgató erősítő

    A magasabb minőségű fejhallgatók szinte követelik a jó fejhallgató erősítőket és a jó forrásokat is.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.