2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tuningoljunk egy CPU-t 150%-kal!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatom, hogy sikerült egy CPU-t 150%-kal túlpörgetni.

[ ÚJ TESZT ]

Sokan úgy gondolják, hogy az extrém tuningnak nincs értelme, mert egyrészt károsodhatnak az alkatrészek, másrészt, ha meg dől egy-egy 3Dmark rekord, az aktuális csúcsot úgyis hamarosan újra meg fogja valaki dönteni.
Akkor mi értelme van ennek az egésznek, s miért kényszerítik emberek őrült körülmények közt a számítógépüket minél magasabb teljesítményre?
Ezen én is sokat gondolkodtam, hogy miért jó ez, s ha a számítógépemnek nem is, de nekem igen.
Én leginkább az extrém tuningot a sporthoz, mondjuk a futáshoz, tudnám hasonlítani. Mindig van egy eredmény, rekord, amit meg lehet dönteni, s ahhoz hogy megdöntsem, bizony alaposan fel kell rá készülnöm, úgy, mint a sportban, csak itt nem az étkezésre kell figyelni, hanem a gondosan összeválogatott alkatrészekre. Persze ebből még mindig nem derül ki, hogy ez miért jó, s mi az értelme? Az egészre egy szóval tudok válaszolni: Adrenalin!
Bizony nekem a processzorom órajelének egekig emelése nem kevés adrenalint ad, hogy vajon lesz-e új rekord, s ha világcsúcs nem is, mert kis hal vagyok én ahhoz, de vajon meg fogom-e tudni dönteni a kitűzött célomat, vagy legalább elérni?!
Hát én ezért szeretek tuningolni, mert adrenalinnal tölti fel szervezetem, és számomra nagyon jó kikapcsolódás. S ezért képes vagyok a számítógépem épségét kockáztatni
Ebben a tesztemben szeretném bemutatni, röviden, hogy is értem el 150%-os túlhajtást!

A felkészülés. Ahogy a futáshoz hasonlítottam a tuningot, írtam hogy először gondosan összekel válogatni a hardver elemeket, én is így tettem, fussuk át a tesztrendszert, s most igyekezek kitérni rá, hogy miért is azt választottam:

Alaplap: Abit BE6-II
Ez az egyetlen SLOT1-es alaplap, ami képes 1MHz-enként állítani az FSB-t továbbá lényegesen magasabb feszültséget enged állítani a CPU-nak, a PCI és az AGP buszt engedi vissza osztani, de még a CPU L2 cache memóriájának is tudja állítani a sebességét.

CPU: Intel Celeron 566MHz cD0 stepping (gyári 1,75V)

Nagyon fontos jelen esetben a stepping, mert a cD0 steppinges celeronok voltak az utolsó szériás példányok, s ezek klasszisokkal jobban tuningolhatóak, mint a korábbi társuk, különös ismertető jelük, hogy gyárilag 1, 75V-os üzemfeszültséggel rendelkeznek

Memória: Kingston 256MB PC133
Azt hiszem a Kingston-t nem, kell bemutatnom, ebben az időben bizony a legjobb memóriákat az ő gyára készítette, s fontos a jó memória, hogy bírja a magas órajelet, mert a BE6-II egyetlen hátránya, hogy a memória frekvenciáját nem tudja vissza osztani

VGA kártya: Matrox Mystique 4MB PCI
Képet ad, az a lényeg

HDD: 4,3GB Segate IDE
A HDD-nek ebben az esetben nem jut fontos szerep,

Hűtés: Jeges fagyállós hűtés.
Erről majd picit később

Szemfülesek észre vehetik, hogy az alaplap SLOT1-es, míg a CPU Socket370 tokozású, természetesen alkalmaztam egy SLOT1 S370 átalakítót, hogy működjön a CPU az alaplapban, s mint mondtam, csak ez az alaplap képes olyan magas CPU feszültség állítására, amit használni fogok, így az összes többi S370-es foglalatú alaplap kiesett…

És akkor lássuk, hogy néz ki az összeválogatott konfiguráció első bekapcsolás után:

nagyban

Akik olvassák a személyes bejegyzéseimet, azok már tudhatják, hogy mit is keres ott az a flakon, amiből csövek jönnek ki!
Kérem szépen az ott a jeges fagyállós hűtés, azaz itt még csak jeges víz látható benne.
Egyértelmű hogy extrém órajel emeléshez extrém hűtés is kell. Én sajnos nem rendelkezek az ilyenkor használatos folyékony nitrogénnel, de még száraz jéggel sem, de ezt a „kis problémát” többé-kevésbé sikerült áthidalnom! A hűtő közeg hőmérsékletét úgy vittem szobahőmérséklet alá 0 fok környékére, hogy a vízhűtésemmel 0 fok környékére lehűtött vizet keringettem, méghozzá úgy, hogy jó sok jeget hagytam az üvegbe, hogy a felhevített vizet, az üvegben található jég egyből visszahűtse, így amíg van jég az üvegben, az alacsony hőmérsékletet addig meg lehet tartani.
Később ezt tovább fokoztam fagyállóval, ami nem fagy meg 0 fok alatt sem, így akár -7,-8fok körüli folyadékot is tudok keringetni rendszeremben, tovább fokozva a hűtőrendszer hatékonyságát.

Kicsit nézzük meg közelebb a CPU-t illetve a rajta található vizes blokkot

nagyban

A blokkot egy Pentium PRO „némileg átformált” lefogatójával szorítottam a processzorra, és az a gumiburkolatú pendrive sem véletlenül van ott!
A blokk nagy súlya előre húzza a SLOT1 foglalatban lévő átalakítót, illetve CPU-t s így nem érintkezik megfelelően, ebből adódóan nem ad képet a rendszer, így azt ki kellett támasztani, hogy ne billenjen előre, erre a gumiburkolatú pendrive-om megfelelő eszköz, mert csak bedugom az északi híd hűtőbordája és a CPU-t hűtő blokk közé, és máris nem billen előre.
Továbbá a pendrive-on azért nincs kupak, mert azzal meg a VGA kártyát támasztom ki, s ezért jó, hogy gumi, mert szükebb helyekre is be lehet gyömöszölni, s így biztosabb a jobb kitámaszthatóság.

Ismerkedjünk meg az Abit féle CPU Soft Menu III-al, azaz ahol tudjuk tuningolni CPU-nkat:

nagyban

A képen látható, hogy ez az alapbeállítás, innen fogunk indulni.

Látható a sok beállítás, amit még sok mostani alaplap is megirigyelhet, ilyen sok lehetőséget más 10 éves alaplap nem igazán kínál.
A CPU feszültség azért van alapból 2, 05V-on, mert az átalakító is enged némi feszültség állítást, így az alaplap úgy érzékeli, hogy a CPU-nak ez az alap feszültsége.
A tuningolást úgy kezdtem, mint a nagyok, azaz a CPU FSB-jét ami, alapból 66MHz, elkezdtem emelni, megjegyzem 100MHz-re, raktam fel elsőnek, mert tudtam hogy ez a processzor nagyon jól tuningolható, s onnantól kezdve lépkedtem 10MHz-enként.

2, 05V-os feszültségen a processzor képes volt 1325MHz-re, ez több mint 130%

nagyban

Nézzük meg, hogy a BIOS-ban milyen beállításokat kellett alkalmaznom:

nagyban

Közben jól látható, hogy az üvegnyi jég fele már elolvadt, itt már picit sietnem kellett, hogy maradjon elég időm kitesztelni hol a CPU „vége” nehogy a magasabb hőmérsékletű hűtőfolyadék szóljon bele.

Szóval akkor nézzük meg a beállításokat közelebbről:

nagyban

Látható, hogy a CPU feszültségén kívül mindent át kellett állítanom. A PCI busz-t „negyedelnem” kellett, az AGP-t 2\3-olnom, a CPU L2 cache késleltetését a leglassabbra raknom, szóval nem maradt olyan beállítás, ami alapon maradt volna még.

Ekkor jött a CPU feszültségének az állítása, de mivel már egyre jobban olvadt a jég, így egyből 2, 4V-os feszültséget állítottam be, mely hatására a végeredmény magáért beszél:

nagyban

1407MHz-et sikerült kifacsarni a CPU-ból, s ha világrekord nem is lett, de egy 2. helyre azért elég lett: [link]

Ezzel a bemutatóval arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy aki tényleg szeret sportból tuningolni, mert ha már a sakk lehet sport, akkor a tuningolás is… de fogalmazhatok úgy is, hogy hobbiból, annak, sem muszáj százezres gépet ilyen „veszélyeknek” kitenni, illetve az extrém hűtésre sem kell költeni egy vagyont, mert régebbi gépek tuningolása is meg tudja adni ugyanazt a hangulatot, mintha egy friss vasat nyúznánk.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.