2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

HD filmek, x264, DXVA, HDMI audio

DXVA, a CUDA, VDAPU(Ubuntu) valamint a CPU mint lejátszó fog szóba kerülni, több szerző közös cikke.

[ ÚJ TESZT ]

DXVA

Ez az írás több szerző közös cikke, azért született, hogy segítsen eligazodni a HD témában. Az alábbi linkekkel egyből a téged érdeklő részhez jutsz:

Ugrás a CUDA-s részre, Ubuntu VDPAU-s részhez, CPU-s részre, HDMI audio-s részre vagy a VirtualDubos rászhez.

Első rész: HD filmek lejátszása, DXVA használata

Ez az írás azoknak szól, akik szeretnék videokártyájuk videó dekódolási képességét használni HD filmek (x264) lejátszására, vagy csak szimplán érdekli őket a Media Player Classic Home Cinema (Továbbiakban MpcHC) és az AC3Filter használata, ugyanis velük mindenféle codec pack telepítése nélkül élvezhetjük a filmjeinket. A szerzők közös álláspontja az, hogy ez a program kombináció a legegyszerűbb módja Windows alatt a DXVA használatának. Későbbiekben AMD (Ati)-s Linuxos leírás is fog szerepelni a cikkben.

A cikk alapötletét az adta, hogy a HD_filmek_lejátszása fórumban gyakorta jöttek a kérdések, hogy nem megy a HD, csúszik a hang, szaggat a kép, stb. Ilyenkor mindig magyaráztunk, hogy milyen erős processzor, milyen típusú videokártya, milyen program kell a lejátszáshoz, és azt hogyan kell beállítani. Ezeknek a kérdéseknek szeretném elejét venni ezzel a cikkel.

Mi is az a HD film?
HD filmről beszélünk, ha a felbontása a 960*x pixel (az x általában 720, de lehet kevesebb is, többnyire mozis felvételeknél), vagy ez fölött van, egészen 1920*1080 pixelig. Jellemzően MPEG4-AVC (ált. x264 encoderrel készült mkv fájlok) vagy VC-1 (javarészt Bluray lemezek) videó kódolást alkalmaznak, és a nagy videó adatfolyam sűrűség okoz problémát a processzornak, ami általában 1-50Mbit/s, vagyis akár 6,25Mbyte/s-es is lehet.
Ha hálózaton keresztül szeretnénk HD filmeket nézni, akkor legalább 100Mbit/s-es vezetékes hálózatra van szükség, annak az elméleti maximális áteresztő képessége 12,5Mbyte/s. Ugyan Wifi-s hálózatok is tudnak már sok Mbit/s-et, de náluk nem garantálható az állandó sávszélesség, amit igényel a film lejátszása.

Mi kell hozzá?
Ehhez megfelelő videokártyával kell rendelkeznünk, AMD (Ati) téren a Radeon HD2000-es szériától, valamint nVidia téren a GeForce8-as szériától "szériafelszerelés" a szükséges, új típusú dekóder. Itt meg kell jegyezni, Geforce 8800 Ultra, 8800 GTX, 8800 GTS (320/640MB) típusokból teljesen hiányzik az új típusú videó dekóder, ott a DXVA nem használható. Ugyanez igaz a Radeon HD2900-as széria kártyáira, valamint a HD2100, HD3000 néven létező 740G valamint 760G-s belépő szintű chipsettel ellátott alaplapok integrált grafikus vezérlőijeire is AMD oldalon.

Netbook/Notebook között Intel oldalon az Intel GMA 500 és X4500 HD integrált grafikus mag valamint Corei processzor tulajdonosok is használhatják, ezek mellett Ion, Ion2 néven létező nVidia chipsetek is tökéletesek, mert az tulajdonképpen egy 9-es szériás GeForce videokártyának felel meg.
Ennél bővebb és alaposabb tájékozódást nyújt Stevve írása a témában, ami méltán került ki a PH! főoldalára is
[link], valamint hasonló témájú írása, amiben a hordozható számítógépek képességeivel foglalkozik. [link]

Az API, ami használni tudja a videokártya képességeit, azt Windowson DXVA-nak hívják, vagyis a DirectX-en keresztül működő videó gyorsítási API. Ennek a Linuxos megfelelője nVidia esetében VDPAU valamint AMD (Ati) oldalon a va-api.

Itt meg kell jegyezni, hogy AMD (Ati) alaplapi videokártyáknál gond lehet a memória kezeléssel. Amennyiben van SidePort memória (saját memóriája az integrált videokártyának, az alaplapra szerelve), le kell kapcsolni a biosban ennek használatát, és át kell tenni arra, hogy csak a rendszermemóriát használja, abból is legalább 256Mb-t. (UMA néven szokott szerepelni ez a beállítás)
Amennyiben nincs SidePort memória, akkor is javasolt beállítani legalább 256Mb ramot az UMA-ban, ez a tapasztalatok szerint szükséges a DXVA használatához.

Mitől is lesz egy film DXVA képes? Rövid bemutató Band1103-tól:

Nem túl régen még a DXVA akkor tudta csak használni a GPU UVD / VP egységeit, ha a film ref frames (ref frames az a referencia képkockákat jelenti a videó adatfolyamban, tömörítéskor egyszerűen megfogalmazva, a ref. képkockákhoz képesti változásokat tárolják le a következő ref. képkockáig) értéke másodpercenként:

1920x1088 felbontás esetén: 4 = vagy > ref frames
1920x864: 5 = vagy > ref frames
1920x720: 6 = vagy > ref frames
1280x720: 9 = vagy > ref frames
1280x648: 10 = vagy > ref frames
1280x588: 11 = vagy > ref frames
1280x540: 12 = vagy > ref frames
1280x498: 13 = vagy > ref frames
1280x462: 14 = vagy > ref frames
1280x432: 15 = vagy > ref frames
1280x405: 16 = vagy > ref frames
720x(bármi):8 = vagy > ref frames
720x576: 11 = vagy > ref frames
720x480: 13 = vagy > ref frames

Ma már mind az Ati (UVD2-es kártya a feltétele ennek - előfordulhat, hogy UVD+ -os kártyán is mennek gond nélkül, HD4000 szériától, valamint az alaplapi HD3200 szériától), mind nVidia videokártyának nem okoz gondot a fenti táblázatban látottaknál magasabb ref frames érték.

Rövid kiugró: Intel GMA X4500HD és a 16 ref frames filmek gyorsításának engedélyezése: [link]

A ref frames értéket és sok hasznos információt a Mediainfo programmal lehet megtudni, telepítés után integrálódik az MpcHC-be is.

Szükséges szoftverek

Első lépés az MpcHC letöltése: [link]
Létezik 32 és 64 bites verziója is, válasszuk azt, ahány bites operációs rendszerünk van.

Következő lépés az AC3Filter letöltése: [link]
Az oldalon sok minden hasznos dolgot le lehet tölteni, de ide most csak a AC3Filterre van szükség.

Harmadik lépés a DirectX frissítése az ingyenesen letölthető Microsoft segédprogrammal: (eredeti Windows tulajdonosoknak - link)
Ez fontos lépés, ugyanis a videó lejátszás DirectX-et használ, így az esetleges problémák elkerülése végett erősen javaslom a frissítést.

Negyedik lépés a videokártyánk driverének frissítése az aktuális verzióra.
AMD/Ati: [link]
nVidia: [link]
Intel: [link]

L5.1 támogatás kérdése

*AMD/Ati driver esetén a 10.4-es verziószámú driverbe került be először az úgynevezett level 5.1, vagy röviden L5.1 támogatása, ami annyit jelent, hogy már képes DXVA-val lejátszani olyan filmeket, mint például a "Killa sample", így már HD dekódolás szinten az AMD/Ati kártyák egy szintre kerültek az nVidia kártyáival, amiknél ez a támogatás már régóta megvolt. A támogatás használatához legalább Windows Vistára van szükség (DXVA2 miatt), XP-n nem fog működni az L5.1 támogatás.

A Level 5.1-et a FullHD felbontás fölötti videók számára találták ki, mint például a QuadHD 3840x2160-as felbontás. További információkat a témában itt találtok: [link]
A probléma ott kezdődik, hogy mint az említett Killa sample esetében, "normál HD" felbontásban is L5.1-et használtak, ettől remélve jobb képminőséget vagy extra nagy részletgazdagságot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.