2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

HD filmek, x264, DXVA, HDMI audio

DXVA, a CUDA, VDAPU(Ubuntu) valamint a CPU mint lejátszó fog szóba kerülni, több szerző közös cikke.

[ ÚJ TESZT ]

DXVA beállítása és használata

Először is szerezzünk be megfelelő, HD felbontású videót, .mov (tisztelet a kivételnek, mint pl. az apple videói), .wmv (vagyis wmvHD), valamint .Ts fájlok nem megfelelőek, ide nekünk .mkv (matroska), vagy .m2ts fájlokra van szükségünk. Ezek konténer formátumok, a lényeg a belső videó sávokban van, közönséges avi fájlbvan is lehet x264-es FullHD film.
Ebből kifolyólag, a weben nagyrészt nem .mkv formátumú fájlok találhatóak meg (amit leginkább a torrentről ismerünk), de ez nem jelent akadályt DXVA használatának. Innen tölthetünk le megfelelő videókat: [link]

A már megismert módon menjünk be a beállításokba, és a kimenet pontban válasszuk ki az operációs rendszerünknek megfelelőt. XP esetén "WMR9 renderless", Vista, Windows 7 esetén pedig az "EVR egyedi beállítás" a választandó. Itt jelenleg nincs szükség más beállításra.
*Amennyiben Windows XP-n lejátszási problémákat tapasztalunk, próbáljuk a WMR9 keverő mód ki/be kapcsolását.
*A page tearing azt jelenti, hogy a kép szétesik, jellemzően mikor a kamera oldalra mozog. Ebben az esetben érdemes kipróbálni a "Direct3D teljes képernyő" módot. Ez a probléma WindowsXP-re jellemző, DirectX9 (wmr9) sajátossága.


huskydog17 kollégánk felfedezett egy beállítást, ami segíthet XP tulajdonosoknak a tearing témában:
A titok:
Az egész csak egyetlen kapcsolótól függött nálam: az egyik film közben bekapcsoltam a következőt: gyorsmenü (jobb egérgomb a filmen) -> "Renderer Settings -> GPU Control -> Wait for Flushes"
A GPU Control almenüben három opció van és mindhárom aktív most már, eddig csak kettő volt bekapcsolva.
Teljes írása: [link]

Válasszuk most ki a beállításokban a "belső szűrőket", majd pedig minden négyzetbe tegyünk pipát a "forrás szűrők" oszlopban.

Ezek után már készen is vagyunk a kép beállításával, kezdődhet a tesztelés egy .mkv fájlal. Itt meg kell jegyezni, hogy léteznek olyan .mkv fájlok, ahol a DXVA nem használható, mert nem a megszokott módon kódolták, de ritka az ilyen, nekem még nem sikerült találkoznom ilyennel, pedig már sok .mkv fájlt lejátszottam.

Elindítottam egy mkv fájlt, a képen látható tulajdonságokkal, ez azért is érdekes, mert megfelelően összetett, tartalmaz 2 hangsávot és 14 különálló feliratot is a kép mellett.

A feliratok kezelése nem bonyolult, ez a menü akkor is előjön, ha lejátszás közben a film képén jobb egér gombot nyomunk. Ne felejtsük el bejelölni az "engedélyezés" gombot.

A "szűrők" menüben az "MPC video decoder" gombra kattintva ellenőrizni tudjuk, hogy működik-e rendesen a DXVA.

Itt a kép mindent elárul, "DXVA mód H264 bitstream decoder, no FGT"
FGT = Film Grain Technology. Ha a film grain (szemcsés kép) ki lett szűrve a forrásból, ez a technológia vissza tudja rá helyezni. Sehol sem használják.
Amennyiben nem működne a DXVA, azt látnánk kiírva, hogy: "Not using DXVA"

Az "audio" menüben lehet váltani a hangsávok között.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.