2022. november 27., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HD 7970 vs. HD 7870 Crossfire

A be nem tartott ígéret.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Volt egyszer egy teszt gondolata, ami el is jutott egy bizonyos fázisig, de sajnos nem állt össze végül.
Körülnéztem, hogy mi lehet az, ami még érdekelné is az embereket és hasznát is veszem a méréseimnek, de nem elcsépelt téma...?

Így született meg a két költséghatékony kártya összekötése és a nagy testvér elleni küzdelmük, ami a Hawaii GPU megjelenéséig az AMD zászlóshajója volt GPU tekintetében.

HD 7870 CF az egy köztes megoldás:

Kicsi a keret egy erős GPU-hoz, de egy Tahiti / GK104 ereje nem elég.

Hogy állunk az árakkal?

Az ár és a teljesítmény aránya a lényeges ebben a témában is, mint a legtöbb VGA tesztben.
Az előbbi a következőképp alakul a használtpiacon kortól, garitól, tartozékoktól függően:

HD 7870 Crossfire: 80 - 86.000 Ft
HD 7970: 65 - 75.000 Ft

Tehát ha ügyesek vagyunk, egy kis felárral kihozható a dolog és a tesztek szerint megéri.

Vajon mai címekben is olyan szép dolgokat láthatunk a 7870 CF-től "Overkill" beállítások mellett, hogy megérje ezt választani a 7970 helyett, esetleg a mostani 7870 mellé még egy?
Erre a következő oldalakon kapunk majd választ!


Két ilyen modell tette próbára magát

Ránézésre sem a hardcore rétegnek szól, kisebb, olcsóbb hatást kelt, nem sugall akkora erőt, csak úgy dobtak rá egy a nagy tesókéhoz képest butított hűtőt és kész is van.
A ventilátorprofilja ennek a modellnek messze túl van lőve, 60 fok körül kezdett 2000 RPM-en pörögni, és 2200 felett már zajos volt és eleinte hajlamos volt berezonálni mindkettő.
1900-ra "lefojtva" 72 fokot nem haladták meg CF-ben sem és így a hangjukra sem lehet panasz.

A limuzin testet öltő HD 7970

Sok HD 7950/70 járt itt, az olcsó modelltől kezdve a legkomolyabb gyárilag rápakolt hűtésig bezárólag.
Végül kellő tisztelettel búcsúztam a 7900-as szériától egy Accelero Xtreme 7970 hűtős, referencia nyákos 7970 személyében.

A hűtési teljesítménye kimagasló, de nem tökéletes:
A VRM hőmérséklete alapfeszen saját ventiprofil nélkül hajlamos a nem kellemes 90-95 fok fölé bekúszni, cserébe a ventilátor nem pörög többet 7-800-nál.
A maximum fordulata a ventilátoroknak 2100 körül van, úgy 1600-ig roppant halk, 1600-1900 között minimális levegőmozgást hallani, afölött nem az igazi a csend kedvelőinek. (Relatív, tehát a környezete: max. 800-as ventilátorok és 2 darab HDD)
Saját profil mellett / GPU 65 fok--->95% RPM/ 1.22V Drop @ 1200/1800-as (GPU/Mem) órajelek mellett a VRM nem ment 90 fok felé, és még így is halkabb akármelyik gyári hűtésnél.
Egyedül a DCII teljesítményét tudnám hozzá hasonlítani, de az szélzajosabb ilyen mértékű tuning mellett.
Amit hiányoltam, az a nagyobb teljesítményű ventilátor a hűtésen, egy 2800-at igazán tudhatnának, a borda nagysága valószínűleg mindenkit kielégít.

2GB videómemória 2014 hajnalán?

A referencia felbontás a nálam megszokott 1080p.
Nem egy téves információ kering a fórumokon azzal kapcsolatban ez mennyire elég.
Ismét leszögezem, ahogy már oly sokszor hangoztattam:

Jelenleg a reális kihasználtság mérése nem lehetséges, az igen, hogy a driver mennyit jegyzett elő a játéknak, de, hogy a valós kihasználtság mekkora, azt nem tudni.
Az olyan kijelentések, mint például "2284 MB-ot evett nálam a BF4, így a 2GB nem elég, elfogy" tévesek.

Példának okáért most maradjunk a BF4-nél: 150% skálázás mellett, maximum 1750MB-ot írt minden monitorozó program és a textúrák fele hiányzott, laggolt az egész játék, játszhatatlan volt, de a "nagyszerű" programok szerint még bőven 2GB alatt voltam.

Ha elfogy egy 2GB-os kártyán, annak jelei vannak: később betöltődő vagy meg sem jelenő textúrák, akadások, esetleg drasztikus teljesítménycsökkenés.

Crossfire, mint lehetséges alternatíva?

Sok tapasztaltabb fórumos évek óta eltolja magától ezt a lehetőséget a Frametime (aránytalan) növekedése, a kis akadások és a skálázódás problémái miatt.
Nekem nem volt sosem különösebb gondom a 2 GPU-s rendszerekkel, mert a pályafutásom szinte végig 2 magos rendszerek kísérték.
Év eleje óta 1 GPU-t használtam kihasználatlanság és a játékok minősége miatt, így az eddiginél érzékenyebb vagyok a kép folyamatosságára.
1 GPU-hoz képest vajon mennyivel veti vissza a folyamatosságot a 2 kártya, és ha érzékelem is, ez mennyit ront az élményen?
Ennek alátámasztásaként lett mérve Frametime is, erről a következő oldalon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.