2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HD5870 - Az irgalmatlan szamaritánus

Azért Ultrából sem lesz szalonna, avagy hogyan zöldel a vörös...

[ ÚJ TESZT ]

Előszó és a résztvevők

Beköszöntő

Először is üdvözlök minden kedves Logout olvasót és szerkesztőt, egy ideje már böngészem az itteni írásokat és nagyon örülök, hogy létrejött egy efféle közösségi portál, ahol mindenki írhat saját témájában bármiről. Ez az első itteni írásom, remélem jó bemutatkozás lesz :) . A téma nem más, mint az AMD - ATi legújabb gyöngyszeme, az egychipes csúcs VGA, a HD5870, ugyanis nem rég kaptam kézhez saját példányomat. Korábban már olvastam TomLion tesztjét, ahol ő egy CF rendszerrel mérte össze az újdonság teljesítményét. Én most más oldalról közelítek, némi technikai halandzsa után megnézem, hogy mit tud az új csoda egy régi gigásszal összemérve és hogyan teljesítenek "együtt". A vetélytárs régi (több mint két éves) VGA -m, egy Gainward 8800 Ultra, a G80 -as GPU -k koronázatlan királya, a kihívó pedig az említett tesztből már ismerős XFX Radeon HD5870 1GB. Első ízben szokásos módon egymásnak eresztem a két kártyát, a végén viszont már kart karba öltve dolgoznak majd, a 40nm -es harcos a grafikát számolva, a 90nm -es óriás pedig a zöldek PhysX rendszerének meghajtójaként .

A két csataló

Ej a régi szép idők :D

A résztvevők

AMD - ATi (XFX Radeon HD5870 1GB)

Durván egy hónapja jelent meg az AMD - ATi legújabb GPU -ja az RV870 -es Cypress nevű egység. Komoly várakozás előzte meg érkezését, mindenki találgatta az adatokat, spekulált, aztán pedig a "fél" hivatalos bejelentéskor koppantak az állak. Az 1600SPU (320SP), a duplázott textúrázószám és a kellemesen magas órajelek sokkolták a népet, ennél kicsit kevesebbre számítottunk :) . A legfontosabb újítás viszont nem csak ez, hanem a natív DX11 támogatás bevezetése annak minden velejárójával együtt. Kapunk Shader Model 5.0 -át, Tesszellátor egységet, Direct Compute 11 es kompatibilitást és persze a megszokott HD gyorsítás is jelen van. Kicsit meglepő, bár várható volt a 256bit -es memóriavezérlő. A hozzá csatolt 1 vagy 2 GB 2400MHz -es (effektíve 4800MHz) GDDR5 memóriával párosítva eléri a 156 GB/s -os áteresztési értéket, aminél személy szerint kicsit többet vártam, de a Hub vezérlő jól teszi a dolgát, így komolyabb gondok nem fordulnak elő nagyobb felbontásokon sem az interneten olvasható tesztek alapján (igen sajnos már most előrevetítem, hogy a tesztek csak és kizárólag 1280x1024 -es felbontásban futottak, ugyanis nem tudok másik, nagyobb felbontású darabot keríteni :( ).

A méretes karton borító egy kemény kartondobozt, azon belül szivaccsal kipárnázva a kártyát és a tartozékokat rejti. Kapunk Driver lemezt, beszerelési és telepítési utasításokat, DVI -> VGA és 2x4 pin Molex -> 6 pin PCI-E átalakítókat, CF hidat, és persze a DiRT 2 kulcsot tartalmazó kupont. Érdekes, hogy a beszerelési útmutató tápellátásra vonatkozó részén ellenzik a Molex -> PCI-E átalakító használatát, viszont mégis mellékelnek ilyet a kártyához. A szöveg alapján az olcsó és gyengébb tápok tulajdonosait próbálják védeni, ami jogos is, hiszen egy ilyen kártya 150W körül fogyaszt terhelő játék alatt (a gyári maximum 188W), amit egy gyengébb táp 12V -os ága nem feltétlenül tud kielégíteni.

Kicsivel több szellőzőnek jobban örülnék

nvidia (Gainward 8800 Ultra)

A zöld versenyző 2007 közepén látta meg a napvilágot a 8800GTX (teljesítménybeli) nagy testvéreként. Ez a kártya kapta a legjobb G80 -as chipeket (a 450 A3 -as revíziót) ami a 384bit -es memóriabusszal kiegészítve olyan teljesítményt biztosított, amit manapság a G92 -es magokkal ellátott későbbi generációk sem nagyon tudtak fölülmúlni. Előnye leginkább magas felbontásokon és/vagy látványjavítók bekapcsolásával mutatkozik meg igazán, de a sok nagy méretű textúrával és nagy bejárható tereppel dolgozó játékok is profitálnak a 768MB -nyi GDDR3 -as memóriából és a nagy (103GB/s -os) memória sávszélességből.

A régi vas felszereltsége nagyon hasonló az újhoz, két DVI -> VGA átalakítót, két PCI-E átalakítót és egy SVIDEO -> RGB (RCA) átalakítót kapunk a papírok és a lemezek mellett.

Még mindig brutálisan néz ki :D

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.