2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hardverajánlások a HD korszakhoz

Ebben az írásban megpróbálom összegyűjteni, hogy milyen gépeken fut simán egy 1080p-s mkv film.

[ ÚJ TESZT ]

A többi komponens, utószó

És a többi hardver?

Nos, az alapvető célom ezzel az írással annyi volt csupán, hogy nagyjából rendszerezzem, mi is kell minimálisan a DXVA-t nélkülöző és használó HD filmek lejátszásához. Ezen már túl is lőttem, azt hiszem, de azért még érdemes megemlíteni, hogy a CPU és GPU páros mellett nem árt odafigyelni a hangkártyánkra is, amennyiben a falat betöltő tv-n és a menő hangfalrendszerünkön akarunk Blu-Ray lemezről filmet nézni.
Mint már említettem, a PAP támogatásával van csupán lehetőség a TrueHD és a DTS-HD MA hangsávok átvitelére, mert különben egy 16 bites LPCM-et fogunk kapni (igaz, ezt is 8 csatornán). Ez különösebben nem okoz nagy gondot az átlagos nézők számára, de ha valaki a tökéletesre törekszik, akkor lássuk, mit tehetünk…

Többcsatornás LPCM HDMI-n keresztül

Jelenleg az ATI 4000 kártyákon található egy HDMI Audio Device, ami 7.1 csatornás LPCM átvitelére alkalmas 16 biten (downsample). Ez jól használható és átlagos felhasználóknak bőven elegendő is.

Emellett az IGP-k körében is van néhány megoldás forgalomban:
- Intel G965, G33 and G35 - SDVO HDMI eszközzel
- Intel G45
- GeForce 8200/8300, nForce 750a/780a SLI (mGPU for AMD)
- GeForce 9300/9400 (mGPU for Intel)

Hangkártyák terén még mindig két termék található csupán, ám ezek szoftveres támogatása sokat fejlődött első kiadásuk óta:

- ASUS Xonar HDAV1.3

- Auzentech Auzen X-Fi HomeTheater HD

TrueHD/DTS-HD MA

Ahhoz, hogy ezek a kártyák a PAP szerint át is vihessék az említett hangsávokat, a következő hardver-szoftver párosítások egyikét kell beszereznünk eredeti Blu-Ray lemezeink mellé:

1. Auzentech X-Fi HomeTheater HD; ajánlott szoftver: CyberLink PowerDVD
2. ASUS Xonar HDAV1.3; ajánlott szoftver: ArcSoft TotalMedia Theater

Ezekre azért van szükség, mert a Microsoft nem fejezte be a PAP-ot támogató interfészének a fejlesztését (talán soha nem is fogja), így a Windows fölé kell kifejleszteni a megvalósítást, ami azért jóval nehezebb feladat, ezért is nincs tele a piac tökéletes megoldásokkal egyelőre.

Azok sincsenek azért teljesen elveszve, akik mkv konténerben szeretnék a teljes hangsávot élvezni, mert az AnyDVD újabb verzióival már készíthetünk olyan rip-et az eac3to-val FLAC-ban, amiben ott van a veszteségmentes hangsáv.

Ha nincs szükségünk a PAP támogatásra, akkor is érdemes azért minőségi hangkártyát vásárolnunk. Íme néhány ajánlott darab a teljesség igénye nélkül:
- ASUS Xonar DX/ ASUS Xonar D2X
- Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer (de nem az X-Fi Xtreme Audio, mert az gyakorlatilag egy Sound Blaster Audigy SE!)
- Auzentech Auzen X-FI Prelude 7.1

Utószó

Remélem, sikerült nagyjából jól összeszedni a HD filmek - különösen az 1080p filmek - lejátszásához szükséges hardvereket, kategóriákba sorolva.

Azt szintén csak remélni tudom, hogy nem írtam túl nagy zöldségeket. :D, de ha mégis vagy bármivel kapcsolatban vannak vélemények, akkor kommenteljetek bátran. :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.