Hanyattegér: CST L-Trac 2545

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2015-02-25 17:00

Trackball biliárdgolyóval: precíz irányítást tesz lehetővé, kíméli a kezet, de a gyors mozgást szokni kell.

Kulcsszavak: . trackballhanyattegéregér

[ Új teszt ]

Bevezető

Bevezető

Úgy 2007 magasságában keltették fel a figyelmemet a hanyattegerek; részben mert kezdtem megunni a hagyományos egereket, másrészt szerettem volna valami újat felfedezni. Még ugyanazon év végében szert tettem egy Logitech Trackman Wheelre, amit nagyjából 3 év múlva követett a vezetékmentes és jobb szenzorral szerelt utódja, a Logitech M570.

Az évek folyamán azonban eltávolodtam a hüvelykujjas hanyattegerektől, kipróbáltam hát egy középgolyóst a Kensington Slimblade személyében.
Tetszett a kialakítása, a mai napig szeretem használni, de a szoftveres támogatásával már nem voltam kibékülve.

Tovább keresgéltem, így bukkantam rá 2013-ban a roppant szerény nevű és ízig-vérig amerikai cég, a Clearly Superior Technologies modelljeire.
Jelen cikk alanya a második szerzeményem tőlük, a CST L-Trac 2014 végi R2-es kiadása.

Na, de mi is az a hanyattegér (trackball) tulajdonképpen?
Egy olyan mutatóeszköz, amelyet leginkább úgy lehet elképzelni, mint egy régebbi golyós egeret a hátára fordítva (innen is a magyar neve). A teste fixen áll az asztalon, az irányítást a kéz ujjaival vezérelhető gömbbel oldották meg. Hanyattegérből többféle létezik, de ami a felhasználó számára talán a legszembetűnőbb és leglényegesebb, az a golyó mérete és elhelyezése. Mindenkinek másfajta kialakítás áll igazán kézre, így ezt saját magunknak érdemes kitapasztalni, ha úgy döntünk, beruházunk egy ilyen készülékre.

pro...

• precízebb irányítást tesz lehetővé:
- kattintásnál nem kell külön tartani az egeret, hogy ne mozduljon el
- nem az egész karunkkal, hanem az ujjaink mozgásával irányítjuk
- a legtöbb típusnál a gömböt ujjaink közé is foghatjuk, így még pontosabban irányítva azt

• nem helyigényes:
- nem az egeret magát mozgatjuk, hanem csupán a golyóját
• nem igényel sík felületet
- működési elvéből fakadóan akár térdünkre ültetve is tudjuk használni
• ínhüvelygyulladásban szenvedők számára is használható, sőt, bizonyos esetekben javallott
• messze nem olyan zavaró a vezeték, mint a hagyományos egérnél

... és kontra:

• szokni kell
• gyors mozgást igénylő feladatoknál nehezebb vele pontosan célozni

- (de kellő gyakorlással alkalmas még FPS-re is némelyik!)
• drága, nehezen beszerezhető, nincs nagy választék
• kevés a bal kézzel is használható kialakítás
• kényesebb a kéz tisztasági állapotára a hagyományos egereknél

Régebben leginkább azért nem volt népszerű periféria, mert teljesen mechanikus érzékelési elven működött, így nagyon gyakran kellett tisztítani, ennek elmulasztásakor ugyanis nem úgy mozogtak bizonyos alkatrészek, ahogy kellett volna, ami nagyfokú pontatlanságot eredményezett. Ráadásul a tisztítás maga sem volt feltétlenül egyszerű feladat.

Ezen napjaink optikai és lézeres érzékelői javítottak jelentős mértékben. Bár időnként még most is tisztogatni kell a trackballokat, ez roppant egyszerű művelet, és elsősorban nem is a pontosság, hanem a mozgás akadálytalansága érdekében kell megejteni.

Külsőségek

CST L-Trac 2545-5W-RC R2

A gyártó nem sokat foglalkozott a körítéssel, a doboz kinyitásakor alig pár dolog fogad minket: az egér maga egy nejlontasakban, egy pármondatos tájékoztató egy papírlap személyében, valamint egy telepítőlemez.

Plug & Play perifériáról lévén szó még a lemezzel sem kell foglalkoznunk, az eszköz teljesértékűen működik mindenféle külön driver nélkül. Gépünkhöz szabványos USB2 csatlakozón keresztül kapcsolhatjuk.

Felülről
[+]

Hanyattegerünk borítása fekete műanyag. Nem kicsi darab, aminek a kisebb kezűek valószínűleg kevésbé, a lapátkezűek ellenben nagyon örülnek. Kialakítása egyszerű, letisztult, teljes mértékben a funkcionalitásnak rendelték alá.

Fogása ezzel együtt jó, a hatalmas gombok előtt futó ívelt felület egyben csuklótámasz is. Nem utolsó sorban szimmetrikus, azaz jobb és bal kézzel egyaránt használható.

Méretei:
Szélesség: 9,5 cm
Hossz: 17,1 cm
Magasság (golyóval): 6,75 cm
Golyó átmérője: 57,15 mm -- standard biliárdgolyó méret

Megj.: Gyárilag teljesen fekete golyóval adják, amit én szinte azonnal biliárdgolyóra cseréltem -- a képeken már ez utóbbi látszik.

Oldalról
[+]

A CST Trackballok többféle felszereltséggel kaphatóak, jelen modellünk a következőket tudhatja magáénak:
- jobb és bal egérgomb a golyó két oldalán
- középső egérgomb a golyó és a görgő között
- görgő
- 2 jack-csatlakozó elöl, ha extra gombokat akarunk

Szemből
[+]

Boncolás

Belső

... avagy értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?
Noha elsőre idegen gondolat lehet, ebbe a hanyattegérbe bizony időről időre bele kell néznünk, mert tisztítani, golyót cserélni csak úgy tudunk, ha szétszedjük. Szerencsére nem egy ördöngős feladatról van szó. Nézzük, hogyan is megy ez!

Az egeret hátára fordítva a következő kép tárul elénk:

Alulról
[+]

Főbb érdekességek:
- címke: egyebek mellett pontos típusmegjelölés, illetve a gyártási dátum olvasható rajta.
- a sarkoknál összesen 4 csúszásgátló bak biztosítja, hogy rágcsálónk ne mozogjon az asztalon.
- három kereszthornyos csavar: ezek rögzítik a fedlapot a talphoz, ezek oldásával nyerhetünk betekintést az eszköz lelkébe:

Belső -- golyóval
[+]

A legszembeszökőbb a belső üressége: Az elektronika és mechanika a ház első felében helyezkedik el.
A golyót három forgótengely támasztja meg, melyeknek köszönhetően simán gördül. Ez a kialakítás teljesen eltér a mostanában divatos megoldástól (ahol 3 kis golyóra bízzák ugyanezt a szerepet -- ld. itt).
A tengelyek hátránya, hogy több helyet foglalnak (jelen esetben nem jelent problémát), viszont jelentősen ellenállóbbak a kosszal szemben, és könnyebben is cserélhetőek.

A tisztítás, karbantartás mikéntjéről a gyártó honlapján található leírás.

Belső -- hátulról
[+]

A trackball "szeme" a megdöntött nyákon található lézeres szenzor. Ennek érzékenységét lépcsősen állíthatjuk 400, 800 és 1600 dpi között, ha a középső egérgombot nyomva tartjuk, és közben a jobb gombot nyomkodjuk.
A 800 és 1600 dpi-s módoknál a görgő alatt található LED lámpácska vörösen illetve zölden világít, ám ezt csak bizonyos szögből látjuk (pl. ha szemből nézzük az egeret), ami ugyan furcsa megoldás, de legalább nem világít a szemünkbe. :)

Az érzékelővel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a sima L-Trac csak fekete golyókat kezelt rendesen, az R2-es kiadásnál ilyen megkötés már nincs. Korábban kapható volt az L-TracX modell, 3200 dpi-s maximális érzékenységgel, ami ugyancsak elboldogult bármilyen golyóval. Ezt a termékvonalat azonban megszüntették.

Belső -- labda helye
[+]

Superior-X Button Control

Superior-X Button Control

A Clearly Superior Technologies honlapján elérhető az L-Trac eszközökhöz ajánlott szoftverük (Windows alá), amely a hangzatos Superior-X Button Control névre hallgat. Egy rém egyszerű programról van szó, amely akkor lehet hasznos, ha a 3 egérgombon és a görgőn kívül még további gombokat is tervezünk csatolni a trackballhoz és/vagy változtatni akarunk rajtuk.

A program egy rövid telepítési procedúrát követően a tálcán foglal helyet. Ikonját jobbklikkel vagy duplaklikkel megnoszogatva elő tudjuk csalogatni a főablakot:


[+]

Gyorstalpaló:

- A bal alsó sarokban az általános beállítások szerepelnek
+ egérmutató érzékenységének változtatása
+ a Scroll Lock segítségével kikapcsolni a jobb oldali lista funkcióinak részét vagy egészét, helyettük az alapértelmezett kiosztás lép érvénybe
+ távoli asztali elérés esetén a negyedik és ötödik gomb megcserélése
+ a Superior-X tálcaikonjának megjelenítése/rejtése
+ debug logok

- A bal felső sarokban találjuk a profilokat, amikkel az ablak jobb felén összeállított kiosztásainkat rendelhetjük különböző alkalmazásokhoz. A Default minden programra vonatkozik, de emellett tetszőleges számú egyéb profilt létrehozhatunk.

- Jobb oldalt lent van lehetőségünk
+ megcserélni a görgetés irányát,
+ beállítani, hogy sorok helyett oldalakat ugorjunk egy-egy görgetéssel.

- Végül, de nem utolsó sorban, jobbra fent a programozható gombok listája kapott helyet, ahol egy legördülő menüből választhatjuk ki egyesével, mit is szeretnénk. Néhány példa:
+ kikapcsolni egy vagy több gombot
+ médiabillentyűk
+ alkalmazás futtatása
+ stb:


[+]

A Superior-X csendben elfut a háttérben, erőforrást alig eszik, teszi a dolgát. Ha mégsem érezzük úgy, hogy szükségünk volna rá, nem gond; teljesen opcionális, a funkcionalitás enélkül sem szenved csorbát.
Ez mindössze egy extra lehetőség azoknak, akiknek nem felel meg a rendszer szerinti alapértelmezett kiosztás.

Végszó

"ÚRISTEN, HOGY BÍROD EZT HASZNÁLNI?" -- Ilyen-olyan formában nem egyszer belefutottam ebbe a reakcióba az elmúlt 8 évben. Sokszor kérdezték, nem jelent-e hátrányt bármilyen területen, hogy trackballt nyúzok.
Jelentem: nem, eddig nem volt olyan felhasználási terület, aminél ne boldogultam volna vele, és egérért kellett volna nyúlnom. Remélhetőleg a jövőben sem találkozom ilyesmivel.

Rövid tanulási időszak után szívemhez nőtt a CST hanyattegere is. Egyszerű, logikusan felépített, könnyen kezelhető és időtálló darab, és többnyire csak akkor tudatosul bennem, mennyire szívesen is használom, amikor nincs a kezem ügyében.
Elégedettségemnek talán a legjobb tanúbizonysága, hogy a 2013-ban vásárolt L-Trac után beruháztam a cikkben szereplő újabb kiadásba is, hogy a munkahelyemen és itthon is legyen egy-egy.

Demonstrációs célzattal pedig egy (régi) felvétel -- Left 4 Dead 2 trackballal:

Köszönöm, hogy elolvastad. :)

Felülről
[+]