2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hangrendszerem

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ebben az írásomban szeretném bemutatni nektek a hangrendszeremet, amit olcsón sikerült beszereznem.

[ ÚJ TESZT ]

Ebben az írásomban szeretném bemutatni nektek a hangrendszeremet, amit olcsón sikerült beszereznem. Tisztában vagyok vele, hogy nem audiofil a rendszer, de azért nem is a leggagyibb, ma kapható műanyag csoda. A rendszer 2 komponensből áll összesen, egy Mini-hifiből, és egy cd-lejátszóból.

A hifi JVC gyártmányú, típusa MX-S20. 1997-ben készült, japán darab. Távirányító is van hozzá, amivel mindent lehet irányítani a mini-hifin. Kíváncsiságból szétszedtem, és mit ne mondjak, pozitív csalódás ért. Ezekről majd az egyes részekben írok. A képen amit készítettem látszik, hogy a cd résznél van egy "horpadás", nem tudom mitől lett ilyen, én már így vásároltam.

Rengeteg funkciója van, igaz hogy ma már a kazetta szinte teljesen kiment a divatból, de azért megemlítem, hogy a deck rész oda-vissza játszós, automatikus szalagtípus felismerésre képes. Szétszedésnél megfigyeltem, hogy a deck mechanikus részét összesen 5 motor működteti, persze együttvéve a két kazetta fészket.

Az erősítő rész lelke egy STK4141V típusú végfok. Utánanézve ennek az IC-nek kiderült, hogy 2x25W leadásra képes 0,08% THD mellett. Lehet, hogy kevésnek tűnhet a 25W, de az én szobámba teljesen elég. Az áramellátó rész csupa neves gyártó alkatrészeiből áll. A két nagyobb puffer kondi ELNA gyártmányú, ezek mellett van még két közepes méretű Rubicon gyártmányú kondenzátor. Védelmi kör is található az erősítő áramkörében, egy relé ami bekapcsolás után pár másod perccel aktiválja az erősítőt. Továbbá van egy másik áramkör amire nem nagyon tudtam pontosan rájönni hogy mi célt szolgál, szerintem ez is valami feszültség stabilizáló rendszer.
Vannak gyárilag beprogramozott hangszínek, plusz mély hangkiemelés, de én ezeket, a funkciókat nem használom, kiegyensúlyozottan szól ezek nélkül is.

Van benne digitális tuner, erről sok mindent nem akarok mondani, teljesen átlagos. 20 programozható hely, automatikus hangolás, AM, FM, LW, MW hullámhossz.

A CD rész is korrekt darabokból van megépítve, ám a hangzása nekem nem nyerte el tetszésemet. A hangszerek nem jönnek ki igazán, magas hiány is jellemzi. Ezért is szereztem be külön egy CD játszót. A D/A átalakító Sony gyártmány, szerintem 1 bites. A lézerfej típusa Optima 6S.

Összességében jót tudok szinte mondani a hifiről, nekem nagyon tetszik.

A CD játszó amit vettem külön, Philips márkájú, típusa CD 750. Érdekes módon, Magyarországon készült a termék, gondolom, itt szerelték össze. Ezt a gépezetet is szemügyre vettem belülről, sőt kisebb Modot is alkalmaztam. A mechanika CDM12 szériájú, A DAC TDA típusú, 1 bites. Bitstream konverzió is jellemzi. A módosítást illetően csupán annyit tettem, hogy kicseréltem a táp résznél a kondenzátorokat Elna és Nichicon márkájúra. Az értékek ugyanúgy maradtak, csak a gyártó lett más. Tetszetős a játszó hangzásvilága, szerintem egy kicsit analógos, a hangszerek élethűen szólnak, megjelent a tér ami a JVC cd-jénél hiányzott, összességében a kiegyensúlyozott hangzáskép jellemző.

Szerintem a kábelek is számítanak, befolyásolják a hangzást, épp ezért cseréltem le az 500 Ft-os RCA kábelemet egy minőségibb darabra. Nem készen vettem, hanem csináltattam egy közeli Hangtechnikával foglalkozó boltban. Sok mindent nem tudok róla, a csatlakozóra az van írva, hogy Neutrik, a kábelekre pedig: Speakfil/OFC. A különbség érezhetőbb, megjelentek új hangok a kábelcsere után a kedvelt, jól ismert zenéimnél.

Végül a hangfalakról írnék röviden. Telefunken gyártmányú, elég régi darab, 70-80as évekbeli lehet. 50W névleges, 35W zenei teljesítményre képes. Két utas, zárt rendszerű a hangfal. A sugárzók Seas gyártmányúak. Egy mélyből, és egy dóm közép-magasból áll. Idáig nem is hallottam ilyenről hogy középmagas, de így volt írva a hivatalos oldalon. Eredetileg nem így nézett ki külsőre a hangfal, én festettem le feketére és kicseréltem a hangszóró hálót.
Hangzását illetően: kellemesen szól, mély hangokból is van elég, nagyon szeretem a hangját.

Remélem tetszett a kis bemutatóm, ha van valami észrevételetek, kérdésetek, nyugodtan írjatok. A rendszerről videó is készülőben van, mihelyst kész lesz, feltöltöm. Végül egy kép együtt a rendszerről:

Szép napot mindenkinek!

Azóta történt

  • Hangrendszerem 2

    Ebben a bemutatóban egy Philips FA-630-as erősítőről olvashattok.

  • Hangrendszerem 3

    Ismét eljött a változtatás ideje, búcsút vettem a jó öreg Philips erősítőmtől, helyette jött egy Marantz.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.