2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hálózati gondjaim vannak...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A történet tulajdonképpen igen egyszerű. Dióhéjban annyi, hogy nagyforgalmú kapcsolódás esetén...

[ ÚJ TESZT ]

A történet tulajdonképpen igen egyszerű. Dióhéjban annyi, hogy nagyforgalmú kapcsolódás esetén leszakadok az internetről.

Mit is értek ez alatt? Például legutóbb egy FTP kapcsolat esetén 450KByte/s-tól 970KByte/s-ig terjedő sebességgel töltöttem le az internetről, amikor megszakadt a kapcsolat. Az első lépésem az volt, hogy nyitottam egy command-line-t és megpróbáltam a google.hu-t pingetni.
Ez nem jött össze, vagyis pontosabban szólva már a ping parancs is ki-timeout-olt. Következő lépésként beléptem a routerbe és megpróbáltam onnan kipingelni. Innen sem jött össze a dolog. Kiadtam a parancsot a routeremnek, hogy dobja el jelenlegi IP címét, majd utasítottam, hogy kérjen egy másikat. Az eredmény után már egyértelmű volt, hogy miért szakadt meg a letöltés illetve miért nem tudtam egyszer sem kipingelni a google.hu-t. Nem kapok IP címet.

Eljátszottam párszor, a release-renew parancs kiadását, de semmi. A furcsa a dologban, hogy DNS címet kaptam.
Mielőtt el nem felejtem, gyorsan ideteszem, hogy milyen környezetben dolgozom. A routerem egy pfsense (BSD Unix alapú router-tűzfal). A számítógép amin fut, egy virtuális gép: 128MB RAM és 1GB diszk 1 procival. Két hálókártya megy benne, az egyik a WAN lába, a másik a LAN lába. A WAN lába DHCP kiszolgálótól kapja a címet (az ISP-től), a LAN lábán statikus IP van konfigurálva.
Visszatérve a problémára azt is megvizsgáltam, hogy a fizikai hálókártya működik-e. Azt megállapítottam, hogy link van.

Azt találtam ki, hogy eljátszom, a kártyának, hogy én vagyok az ISP. Fogtam egy "dobozt" (bolti router) és annak DHCP szolgáltatását. Rádugtam, hogy meglássam kapok-e IP-t. Szerencsére kaptam. Ezzel azt szűrtem ki, hogy biztosan nem rossz a hálókártyám. Miért fontos ez nekem? Azért fontos, hogy így kitudtam deríteni, mert a másik módszerhez le kellett volna állítanom a számítógépet és át kellett volna tennem egy másik számítógépbe a kártyát. Így leírva is hosszadalmasabbnak és komplikáltabbnak tűnik (illetve tapasztalatból tudom, hogy az is), pláne, ha a fizikai gép esetleg még nehezen hozzáférhető (ahogy esetemben is).

Tehát ezzel a lépéssel időt spóroltam és megkíméltem magam a felesleges munkától. Azonban még nem tudom, hogy miért nem kapot IP címet. A következő lépcső a szolgáltatótól kapott modem. A WAN lába a gépnek ugyanis egy modemre van kötve, ahogy az szokott lenni egy átlagos otthoni internetkapcsolatnál. Mit mutat a modem?
Leellenőriztem a modemet is. Nem láttam rendellenességet, de azért áramtalanítottam, kábeleket kicsit megmozgattam. Ennek a műveletnek az lett az eredménye, hogy kaptam IP címet. Gondoltam ezzel megoldódott a probléma. Pedig dehogy.
A teszt ugyanaz volt. Pingetni a google.hu-t. Látszólag kaptam IP címet, sőt a release-renew hatására többször is. Azonban még a router saját ping alkalmazásával sem tudtam a google-t pingetni. Gyanús.
Újraindítottam a routert (szabályosan) és szomorúan láttam, hogy megint nincs IP címem. Ah.

Most jött a hívás és meg is szakította a gondolatmenetemet.
Visszahívott a szolgáltató rendszergazdája. Két dologra hívta fel a figyelmemet. Az egyik, hogy azért nem kapok DNS-t valószínűleg, mert a routerem beállításai ezt nem teszik lehetővé. Természetesen ő nem ismeri az én routeremet, ezért nekem ezen el kell gondolkodnom, hogy melyik beállítás okozhat ilyet.
A másik pedig, hogy írjam be kézzel az általa adott két DNS címet a routerba és akkor arra az esetre is lesz DNS-em, ha nem kapnék. Persze én is értem, hogy az IP és a DNS együtt érkezik (a legtöbbször), de ahogy már említettem eddig működött. Akkor az ugye a kérdés, hogy: hogyan tudott működni?

Találtam egy olyan beállítást a pfsensbe, hogy: Services -> DNS Forwarder -> Enable DNS forwarder
Ennek bekapcsolása azt jelenti, hogy: ha a DNS forwarder be van kapcsolva, akkor a DHCP szolgáltatás (ha be van kapcsolva) automatikusan szolgáltat a LAN IP címén DNS szolgáltatás. A DNS forwarder azokat a DNS kiszolgálókat fogja használni, melyeket a System -> General setup fülön megadtam, vagy amelyeket az ISP-től kapok, akkor ha be van kapcsolva a: "Allow DNS server list to be overridden by DHCP/PPP on WAN" (Megengedem, hogy a WAN-on kapott címek felülírják ezt a beállítást) lehetőség. Amennyiben nem pipálom be a DNS Forwarder opciót, úgy leszek szíves megadni legalább egy DNS IP címet. Hm.
Nálam nem volt bepipálva ez az opció, de mégis működött a rendszer. Továbbá a fentieket végiggondolva, ez nem is akadályozza meg az én szolgáltatómat, hogy átadja az információt a DNS kiszolgálók IP címeíről. Illetve nem akadályozza a beállítás, hogy ezeket a beállítások a rendszerem elfogadja.

Abban a mondatban viszont van valami, hogy leszek szíves megadni DNS-t ha nem nem pipálom be az opciót. Ezt már értelmezhetem úgy, hogy ha nem pipálom be és nem adok meg kézzel, akkor nem is lesz DNS információm. Lehet, hogy csak belemagyarázom, de végtére is nem kaptam.

Konklúzió. Legyen ez az opció bekattintva, figyeljük meg, hogy megkapjuk a kívánt DNS IP-ket, aztán másoljuk be a címeket a System -> General setup fülre. Ott pipáljuk be a: "Allow DNS server list to be overridden by DHCP/PPP on WAN"-t és mentsük el a beállításainkat.
Remélhetőleg ezzel megoldjuk a problémát.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.