2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hálózat az elektromos vezetékeken

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hálózat WiFi és UTP nélkül? Na, lássuk!

[ ÚJ TESZT ]

Alapozás

Eme szösszenet a megírásának a mementója, hogy a diplomamunkám erről a technológiáról szól. Nem konkrétan a működési elvéről, hanem inkább pár mért eredményről szeretnék itt beszámolni, ugyanis egy hétvégére kölcsönkaptam a tanáromtól két darab HD200 modemet. De lássuk a szereplőket!

Amit róluk nagy vonalakban tudni kell, azt az alábbi táblázat foglalja össze. Remélem, nem haragszik meg senki, hogy nem fordítottam le. Amennyiben valaki többre kíváncsi, akkor itt található a használati útmutató. (Dial-uposok/mobilnetesek figyelem, a fájl 3,6 MB méretű!)

Ne tévesszen meg senkit a 200 Mb/s, ezt csak a fizikai rétegen tuja a modem, az ethernet csak százas rajta. A berendezések OFDM és QAM modulációt használnak, maximum 10 bitet tudnak kódolni vivőnként. Ez első hallásra kevésnek tűnhet az ADSL 15 bitje mellett, de tudjuk, hogy 1 bit kb. 3 dB SNR-nek felel meg, így ehhez 30 dB + rezerva kellene. Ez az elektromos hálózaton nem gyakori, és hát gondolom a mérnökök értik a dolgukat.

Van a ketyeréhez még ilyen SNR Scope nevű program, amivel a csatorna átvitelét, az SNR-t és még sok egyéb érdekes dolgot lehet megtekinteni. Sajnos dokumentációt a progihoz nem kaptam, úgyhogy csak grafikonrajzolásra használom. Itt meg kell említenem egy érdekes dolgot: az átvitelre előfordul, hogy pozitív számot ír ki, ami azt jelentené, hogy valamilyen erősítő van a vonalon. Na, most mivel tudom, hogy nincs, ezért csak arra tudok gondolni, hogy ő valamilyen referenciaértékhez viszonyít, és nem a kimenő jelszinthez. Bármilyen egyéb ötletet várok!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.