2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Hála az indiánoknak

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az Egyesült Államokban tegnap ünnepelték a hálaadást, vagy ahogy ott sokan nevezik, a...

[ ÚJ TESZT ]

Az Egyesült Államokban tegnap ünnepelték a hálaadást, vagy ahogy ott sokan nevezik, a T-Day-t. Ez az amerikaiak egyik legnagyobb nemzeti ünnepe, egyben a karácsony után a második legfontosabb családi ünnep.

Az ünnep történelme szerint az Újvilágba a XVII. század első felében érkező telepesek tekintélyes hányada odaveszett a zord tél és az éhezés miatt. Az alig néhány tucat túlélőt egy békés indiántörzs tanította meg arra, hogyan vészeljék át a következő teleket, így a telepesek az őslakosok útmutatásai alapján túlélhettek, majd növekedni és sokasodni kezdtek, végül pedig kiirtották vagy rezervátumokba zárták az összes indiánt.

Mondjuk ez utóbbi szál már nem kapcsolódik szorosan a hálaadás történetéhez.

Az ünnepet amúgy a XIX. század végétől, a XX. század elejétől ülik meg az USA-ban, rendszeresen november negyedik csütörtökén (az amerikaiaknál valamiért nagy divat a dátumfüggetlen ünneplés, kész csoda, hogy július negyedikét nem mondjuk július első péntekén tartják). Ilyenkor összejön a család, és gyakran a teljes hétvégét együtt tölti, miközben legalább egy pulykát elpusztít. Innen ered az ünnep egyik fentebb is említett elnevezése, a Turkey Day vagy T-Day.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.