2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

9800GX2 hűtése módosítások nélkül

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ebben az apró írásban szeretném leírni, hogyan hűthetjük okosan 9800GX2 grafikus kártyánkat.

[ ÚJ TESZT ]

Szép napot mindenkinek! Ebben az írásomban ( ami egyben az első írásom is ) szeretném leírni, hogy miként nyertem értékes C°-okat, minden egyéb „gányolás” nélkül.
Először is, nézzük az adott konfigot:

Alaplap: Asus P5Q-E
Processzor: Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.00GHz
Memória: GeIL 4x1GB Dual Channel módban, CL5-ös időzítéssel, 1066MHz-en
Merevlemez: Seagate Barracuda 7200.12 7200RPM 500 Gbytes
Tápegység: Cooler Master Moduláris 700W
Videokártya: XFX GeForce 9800GX2 „XXX Edition!” ( 680/1700/1040 MHz )
Ház: Raidmax Sagitta 2 ( Sagittarius Black )

Kicsit módosítottam a ház eredeti hűtő rendszerét. Az oldalsó 8cm-es ventit kivettem, helyére egy kék, de vezérelhető 3pin-es ventit tettem, ami a fan connectorból kapja az áramot, így a Speedfan, vagy a Six Engine is elvezérli.
A hátulsó 12cm-est előre tettem, a merevlemez mellé, a front panelre. A hátsó helyére egy 4000RPM-et forgó Spire merevlemez hűtőt tettem, ami sajnos még csak molex konnektorról kapja az áramot, de idővel átalakítom fan csatira.
Hát a „nagy átalakítás” körülbelül ennyi lenne, jöjjön a lényeg.

Az egész történet úgy kezdődött, hogy ma reggel mikor fölkeltem, eszembe jutott, hogy egy kicsit szebbé kellene varázsolni a gépet. Mikor az oldalpanelt elcsúsztattam, kiszaladtam a konyhába egy pohár vízért (ivásra használtam), és mire visszaértem a szobámba, elfelejtettem hogy mit is akartam. Bekapcsoltam a gépet, és láttam hogy a kis oldalpanel tartó réseken átszűrődik a mögöttük lévő neon fényei, valahogy így:

A fény átszűrődött

Ez annyira megtetszett, hogy elkezdtem gondolkodni, miként lehetne feldobni a házat, hogy ilyen fényeket láthassak rajta. Jött az ötlet, hogy a panelt kicsit ledönteni, így olyan extrém pc stílusa lenne. A plexire van fogatva egy 8cm-es venti, aminek kábele nem túl hosszú, de pont elég ahhoz hogy megtartson egy oldalt. No, ennyire elvetemült nem vagyok, a ház oldalát visszatolva van egy pontja ahol akad, így olyan 25°-os szögben dől az oldal, körülbelül így:

Az oldalpanel tartói tartják, és nem a venti kábele.

Így ment a gép üresjáratban kb. fél órát, és utána megdöbbenve láttam Everestben a hőmérséklet értékeket. A videokártyámnál a hőmérséklet általában 80°C környékén alakult ( idle-ben ), ház szellőztetésével, és a videokártya vezérlője automatán volt.
Most azonban az 1. GPU 55 fok volt, a diódája 65 fok, a 2. GPU 51 fok, diódája 60 fok. Ez sem túl alacsony hőmérséklet, de az eddiginél jóval alacsonyabb, és már menet közben a videokártya oldalát meg tudom fogni, nem éget.

Már annyira nem is érdekelt a látvány, hanem inkább az, hogy hogyan is tudnám az automatikától hatékonyabban lehűteni a vga-t.

Elkezdtem tesztelgetni, mindent alapórajelen, ház szellőztetése nélkül. Először csak összehasonlítás kedvéért minimálisra vettem a ventilátor fordulatot, majd 20 percen át hagytam üresjáratban a gépet.
A ház szellőztetését csak a maximális fordulatszám mellé kapcsoltam be, azonban nyitott háznál ez nem fontos. 
Terhelés nélküli tesztek:

Alap órajel, 25% ventilátorfordulat, Ház szellőztetése nélkül ( 25°-ban nyitott ház )
1. GPU: 103°C Dióda: 111°C Memória: 103°C
2. GPU: 90°C Dióda: 99°C Memória: 91°C

Alap órajel, 25% ventilátorfordulat, Ház szellőztetése nélkül ( Zárt ház )
1. GPU: 115°C Dióda: 123°C Memória: 116°C
2. GPU: 102°C Dióda: 111°C Memória: 103°C

Alap órajel, 25% ventilátorfordulat, Ház szellőztetése nélkül ( Oldalpanel nélkül )
1. GPU: 97°C Dióda: 103°C Memória: 97°C
2. GPU: 86°C Dióda: 94°C Memória: 86°C

Alap órajel, automatikus ventilátorfordulat, Ház szellőztetése nélkül ( 25°-ban nyitott ház )
1. GPU: 73°C Dióda: 79°C Memória: 74°C
2. GPU: 69°C Dióda: 75°C Memória 70°C

Alap órajel, automatikus ventilátorfordulat, Ház szellőztetése nélkül ( Zárt ház )
1. GPU: 85°C Dióda: 92°C Memória: 83°C
2. GPU: 80°C Dióda: 86°C Memória: 81°C

Alap órajel, automatikus ventilátorfordulat, Ház szellőztetése nélkül ( Oldalpanel nélkül )
1. GPU: 69°C Dióda: 77°C Memória: 71°C
2. GPU: 64°C Dióda: 70°C Memória: 66°C

Alap órajel, 66% ventilátorfordulat, Ház szellőztetése nélkül ( 25°-ban nyitott ház )
1. GPU: 69°C Dióda: 74°C Memória: 66°C
2. GPU: 61°C Dióda: 68°C Memória 61°C

Alap órajel, 66% ventilátorfordulat, Ház szellőztetése nélkül ( Zárt ház )
1. GPU: 80°C Dióda: 86°C Memória: 80°C
2. GPU: 71°C Dióda: 77°C Memória: 71°C

Alap órajel, 66% ventilátorfordulat, Ház szellőztetése nélkül ( Oldalpanel nélkül )
1. GPU: 64°C Dióda: 68°C Memória: 64°C
2. GPU: 57°C Dióda: 63°C Memória: 57°C

Alap órajel, 100% ventilátorfordulat, Ház szellőztetésével ( 25°-ban nyitott ház )
1. GPU: 58°C Dióda: 64°C Memória: 59°C
2. GPU: 53°C Dióda: 59°C Memória: 53°C

Alap órajel, 100% ventilátorfordulat, Ház szellőztetésével ( Zárt ház )
1. GPU: 62°C Dióda: 67°C Memória: 62°C
2. GPU: 56°C Dióda: 62°C Memória: 56°C

Alap órajel, 100% ventilátorfordulat, Ház szellőztetésével ( Oldalpanel nélkül )
1. GPU: 54°C Dióda: 59°C Memória: 53°C
2. GPU: 48°C Dióda: 54°C Memória: 48°C

Ezek az eredmények azért érdekesek, mert a videokártya oldalán található lamellákon át távozik a hő a kártya belsejéből. Bár a lamellák kifelé néznek, hátrafelé fordították őket. A kifújt (forró) levegő azonban nem a ház szellőzőnyílásaira irányul, hanem a plexire, vagy adott esetben fém oldallapra. A visszafújt levegő házon belül marad, csak az esetleges szellőztető ventilátorok szippantják ki onnan. Viszont más a helyzet, ha az oldallapot enyhén megdöntjük, vagy levesszük a házról.

A hűtőborda lamellái

Konklúzió

Ezzel a kis írással azt akarom mondani, hogy semmiképp ne hagyjuk a ventilátor fordulatszámát automatikus beállításon. Ilyenkor egy adott hőmérsékletre (70°C) "koncentrál", és megpróbálja attól nem engedni feljebb. Nem maga a kártya melegszik annyira, hogy nem bírja tartani ezt a hőmérsékletet, hanem a visszafújt levegő a házban megáll, és az is melegíti a kártyát. A rear panelén van egy kis nyílás, ahol elvileg fújhatná a meleget, azonban itt csak a levegő nagyon kis százaléka távozik. Az automatikus hűtés a gép bekapcsolásakor 25%-os ventilátorfordulatról indul, és a kártya melegedéséhez mértem emelkedik. 2D üzemmódban (internet, msn, képnézegetés, de még Full HD filmek nézése közben sem emelkedik 55% fölé. Ez az a határ, ahol a processzor és a tápegység hűtésétől, akármilyen halk is, még nem lehet hallani a videokártya hangját, csak ahogy a levegő "süvít" benne, de azt is csak nagyon csendesen. De itt az érdekes rész. Ha 2D alkalmazást használunk, a kártya nem emeli tovább a ventilátor fordulatszámát, mégpedig azért, hogy ilyenkor ne legyen zavaró hangja. Viszont a grafikus processzor ugyanúgy dolgozik, a memóriák írnak-olvasnak. A kártya melegszik. Ilyenkor általában, 1 óra használat után már a 90°C-ot közelíti. Nem tesz kárt a kártyában, és nem csökken a teljesítménye sem, de a ház oldalát nagyon felforrósítja, ez is csak a PC-t melegíti.
Ha akarunk egy csendes, de nem túl meleg videokártyát, 2D alkalmazás közben állítsuk be a ventilátort 66%-ra. Ennél megfelelő hűtési teljesítményt elérünk, viszonylag halk videokártyával. A ventilátor motorját nem lehet hallani, csak ahogy a levegő áramlik a kártyában. A 66%-ra állított ventilátor egyáltalán nem zavaró, ha 1 méterre van tőlünk a gép.

Figyelem! Ha 3D alkalmazást indítunk el (komolyabb játékot) nehogy elfelejtsük felvenni a hűtést 100%-ra. Ha egy régebbi játékot indítunk el, aminek nincs nagy rendszerigénye, (több száz fps, maximum részletességen) akkor oda elég a 80% is. Ha komolyabb 3D alkalmazás közben nem vesszük fel a kártyánk hűtőjét 100%-ra, hanem 66%-on marad, könnyen előfordulhat, hogy túlmelegszik. Velem is előfordult már. Elindítottam egy erős játékot, a kártya valami alacsonyabb fordulaton volt. Fel sem tűnt, csak amikor a halk kártya hirtelen 100%-ra állította a hűtőjét. Gyorsan kiléptem, megnéztem a hőmérsékletet, és láttam hogy a GPU 110°C-os. Ekkor sem kell félnünk, nem szenved a kártyánk maradandó károsodást ha azonnal kilépünk, de nem is tesz jót neki. A grafikus processzorok 105°C-ra vannak hitelesítve, fölötte azonnal 100%-ra kapcsol. Ha nem tudja lehűteni magát, és eléri a GPU a 125°C-ot, érezhetően lassul a kártya, azért, hogy a GPU ezzel is kevésbé melegedjen. Ha tovább melegszik, eléri a 135°C-ot. Ez a maglassulási küszöb, azonban itt már lekapcsol, a kék led kialszik, és a kártya nem ad képet. Lényegében egy jól megépített kártya, és bár a hűtése lehetne jobb is, nem túl rossz, tekintve hogy egy rendszer hűti mind a két GPU-t, az SLI összekötőt, és a memóriákat.

Lehet, sőt biztosan volt olyan, akinek ez az apró cikk nem mondott semmi újat, de ha egy ember hasznát vette, már azért megérte közzétenni.

Emelt órajeles, és terhelés alatti tesztet azért nem végeztem, mert a különbség már így is nagyon szembetűnő.

Nos, ennyi lenne. Ha van rá igény további teszteket elvégezhetek. (emelt órajel, burkolat leszedés, terhelés melletti hőmérséklet, stb.)
Mint említettem, első írásom. Kérlek Titeket, ezt vegyétek figyelembe hozzászólásnál. Bármilyen kritikát, észrevételt, javaslatot szívesen fogadok.

Köszönöm hogy végigolvastad!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.