GS8000 FullHD DVR menetrögzítő kamera

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2013-03-31 12:00

Egy ár/érték arányban jónak mondható autós kamera részletes ismertetése tesztvideókkal.

[ Új teszt ]

Bevezető, kiválasztás, beszerzés

Előszó:

Nagyon régen szerettem volna egy jó minőségű autós fedélzeti vagy menetrögzítő kamerát, avagy black-boxot (ki hogy hívja), de sajnálatos módon szinte a nullával egyenlő a fellelhető információ ezekről, illetőleg a hazai választék sem túl nagy. Bár mostanában bővülni látszik a paletta, de a büszke tulajok mélyen hallgatnak saját tapasztalataikról, így nagyon nehéz jó döntést hozni. Természetesen az egyes webshopokban megadott specifikációk a csillagos eget kínálják potom pénzért (vagy néha pofátlanul borsos áron, de szörnyű minőséggel párosítva), de ezeknek nem szabad rögtön bedőlni. Több helyről megközelítve, több oldal információit összevetve, Google barátunk segítségét kérve és YouTube tesztvideókat böngészve hozzuk meg a döntésünket. Soha ne ugorjunk be egyetlen oldal csábító leírásának.

Elsősorban amiatt írom meg ezt a cikket, hogy egyrészt legalább erről a konkrét és jól beazonosítható típusról legyen viszonylag részletes információ, másrészt ez alapján kedvet kapjanak a jelenlegi és leendő tulajok, hogy hasonló, jól áttekinthető, részletes beszámolókat írjanak, ami segítséget nyújthat a választásban, és láthassuk, mely készülék milyen minőséget és szolgáltatásokat rejt magában. Szóval ezek után senki ne tartsa magában az értékes információt. ;-)

Miért ezt választottam:

Számomra fontos volt a megfizethető árral párosított nagyon jó rögzítési minőség és a GPS logger (vagyis a megtett útvonal GPS információinak mentése, amivel pontos pozíció, sebesség, magasság stb. információ rendelhető a látható képhez), így egy ambrella chipes, x264 kódolású GS8000 mellett döntöttem. Nem a 6-10 ezres árkategória, ám ugyanez a tudás/minőség itthon kb. 50 ezertől indul, ahogy körbenéztem, és azok max. 120 fokos látószöggel rendelkeznek.

Beszerzés:

Mivel a típusszáma jól azonosítja, ezért Google segítségével rengeteg helyen megtalálható. Webshopok, eBay stb. Én a sajátomat az aliexpressen vettem. (Itt nem lehet PayPal fizetést eszközölni csak bankkártyásat, de saját vásárlói védelmük van, ami szerint az eladó csak akkor kapja meg a pénzt, ha a vevő mindent rendben talált és leadta értékelését a vásárlásról. További részletek erről a Külföldi rendelések topikban)

Arra figyeljünk, hogy van belőle GPS nélküli verzió is, ami olcsóbb, de nehogy véletlenül azt rendeljük meg, ha GPS-es verziót akarunk. Rengeteg eladó és webshop csak bedobálja a képeket arról, amiről talál, és sokan a leírást is összevissza szerkesztik meg, ezért rendelés előtt inkább kérdezzünk rá, hogy milyen verziót is fogunk kapni a pénzünkért.
A GPS-es verziót sok helyen GS8000 Pro vagy GS8000-G néven árulják, kép alapján ennek a tartókonzoljából jön egy kábel, mivel a GPS vevő abba van beleépítve. Helyenként kapható plusz márkanévvel ellátva, mivel nagyobb (több ezres) megrendelők olyan márkaneves csomagolást kérnek hozzá, amilyet csak akarnak, de maga a készülék szerintem ugyanaz.

Technikai specifikációk, doboz tartalma

Mit is tud ez "papíron":

Főbb jellemzők:

170 fokos Ultra HD széles látószögű objektív
1920 x 1080p FullHD felbontás
Fejlett H.264 tömörítési technológia
4x digitális zoom
fókusz 12 cm-től a végtelenig
2,7" LCD-képernyővel
3 különböző felbontású rögzítési lehetőség
30/60 fps videó rögzítés
Beépített infravörös LED-ek a jobb éjszakai felvételhez
3M ragasztóval ellátott egyszerű rögzítésű talp beépített GPS modullal
Sebesség, magasság, útvonal rögzítés a GPS-nek köszönhetően
256 MB beépített memória, max. 32 GB MicroSD támogatás
G-szenzor funkció, vészhelyzet esetén biztonsági rögzítés
Ciklikus rögzítés, automata kikapcsolás, automata bekapcsolás, automata kijelző kikapcsolás
Auto-loop felvétel, állítható felvételi idővel
Idő és dátum kijelzés
USB porton keresztül tölthető
Figyelemmel kísérhető az aktuális felvétel, egygombos visszajátszási lehetőség

Műszaki adatok:

Érzékelő: 5 MP CMOS érzékelő, 1/2.5" fényérzékelő felület
Felbontás: 5 MP
Lencse: Aperture 2.5, focal length 2.8mm
Széles látószögű objektív: 170 fokos Ultra HD széles látószögű objektív
Kijelző: 2,7" LCD-képernyővel
Kijelző felbontás: 960 x 480 Pixel
Expozíciókompenzáció: +0 /-0.3/-0.7/-1/-1.3/-1.7/-2/+2.0/+1.7/+1.3/+1/+0.7/+0.3
Rázkódásvédelem: Van
Mozgásérzékelő: Van
Automatikus bekapcsolás: Van
IR Éjjellátó funkció: Van
Fehéregyensúly módok: Automatikus / Izzólámpa / Fénycső / Felhős / Nappali fény
Videó kimenet: AV (CVBS) kompozit TV kimenet NTSC/PAL, TV HDMI kimenet, max 1920 x 1080
Fénykép: JPG, max. 5 MP
Videó formátum: MOV
Rögzítési felbontás: 1920 x 1080 (30fps), 1440 x 1080 (30fps), 1280 x 720 (30fps)
Videó codec: H.264
Ismétlődő felvétel: Kikapcsolva / 3 perc / 5 perc / 10 perc
Időbélyeg: Van
Sebességbélyeg: Van
Rendszámbélyeg: Van
GPS logger: Van
Zoomolás: 4 fokozatú digitális zoom
Adathordozók: max. 32 GB TF kártya
Adatkapcsolat: USB 2.0
Hang: Beépített mikrofon és hangszóró
Exponáló gomb: Elektronikus
AV kimenet: AV-OUT és HDMI
Áramfelvétel: DC 12-24 V
Kitöltő fény: Elektronikus infravörös kitöltő fény
Akkumulátor: 300 mAh, 3,7 V, lítium-polimer akkumulátor
Kijelző nyelvek: Kínai / Angol / Koreai / Orosz / Olasz / Japán

Nézzük, mi lapul a dobozban:

- Maga a DVR készülék egy meglepően apró jószág, 87,24 x 47,15 x 14,50 (optikával 38,7) mm méretű. Összeszerelési minősége teljesen kulturált, nagyon igényesen néz ki. Egyedül az "objektív" körüli részt nem értem, miért kellett ezüst színt adni neki, de ez még elviselhető. A hátlap jelentős részét a 2,7" nagyságú, 960 x 480 pixel felbontású színes LCD kijelző foglalja el. A kijelző két szélén található a készülék oldalára helyezett nyomógombok magyarázó szövege / ikonja. Bal oldalt a MENÜ, Fel, Le, és MODE gombok, jobb oldalt pedig a Power és REC gombok, valamint a MicroSD kártya helye található. A készülék tetejére került a GPS, HDMI, USB/AV-Out csatlakozó és a süllyesztett reset gomb, aminek használatához egy apró láncra fűzött "tüskét" is mellékeltek a dobozban, illetve itt van a rögzítési sín, amivel az autós tartóhoz csatlakoztathatjuk a DVR egységet. Az előlapon látható a kiemelkedő "objektív" és négy darab beépített infra LED, ami a jobb éjjeli felvételeket hivatott elősegíteni, illetve ugyancsak ide került a hangszóró és a mikrofon.

- A GPS vevővel egybeépített tartó konzol öntapadós 3M matricával rögzíthető, ami nagyobb biztonsággal tartja a készüléket, mint a navigációknál elterjedt vákuumos tappancs, cserébe jobban meg kell gondolni, hogyan és hová is akarjuk feltenni, mert csak egy próbálkozási lehetőségünk van. (Illetve én kiskapuként javaslom barkácsboltban kétoldalas ragasztó beszerzését, és próbára azt tegyük az eredeti fólia tetejére, így tudjuk tesztelni a készüléket is és az elhelyezést is. Aztán ha meglesz a végső jól bevált hely, akkor oda feltehetjük a gyári 3M ragasztó használatával)

- Használható hosszúságú autós töltő, amivel szépen megoldható, hogy ne kelljen idegesítő és akár balesetveszélyes belógó kábelt kerülgetnünk vezetés közben. Szépen el lehet vezetni a szivargyújtótól jobbra a kesztyűtartó alatt a szélvédő jobb széléhez, ott felvinni a napellenzőhöz, és a visszapillantó tükörnél lehozni a készülékbe. Így szinte csak pár cm kábel az, ami látható, és az is kiesik a látóterünkből.

- Egy AV kábel, aminek segítségével közvetlenül erre alkalmas bemenettel rendelkező TV vagy videókészülékhez csatlakoztathatjuk a DVR egységet, és lejátszhatjuk a felvett anyagot.

- Egy HDMI kábel, amivel ugyancsak a fent leírtakat tehetjük meg, csak némileg jobb minőségű kimeneti képet kapunk vele.

- Egy USB kábel, amivel PC-re csatlakoztatva közvetlenül másolhatóak a felvett fájlok, illetve tölti is a készüléket.

- Egy telepítő CD, amin a GPS loggal egybevetett videófájlokat lejátszó szoftver telepítőkészlete található

- Egy felhasználói kézikönyv kínai, angol, és orosz nyelvekkel.

Konfigurációs lehetőségek

Kijelző információk:

A készüléket bekapcsolva az előtte látható élőképet látjuk rajta. A bal felső sarokban a felvétel módját egy ikon jelzi (ciklikus vagy egyszeri) mellette a beállított rögzítési felbontás szerepel. A jobb felső sarokban a rögzítés helye ikon formátumban (belső memória vagy microSD kártya, mellette pedig az akkumulátor töltöttségi szint jelzője). A bal alsó sarokban a GPS állapotjelzője (Ha piros akkor még nem talált műholdat, vagy elvesztette a jelet. Ha zöld akkor rögzíti a GPS pozíciót) Alatta pedig a fehéregyensúly ikonja. Jobb alsó sarokban a mikrofon ikonja (ki vagy bekapcsolt állapotban van-e) a készülékben beállított dátum és időpont, amit rögzít és a jelenlegi beállításokkal még rögzíthető adatmennyiség óra:perc:mp időtartamban megadva. Ha elindul, illetve folyamatban van a rögzítés, akkor a bal felső sarokban egy piros kör a jobb alsóban pedig a rögzítés indítása óta eltelt idő látható.

Menüszerkezet:

Videó beállítások:

Size: 1920x1080 / 1440x1080 / 1280x720
EV: +0 / -0.3 / -0.7 / -1 / -1.3 / -1.7 / -2 / +2.0 / +1.7 / +1.3 / +1 / +0.7 / +0.3
Audio: On / Off
White B: Auto / Sunny / Cloudy / Tungsten / Fluorescent
Contrast: Standard / Soft / Hard
Sharpness: Standard / Soft / Hard
Effect: Off / Art / Sepia / Negative / Monochrome / Vivid
Recycle: Cancel / 3 mins / 5 mins / 10 mins
Delay off: Yes / No
IR light: Off / On
Motion Det: Off / On
MD Sens: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8

Konfigurációs beállítások:

Language: Chinese / English / Korean / Russian / Italian / Japanese
Volume: 0 / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7
Date: 2013.03.20.
Clock: 13:08
TV Out: PAL / NTSC
Format: No / Yes
Sys. Reset: No / Yes
Auto Off: Off / 1 min / 3 Mins / 5 Mins
Light Freq: 50Hz / 60 Hz
Stamp: Off / Date/Clock / Date
LCD Off: On / 1 Min / 3 Mins
G Sensor: NO / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8
GPS: Yes / No
Pla. Stamp: Off / A123456789
version: V1.0.8 G82A K

Konfigurálhatóság:

Mint láthatjuk rengeteg beállítási lehetőség van, amit ízlésünk használati szokásaink szerint módosítgathatunk. Valószínűleg jó időbe fog telni, míg megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb beállítási lehetőségeket, amiket csak kísérletezgetéssel tudunk megtenni. Érdemes lehet a tesztelgetések alkalmával az egyes beállítások módját hangosan kimondani mikor elindulunk, így tudni fogjuk melyik videó milyen beállításokkal készült, mivel a hangot is rögzíti a videóra a készülék (kivéve persze ha ezt kikapcsoltuk), vagy egy papírra időpontokkal feljegyezni. A mozgásérzékelő és a gravitációs szenzor érzékenységét is csak már beszerelt állapotban tesztutakkal tudjuk jól kikísérletezni. Nagyon fontos, hogy képminőség szempontjából a szemből sütő nap vagy a videó nagyobb részét elfoglaló világos égre pozicionáló lencse a tényleges forgalmi eseményeket rossz minőségben rögzítheti. Expozíciókompenzáció, kontraszt, élességállítás és fehéregyensúly mind a videó minőségét befolyásolják, így ezek finomhangolása igen fontos. A Pla. Stamp beállításnál tetszőleges karaktersort adhatunk meg, itt lehetne beállítani a saját rendszámunkat, amit ugyancsak rögzíteni tud a felvett videóra a készülék, ha bekapcsoljuk benne ezt a funkciót.

Beállítások hatása a felvett képre:

Auto . . . . . . . . . . . . . . . . . Sunny . . . . . . . . . . . . . . . . . Cloudy

Tungsten . . . . . . . . . . . . . . . . . Fluorescent

Sharpness - Standard . . . . . . . . . Sharpness - Soft . . . . . . . . . Sharpness - Hard

EV -2 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . EV -1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . EV +2

EV +1 . . . . . . . . . . . . . . . . Contrast - Soft . . . . . . . . . Contrast - Hard

1920x1080 . . . . . . . . . . . . . . . . 1440x1080 . . . . . . . . . . . . . . . . 1280x720

Felvételek minősége

Felvételek minősége:

Ma már szinte nem is kapható HD jelölés nélküli készülék, de érdemes ezekről tesztvideókat nézni, mivel sok esetben szinte csak elmosódott foltokat vesznek fel. Jobb esetben van jól látható kép, de azért a rendszámok kivehetetlenek. A látószög sem mindegy, vannak csak 90° látószögű készülékek, ami igen kevésnek mondható. A nagyobb többségük szerencsére már 120°-ot tud.

Ez a készülék 3 különböző felbontásban tud rögzíteni: 1920 x 1080/30 fps (71 MB/perc), 1440 x 1080/30 fps (16 MB/perc), 1280 x 720/60fps (24 MB/perc), a felvételt x.264 kódolású, .MOV kiterjesztésű fájlba menti, ami viszonylag jó helykihasználást eredményez.

Ugyan 170 fokos nagylátószögű lencsével rendelkezik, de ez kissé csalóka meghatározás, mivel a tesztek alapján arra jutottam, hogy ezt a látószöget 1280 x 720 felbontás esetén hozza. Ennél a látószögnél illetve felbontásnál azonban már erőteljes torzítás figyelhető meg. Ha FullHD, vagyis 1920 x 1080 méretre állítjuk, akkor olyan, mintha az 1280 x 720 felbontású képből venné fel azt a középrészt, ami még nem torzul annyira, és ezt mentené el FullHD felbontásban. Az 1440 x 1080 pedig ugyanazt látja, mint az 1920x1080, csak 4:3 arányra torzítva mentődik el.

Ez egy 1280 x 720 felbontású videóból kivágott kép, amin pirossal jelöltem, hogy mekkora területet vesz fel ugyanezen pozícióból nézve az 1920 x 1080 felbontással a készülék.

Szóval ha kifejezetten Black-box funkciót akarunk, akkor érdemes az 1280 x 720 felbontást választani, ami egyrészt sokkal helytakarékosabb, másrészt sokkal nagyobb területet fed le, cserébe nem épp családi albumba való felvételt készít. Ha kirándulni készülünk, és fontosabb a felvétel minősége, akkor mehet az 1920 x 1080 felbontás, ami kevésbé torzított, ám sokkal élesebb és szebb képet produkál. Természetesen ez is felhasználható ugyanúgy, ha bármi gond lenne, csak kisebb területet fed le, de azért az autó szélességében felveszi az előttünk lévő részt.

Mivel az 1440 x 1080 felbontás 4:3 képaránynak felelne meg, így azt gondolná az ember, hogy kisebb látószöget, vagy crop-olást használ a kamera, és ezért itt nem lesz látható torzítás a képen. Sajnos azt tapasztaltam, hogy ugyanazt a látószöget használja, mint 1920 x 1080 felbontásnál, csak összenyomja 1440 x 1080-ra, és borzalmas minőséget produkál, így ez a felbontás felejthető.

A felvett videók hossza beállítható 3, 5, 10 perces részletekre, vagy kikapcsolható és akkor egyben rögzíti a teljes utat, de ezt nem javaslom. Ciklikus felvételi lehetőségnek köszönhetően a háttértár adta lehetőségeket kihasználva rögzíti az eseményeket. Amikor a háttértár betelik, a legrégebbi videófájlt letörli és újat készít helyette. Ha nem darabolunk, akkor 30-60 perces, vagy több órás fájlok lesznek, amiket szükség esetén egyben fog letörölni, így lényegében sokkal rosszabb lesz az adott terület kihasználása. És utólagos feldolgozás illetve kezelhetőség szempontjából is jobbak a kisebb fájlok. A fájlok közötti átmenet zökkenőmentes, azaz nem marad ki egyetlen másodperc sem. Ha videóvágó szoftverrel összefűzzük a felvételeket, folyamatos videót kapunk. Ha nem teszünk bele külső kártyát, akkor a beépített memóriaterületre 3, 16 illetve 10 percet képes rögzíteni az adott felbontás függvényében.

Beállítástól függően rögzíti a felvett videóra a sebességet és pontos dátumot/időpontot (ez utóbbit nekünk kell beállítanunk!), illetve megadhatjuk a rendszámunkat is, amit ugyancsak képes a videóra rögzíteni. Ez a funkció teljesen kikapcsolható, és akkor a sebesség/magasság/pozíció információk csak a GPS log fájlban lesznek eltárolva.

Beszerelés

Beszerelés:

Igazából magának a készüléknek a beszerelése nem egy nagy ördöngösség, csak, mint fentebb írtam, jól meg kell nézni, hogyan pozícionáljuk, mert a 3M ragasztóval felhelyezett tartókonzolt nem lehet jobbra-balra rakosgatni. Ahová feltesszük, az ott is marad. Kivéve persze, ha kétoldalas ragasztóval teszteljük a megfelelő elhelyezést. Azonban legkevésbé zavaró és legkevésbé feltűnő, ha a belső visszapillantó mögé tesszük jobb oldalra, így a vezető kilátását abszolút nem zavarja, mivel a tükör teljesen kitakarja. Az anyósülésen utazó illetve a jobb hátul ülő láthatja, de zavarni őket sem fogja.

Tápellátását mindennemű szakértelem nélkül viszonylag szépen és egyszerűen meg lehet oldani a legtöbb autó esetében. A középen lévő szivargyújtóba bedugva jobb oldalra elvezetve a kesztyűtartó alatt, majd az A oszlop mentén felhúzva a jobb oldali napellenző mögé szinte teljesen eltüntethető a kábel, egy-két helyen látszódik belőle pár cm.

Kívülről az autó előtt állva ennyi látszik belőle (jelen esetben a teszt miatti felszerelésből adódóan behajtani tilos táblára utaló jel keresendő, természetesen, ha normálisan a helyére kerül, akkor nem lesz ilyen hivalkodó):

A felvételeken zavaró lehet az alsó szekcióra eső belső visszatükröződés, de sajnos ez elkerülhetetlen. Ha alacsonyabb pozícióba telepítjük, akkor lehet, hogy nem látszódik ez a tükröződés, viszont akkor még nagyobb területet foglal el az égbolt, és a kilátásban is zavarni fog maga a készülék is, és a hozzá vezető kábel is. Szerencsére ez is a beeső fénytől függ, így csak bizonyos esetekben látható a képeken.

Tartozékok, funkciók

Akkumulátor:

A készülék 300 mAh teljesítményű Li-ion akkumulátorral van szerelve, ami folyamatos tápellátás nélkül nem biztosít túl nagy üzemidőt. Azonban a készülék funkcionalitásának kihasználása miatt egyébként is csatlakoztatni kellene a szivargyújtóhoz, mivel így érzékeli, hogy gyújtást kapott az autó, és indítja automatikusan a felvételt. A kikapcsolási időzítés ugyancsak a gyújtás levételét, az energiaforrás megszűnését figyeli, és ennek érzékelése indítja be az automatikus kikapcsolást. Természetesen barkácsoló kedvűek megoldhatják a bekötést a szivargyújtó kihagyásával, csak olyan körre kell kötni a tápellátást, ami a gyújtás ráadásával kap feszültséget. Mivel USB-ről is tölthető, így a térképolvasó lámpa környékére megfelelő körre bekötött USB csatlakozóval, és a mellékelt USB kábellel is megoldható a tápellátás, de ezt már csak nagyon elméletben írom, mert ehhez már nem értek.

GPS Logger:

A videókhoz tartozó GPS log .MAP kiterjesztésű, a videóval azonos elnevezésű fájlokban tárolódik. A mellékelt lejátszószoftverrel egy ablakban megjeleníthető a felvett kép és a hozzá tartozó GPS log, ami mutatja a pontos dátumot és időt, sebességet, magasságot, illetve az útvonalat Google Maps-ben.

Black-Box fájlvédelmi funkció:

A beépített G-szenzornak köszönhetően vészfékezés vagy baleset következtében biztonsági védelmet tesz ciklikus mentés esetén az aktuális, az előző és következő videó fájlra, így azokat nem lehet letörölni. A védelem manuálisan is rátehető bizonyos fájlokra, ha nem szeretnénk, hogy a rendszer törölje őket a ciklikus felvételek során.

Motion Detection (MD), azaz mozgásérzékelés:

Bekapcsolható mozgásérzékelő funkcióval is rendelkezik a készülék, ami a lencse előtt történő mozgás hatására automatikusan be tudja indítani a felvételt. Az érzékenység állítható, de szem előtt kell tartani, hogy ha le van állítva az autó, akkor nem kap tápot a készülék, így a véges akkumulátoridő terjedelméig tudjuk ezt a funkciót kihasználni.

HDMI csatlakozó:

Beépített HDMI csatlakozó segítségével és a mellékelt HDMI kábellel a rögzített képet közvetlenül HDMI képes TV-re küldhetjük, amivel minőségromlás nélkül nézhetjük meg a rögzített videókat.

Természetesen a videófájlokat egy egyszerű médialejátszó programmal is lejátszhatjuk. Véleményem szerint alap elvárás egy FullHD felvételtől, hogy a rendszámok jól kivehetőek legyenek. Illetve ami miatt nekem fontos volt a jó minőség, hogy ha egyszer-egyszer már látványában is szép helyeken járunk, akkor utólagosan lehessen összevágni az út szépségeiről pár perces videót. Már csak azért is, mert ugye ha vezetsz, nem nagyon van lehetőséget bámészkodni, hogy milyen szép is a táj. A lényeg, hogy ez a készülék már élvezhető minőségben rögzíti az utazást, de persze ezt döntse el mindenki maga a feltett videók megtekintése után.

Rendelkezik ugyan 4x digitális zoommal, de ennek túl nagy értelmét nem látom, ki sem próbáltam. Vezetés közben nem fog az ember zoomolgatni, főleg, hogy a digitális zoom, az kb. annyi, mintha kimentve egy képkockát belenagyítanánk valamilyen képnéző szoftverrel. Ez pl. egyszerű vevőcsalogató funkció benne.

Tapasztalatok, tesztvideók

Tapasztalatok:

A videófelvétel minőségével többé-kevésbé meg vagyok elégedve. 1920 x 1080 kisebb látószögben rögzít archiválásra is megfelelő minőségben, 1280 x 720 nagylátószögben rögzít, kifejezetten fekete doboz funkcióhoz, az 1440 x 1080 felbontás viszont használhatatlan a torzítás és a szétesett, elmosódott kép miatt. A belső tükröződés kicsit zavar. A felhők mögül kikandikáló szembetűző nap problémát okozott az első teszten, de a felsorolt beállítási lehetőségekből minden alapértelmezetten volt hagyva, így nem kizárt, hogy minimális konfigurálással javítható lesz a felvétel minősége szemből érkező erős napfény mellett is. A konfigurálhatóság viszonylag széleskörű, fentebb részleteztem minden menüpont összes beállítási lehetőségét.

Egyetlen dolog zavar picit, hogy a sebesség információt nem lehet kikapcsolni (vagy csak nem jöttem még rá a módjára). A hangfelvétel meglepően tiszta, bekapcsolt, nem üvöltő zene mellett szépen hallható a motor hangja. Ha bent beszélgetés folyik, az is szépen kivehető, lehúzott ablakok mellett is, legalább is normál tempónál. Éjszakai felvétel nem rossz, de talán az lehetne jobb is, persze az már valószínűleg nagyobb beruházást igényelne. IR funkció nem tudom, mekkora hatással van az éjjeli videókra, vagy csinál-e egyáltalán valamit, mert nem vettem észre túl nagy különbséget a bekapcsolt illetve a kikapcsolt IR-es felvételek között. Tesztek alapján azért elég jónak mondhatóak szerintem ezek a felvételek is a többi hasonló készülék éjszakai felvételeivel összevetve. Szürkületi, esős időben történő felvételeket nem volt még lehetőségem kipróbálni, de ezeket folyamatosan pótolom majd, és a tesztvideókat feltöltöm, illetve belinkelem ide.

Tesztvideók:

1. 1920 x 1080 felbontás, alapbeállítások. Szemből sütő nap, résnyire lehúzott ablakok, utastérből zene, kintről kutyaugatás, forgalmi zajok jól elkülöníthetőek. Sajnos a napfény hatására a szemből jövők rendszáma csak alig kivehető, vagy egyáltalán nem látszódik, és helyenként eléggé elmosódott a kép.

2. 1920 x 1080 felbontás, alapbeállítások. Oldalról, vagy hátulról süt a nap. Minden szembejövő vagy előttem haladó rendszáma jól leolvasható, illetve az út menti táblák, reklámszövegek stb jól láthatóak.

3. 1280x720 felbontás, kontraszt és élesség Hardra állítva, IR light bekapcsolva (legalább is menü szerint). Éjszaka, városban. Rendszámokat, táblákat, feliratokat itt már el lehet felejteni, max ha valaki pont előttem áll vagy halad, de a forgalmi események azért kivehetőek.

4. 1920x1080 felbontás, kontraszt és élesség Hardra állítva, IR light bekapcsolva. A képminőség némileg jobb, mint az előző esetben, de jobban örülnék, ha jobb minőségű lenne. Persze itt is a beállítások módosítgatása még segíthet némileg a minőségen.

5. 1920x1080 felbontás, kontraszt és élesség Hardra állítva, IR light kikapcsolva. Nem igazán látok eltérést a bekapcsolt IR light-os felvételhez képest, de hátha valaki talál különbséget.

6. 1440x1080 felbontás, kontraszt és élesség Hardra állítva. Minősége borzalmas

7. 1920x1080 felbontás, kontraszt és élesség Standard, fehéregyensúly felhős, az időjárásnak megfelelően.

8. 1920x1080 felbontás, kontraszt és élesség Standard, fehéregyensúly Auto, szemből sütő nap. Kicsit lejjebb döntöttem a kamerát, hogy ne legyen akkora területen az égbolt, de nem sokat segített és a szélvédő is elég mocskos, ami nem javít a képen :-P

Végszó:

Remélem, valakinek hasznára válnak a fenti sorok. Próbáltam mindent információt összeszedni és leírni, ettől függetlenül lehetnek hiányosságok. Teszek még majd fel pár tesztvideót különböző időjárási, megvilágítási viszonyokról is, illetve próbálgatok a beállításokkal kísérletezgetni. Ha valakinek van már tapasztalata, mi lehet a legoptimálisabb beállítás nappal és éjjel az ne tartsa magában az információt.