2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Google Pixel 5 5G - "Sokol sztereó"

A Google inkább a középkategória legfelső szintjére pozícionálja készülékét, mintsem a csúcskategóriába.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver

Ahogy már korábban utaltam rá, a Pixel 5 esetében nem kapunk csúcslapkát, hanem helyette a felső-középkategóriás készülékek között 2020-ban legjobban elterjedt Snapdragon 765G processzor került a készülékbe. Két Kryo 475 Gold és Prime, valamint hat darab Kryo 475 Silver magból állították össze ezt a nyolcmagos processzort, amelyek Cortex-A76 és Cortex-A55 magok.
A Gold és Prime mag 2,4 GHz-es, a Silver magok pedig 1,8 GHz-es órajel elérésére képesek. A 64 bites, 7 nanométeres csíkszélességen gyártott processzor mellett egy Adreno 620-as GPU található. Eddigi Pixelek közül végre elsőként az 5-ös 8 GB LPDDR4x-es memóriát kapott. A tárhely UFS 2.1 típusú 128 GB kapacitású, amiből 15 GB-ot foglal a rendszer, így első indításkor körülbelül 113 GB érhető el.

A teszt kedvéért megnéztem az Asphalt 9, a Mortal Combat valamint a PubG játékokat, hogy mennyire melegszik a processzor, illetve milyen gyorsan tölt be egy 8 GB RAM-os SD855+-os telefonhoz képest. Nem számottevő a lemaradás, minimálisan lassabb a betöltés. A legmagasabb grafikai beállítások elérhetőek voltak. Az Asphalt 9 esetén nem találkoztam olyan kisebb megakadásokkal, mint a 4a-nál. A hátlap egy kicsit melegedett a játékok alatt a tokban, de a processzor hőmérséklete egyszer sem ment 34 Celsius-fok fölé.

A telefon teljesítménye érzetre valahol a két éves 845-ös Snapdragon szintjén lehet. Mindennapi használat során nem éreztem megtorpanást, az alkalmazások gyorsan nyílnak meg, a memóriát se üríti ki hamar a készülék a 8 GB miatt.
Ami fura volt számomra, hogy a Pixel 4a-hoz képest alig volt érezhető az erősebb processzor a mindennapi használat során. Amikor igazán érezhető volt a nagyobb teljesítmény, az inkább a kamera alkalmazásnál a módváltások között, a +2 GB Ram miatti kevesebb visszatöltésnél, illetve a simább játékélménykor.
A szintetikus teszteredmények alapján a Pixel 5 viszont alig haladja meg a Snapdragon 730G-s 4a szintjét és egy 6 GB-os Moto G 5G Plushoz képest majdnem 10 százalékkal gyengébb. Szóval aki a számokra izgul, annak a Pixel 5 nem lesz jó választás.

[teszteredmények]

A készülék a „stock” Androidnak (nem AOSP) nevezhető Google felületet kapta. Október közepén, amikor hivatalosan elérhető volt a készülék – referencia modell státusznak megfelelően - Android 11-gyel érkezett októberi biztonsági csomaggal. Ahogy korábban is említettem, 3 évig lesz támogatva a készülék.

Az alapprogramok mellett csak a Biztonság és a Hangfelvevő alkalmazások voltak pluszba integrálva, illetve a gyári zene alkalmazás már itt is a „remek” YouTube Music. Az alap Android gyári gesztus alapú navigációja mellett még elérhető a rég megszokott 3 gombos navigáció is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.