Google (+) használat biztonságosan

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2011-08-05 18:00

Milyen beállításokkal a legbiztonságosabb a Google (+)?

Kulcsszavak: . googleadatvédelembiztonsággoogle pluscookieprofil

[ Új teszt ]

Bevezetés

Bevezetés:

Sokan félnek használni a különféle közösségi weboldalakat és egyéb internetes szolgáltatásokat, mivel így nyomot hagynak maguk után az interneten.

Pl. böngészés közben statisztikai adatokat gyűjtenek rólad különféle cégek, kikerülhet a világhálóra az e-mail címed, neved, lakhelyed; esetleg még személyesebb adataid, szokásaid, amelyeket akár fel is használhatnak ellened a jövőben, pl. a leendő munkahelyeden.

Ezen aggodalmaknak van némi valóságalapja, ám fontos azt tudni, hogy információt csak arról lehet gyűjteni, aki hagyja és nem odafigyelve használja a legkülönfélébb internetes weboldalakat. A következő cikkemben megmutatom azokat a beállításokat a Google Pluson keresztül (meghívóért írj PM-et), amivel a lehető legnagyobb biztonságban tudhatod személyes adataidat.

Az első és legfontosabb szabály: az interneten csak olyan adatokat adj meg magadról, amit nyugodt szívvel kitennél akár az Index címoldalára is. Hiába csak egy kis zárt fórumon adod meg pl. a lakcímedet, telefonszámodat; az ugyanúgy kikerülhet a nyilvánosság elé, mintha a Twitterre írtad volna ki.

Profilbeállítások

1. A Google Plusra való bejelentkezés után kattints a fenti fekete sávon a nevedre, majd navigálj a "Profil" menüpontra.

Itt kattints a kék színű "Profil szerkesztése" gombra, ekkor szerkeszthetővé válnak a megadott adataid. Ha azt szeretnéd, hogy a megadott adataidat (pl. iskoláid neve, foglalkozásod) csak azok lássák, akiket felvettél valamelyik körödbe, akkor a "Névjegy" fülön belül kattints a kívánt sorra (pl. "Foglalkozás" sor) és a megjelenő oldalon a legördülő menüben válaszd a "Köreid" opciót és ezt a lépést végezd el az összes megadott adatsoron.

Ha ezzel megvagy, akkor navigálj a "Fotók" fülre. Itt van egy olyan rész, hogy "Azok, akiknek a téged megjelölő címkéit...". Ha nem szeretnéd, hogy egy ismerősöd az engedélyed nélkül megjelölhessen egy fényképen és így az adott kép automatikusan látható legyen a saját fényképeidnél, akkor innen töröld ki a "Köreid" bejegyzést. Így ha mondjuk egy olyan kényes fotón jelöl meg valaki téged, amire nem szeretnéd felhívni az ismerőseid figyelmét, akkor előzetesen jóvá kell hagynod a megjelölést és az nem automatikusan fog megtörténni.

A "+1-ek" menüpontban beállíthatod, hogy a nagyvilág lássa-e az általad "+1-ezett" oldalakat, vagy ne.

A "Buzz" oldalon is találsz néhány beállítási lehetőséget, én az "Az általad követett és a téged követő személyek listájának megjelenítése" elől kivettem a pipát.

A baloldali menüsávban az ismerőseidre kattintva beállíthatod, hogy a nagyközönség lássa-e köreidben lévő személyeket, illetve azokat, akiknek te szerepelsz a körében. Ha enyhe üldözési mániában szenvedsz, akkor a megfelelő jelölőnégyzetek segítségével eltüntetheted az adatlapodról ezen információkat.

Ha mindezzel megvagy, akkor kattints fent, a "Szerkesztés kész" gombra.

Adatvédelem

Mielőtt továbbmennénk, fontos tisztázni, hogy a Google nem "gonoszságból" ajánlja fel a lentebbi beállításokat, hanem azért, hogy minél testreszabottabb szolgáltatásokat nyújthasson és egyszerűbbé tegye az oldalainak a használatát. Éppen ezért azt ajánlom, hogy mielőtt elvégeznél egy beállítást, gondold végig, hogy mennyire lehet számodra hasznos a funkció és az esetleges nagyobb biztonságért megéri-e egyáltalán kikapcsolni.

2. Kattints rá ismét a nevedre --> "Adatvédelem" menüpont.

Itt a megjelenő oldalon kattints az oldal alsó részében található "Bejelentkezés az irányítópultba" gombra. Ekkor a megjelenő oldalon újra be kell írnod a jelszavad, majd a következő beállításokat érdemes elvégezned:

"Edit personal information": én itt a megjelenő oldalon a nevemen és időzónámon kívül minden más rubrikát üresen hagytam (Zip code, Country).

"Set up search alerts for your data": ez egy rendkívül hasznos funkció! E-mailben értesítést küld, ha a keresőben valahol megjelenik a neved, vagy az e-mail címed. Ez nyilván nem kapcsolódik a Google+-hoz, de ha már itt járunk, érdemes beállítani. Ha pl. valaki kiírja egy fórumba az e-mail címed, akkor arról a Google automatikusan értesít; a "How to remove unwanted content" menüpontban pedig segítséget találsz arról, hogy hogyan távolíthatod el a Google találatai közül a nem kívánt adataidat.

"Edit Blogger Profile": ha van blogod a Blogger.hu-nál, akkor ezen az oldalon törölhetsz minden személyes információt, ha netán megadtad (bár alapvető szabály üldözési mániában szenvedőknek, hogy a neten semmilyen valós adatot nem adunk meg).

A Picasa beállításainál, "Manage privacy settings": A "Helyek"-nél kivettem mindkét opció elől a pipát.

"Remove items or clear Web History": ha nem akarod, hogy a Google tárolja a böngészési előzményeidet, akkor kattints a "Szünet" gombra és távolítsd el a már meglévő előzményeidet ("Internetes előzmények teljes törlése").

3. Kattints rá ismét a nevedre --> "Adatvédelem" menüpont.

Itt a megjelenő oldalon kattints az oldal alsó részén található "Ugrás az Adatvédelmi Központba" gombra, majd a megjelenő oldalon navigálj a "Adatvédelmi eszközök " menüpontba (baloldali menüsor).

"Hirdetési beállítások kezelője": itt ha a "Tiltás" gombra kattintasz, akkor a Google felajánlja egy böngésző kiterjesztésnek a telepítését, ami minden esetben letiltja a "DoubleClick" rendszerén keresztül, a számítógépedre érkező cookie-kat, melyeket webes statisztikák gyűjtésére használ. Más módon is letilthatod a "DoubleClicket"; ehhez a jól ismert AdBlock Plus nevű bővítményt tudod használni, ahol a tiltólistára kell tenned a "http://www.google-analytics.com" és "http://www.googleadservices.com" oldalakat.

Végszó

Végszó

Bár az internet használata valóban komoly kockázatokat rejt magában, ám ha tudatosan, odafigyelve használunk minden weboldalt és emellett a böngészők legújabb verzióját és megfelelő vírusvédelmet, tűzfalat futtatunk a gépünkön, akkor a kockázatokat minimálisra csökkenthetjük.

Kulcsszó: tudatos böngészés.