2016. augusztus 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Google Chrome 5

Böngészőgyúrás Google módra...

[ ÚJ TESZT ]

Telepítés/Frissítés

Telepítés/Frissítés

A friss rendszerre való telepítési folyamatot most nem fogom ismertetni, mert egyfelől azt már korábban részletesen bemutattam , a különböző Chrome verziók telepítésének folyamata teljes mértékben meg is egyezik , másfelől pedig esetemben, már telepítve volt a 4-es verzió, és ezt kellett csupán updatelnem.

Elérhető a Google Chrome új verziója...

Lehet már említettem valamelyik korábbi Chrome-os cikkemben, de számomra az egyik legszimpatikusabb tulajdonsága a Chrome telepítési / frissítési folyamatának, hogy nem szükséges hozzá rendszergazdai jogosultság. Számomra ez fontos, mert szinte sohasem rendszergazda fiók alól netezek, és nem szeretem normál fiók alól megadni a rendszergazda jelszavamat, hogy mondjuk feltegyek egy frissebb böngészőt, például Opera, Mozilla Firefox, Safari, ha nem ha már muszáj akkor kijelentkezek a normál fiók alól, és átjelentkezek rendszergazda fiók alá , majd elvégzem a telepítést. Szóval a magam fajta lusta embereknek ez macerás :-)

Új verzió telepítése...

Ha a fentebbi ábrán a Frissítés most gombra klikkelünk , a Chrome elkezdi a folyamatot, és a Google szerveréről letölti a legfrissebb állományokat. A művelet ideje pár pillanattól pár percig tarthat, természetesen erősen függ van az Internet sávszélességünktől is. Attól nem kell félnünk, hogy a Google szervere lenne lassú. Ami nekem nem túl szimpatikus, hogy nem jelzi ki pontosan, hogy mennyi adatot is tölt le, sőt egyáltalán nem utal rá, csak az eltelt időből, és a letöltött, majd kicsomagolt állományok méretéből következtethetünk.

Katt az okra, és indítsuk újra a böngészőt.

Ha végzett a letöltéssel, megjelenít egy párbeszédablakot amiben figyelmeztet minket, hogy zárjunk be minden Chrome ablakot, majd indítsuk újra az alkalmazást. Azt azonban nem említi, hogy a régi verziót nem törli magától, csak szépen felpakolja mellé az új állományokat, egy új az aktuális verziószámot a nevében hordozó mappába.

Kevésbé tapasztalt felhasználók így nagyon könnyen elsiklanak efelett a biztonsági szempontból nem túl kellemes tény felett. Nevezetesen, hogy a régi sebezhetőségeket esetlegesen tartalmazó, már nem fejlesztett build ott pihen a merevlemezükön. Főleg ha nincs bekapcsolva náluk a rejtett mappa és fájlnév megjelenítés. Merthogy a Google Chrome rejtett mappába pakolja ám magát. Persze ilyenkor is észreveszik olyan kiváló programok, mint a Secunia, de valljuk be, átlag felhasználók nem nagyon használnak Secunia-t, és ha még használják is, lehet hogy a cél előtt esnek el, amikor nem találják a rejtett mappát...
Tehát erre a problémára legyünk figyelemmel, és minden frissítés után töröljük a régi verziót manuálisan.

Google Chrome frissítése megtörtént... de a verziószám még a régi

A Google Chrome frissítése valóban megtörtént, erre utal a zöld pipa is, azonban, hogy az új verziószámot jelezze ki a program, ki kell lépnünk, majd újból el kell indítanunk a böngészőt.

Nem a Google Chrome az alapértelmezett böngésző

Első indításkor, csak kiszeretné erőszakolni belőlünk, hogy tegyük meg alapértelmezett böngészővé :-) Érdekes módon, csak ezt nem jegyzi meg, minden egyéb opciót, mint témát , letöltési mappát simán megjegyez, csak ezt nem, talán nem véletlen :-)

Rögtön miután megadtuk neki, hogy engedünk a kísértésnek vagy sem , lessük, meg a névjegyet, és a verziószámot. Ha minden jól ment, akkor már az új build fog szerepelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.