2016. augusztus 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Google Chrome 17

Új szinkronizációs opciók, megreformált előzmények lap, a letöltött állományok megbízhatósági minősítése

[ ÚJ TESZT ]

Előszó

Google Chrome 17

Előszó

Ismét eltelt 8 hét, és mi ismételten túl vagyunk két új, stabil Chrome főverzión. A 16-os túl sok újdonságot nem hozott, de az utódja meglepően sok érdekességet tartogat számunkra.

Előbb természetesen emlékezzünk meg a 16-os nagy durranásáról a több felhasználói fiók támogatásáról.

Az ITcafe-n megjelent cikkben remekül össze van foglalva a 16-os verzióban debütált főújdonság működésének leírása, idézném is:

"De mit is jelent ez? A Chrome már jó ideje lehetőséget ad arra, hogy a Google-azonosítójával bejelentkező felhasználó szinkronizálja a könyvjelzőit, a telepített kiterjesztéseket, appokat, előzményeket, jelszavakat a különféle eszközökön (lásd a videót). Ennek köszönhetően mindig ugyanaz a megszokott felület fogadja, bárhol is jelentkezzen be, és ha az egyik gépen használt Chrome-ban módosít, telepít valamit, az a többin is meg fog jelenni.

Signing in to Chrome - Youtube video

Eddig azonban a böngésző csak egy felhasználói fiókot támogatott, a 16-os stabil verzióba viszont már többen is bejelentkezhetünk. Új felhasználót a Beállítások / Személyes dolgok / Felhasználók menüpontban lehet hozzáadni. Ahhoz, hogy a személyes beállítások érvényesüljenek, az új usernek az ilyenkor megnyíló új böngészőablakban be kell jelentkeznie.

A bejelentkezett felhasználók közötti váltás pofonegyszerű, egy legördülő menüben egy kattintás, aminek nyilván van biztonsági kockázata. A Google hangsúlyozza is, hogy ez a megoldás nem rejti el a személyes beállításainkat mások elől, hiszen bárki, aki hozzáfér a számítógéphez, átválthat a mi profilunkra. Ezért ezzel a lehetőséggel olyan környezetben szabad csak élni, ahol ez nem okoz gondot: például otthon, ahol többen használják ugyanazt a számítógépet és böngészőt. Ha nem akarjuk, hogy mások is lássák a személyes beállításainkat, az operációs rendszer felhasználói fiókjait válasszuk – tanácsolják."

Természetesen sebezhetőségeket is javítottak mind a két verzióban a 16-os esetében 15-öt melyből 6 kritikus volt. A 17 -es esetében 20-at javítottak melyből csupán 1 volt kritikus. Hozzá kell tenni, hogy ezek a számok az első stabil változatok megjelenésével javításra került hibák számát jelentik, és nem az adott ágon lévő stabil verzió teljes életciklusában felfedezett hibák számát, hiszen még a 17 -es stabil változat is csupán pár napja lett kiadva és már azóta érkezett is egy nagyobb javítás a 17.0.963.56 verziószámozással. A Debütáló 17-es stabil verziószáma 17.0.963.46-volt.

A lap elején utaltam rá, hogy szokatlanul kitett magáért az új stabil verzió megjelentetésével. Az egyik legfontosabb újdonság a letöltött állományok megbízhatósági minősítése biztonsági szempontból.

Idézet következik:

"A másik újdonság a böngészés biztonságának javítását célozza, és egy olyan funkciót emel át a szoftverbe, ami eddig jellemzően a vírusirtók feladata volt. A Chrome – ahogy a többi browser is – jó ideje figyelmeztet, ha a felhasználó egy ismert kártékony weboldalakra téved, mostantól pedig a letölteni tervezett végrehajtható fájlokat is ellenőrzi, mégpedig az állományok és oldalak folyamatosan aktualizált fehérlistája alapján. Ha mind a forrás, mind a fájl megbízható, a böngésző szó nélkül megkezdi a letöltést. Ha nem, néhány, az állomány azonosításához szükséges adatot (URL, az oldal IP-címe, a fájl mérete stb.) elküld a Google szervereinek, melyek az összegyűjtött információk alapján minősítik a fájlt, és ha az veszélyes lehet, a böngésző erre figyelmeztet.

A vállalat igyekezett elébe menni az adatvédelmi aggályoknak, és leszögezte: a fájlok azonosítása során továbbított adatokat kizárólag e célra használják fel, és két hétig tárolják, majd törlik. A felhasználónak azonban lehetősége van kikapcsolni a funkciót a beállítások „Adathalászat és kártékony programok elleni védelem bekapcsolása” pontjának deaktiválásával."

Látványos biztonsági figyelmeztetés, mellyel a 17.0.963.66-os verziónál találkoztam először.

Ugye ismerjük a Firefox letöltési mechanizmusát? Amikor letöltünk egy állományt a Firefox-al, a böngésző letöltő ablakában, rövid időre megjelenik a vírusellenőrzés felírat a folyamatjelző pedig balról jobbra szaladgál... :)

Nos igen nekem hirtelen ez jutott róla eszembe, a Chrome esetében az történik, hogy amint szándékot mutatunk egy adott állomány letöltése iránt még a letöltés tényleges elkezdése előtt elemzi az állományt a Google fehérlistája alapján és ha minden klappol akkor megkezdődik a letöltés, természetesen a letöltés végeztével a rendszerünkre telepített AV vagy IS védelmi programok ugyanúgy leellenőrzik a fájlt mint ahogyan azt eddig tették. Ez a funkció a Chrome-ban azért is érdekes, mert csak akkor vesszük észre a működését, ha véletlen egy fertőzött állományt próbálunk letölteni, addig végig a háttérben marad, de láthatatlansága ellenére roppant fontos. Óva intenék mindenkit attól, hogy AV-nélkül böngésszen az Interneten de aki mégis így tenne, nos annak is van egy védőháló még ha nem is tud róla... Ráadásul nem csak Windows-os környezetben működik, hanem egyéb operációs rendszereken is melyekre a Chrome elérhető pl Linux.

Nos mindkét Chrome verzió esetében a legfontosabb újdonságot nagyjából megismertük most jöhetnek a látványosabbak is :-)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Google Chrome 15

  Kulcsszavakban: finomgörgetés,megnyitott lapok szinkronizációja, megújult "új lap", és még sok más...

 • Google Chrome 13

  Elérkezett a 13. verziónak a megjelenési ideje is a stabil ágon: Mountain View-ban nem babonások.

 • Google Chrome 12 bemutató

  Kulcsszavakban : 3D CSS; LSO kontroll, Omniboxból indítható appok; Multi-Tab; eltávolított Google Gears.

 • Google Chrome 11

  Tekintsük át mit hozott és mit nem a Google böngészőjének legújabb változata.

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.