Google Chrome

  • (f)
  • (p)
Cikk – Írta: | 2009-06-24 12:31

Bemutató a Google Chrome böngésző legújabb, 2.0 változatáról

Kulcsszavak: . GoogleChromeExplorerFirefoxOpera

[ Új teszt ]

Előszó, és kronológia

Google ChromeAz ábra forrása: wikimedia.org

Előszó

Rögtön egy kis magyarázkodással kezdeném, hogy miért nem már az 1.0-s verzió megjelenésekor írtam a bemutatót, miért is vártam vele a 2.0-s stabil kiadásáig.

Korábbi cikkeimben mint ahogyan azt már tudjátok bemutattam, a Windows Internet Explorer 7/8 mellett a Mozilla Firefoxot ( 1. rész, 2. rész ) és az Operát is (1. rész, 2. rész ). Tehát a Windows-os böngésző piac legismertebb résztvevőit. A piac legújabb tagját viszont nem, mert a Google-től szokatlanul hamar lépett ki az 1.0-s verzió a ß fázisból, és az 1.0 stabil verzónak szerény véleményem szerint rengeteg hiányossága volt. Kényelmi és biztonságtechnikai szempontból egyaránt el volt maradva a versenytársaitól. Úgy ítéltem meg, hogy az 1.0 a sok negatív kritika miatt nem kerül általam kipróbálásra.

Az 1.0 stabil kiadása után megjelent a 2.0 alfa, és innentől kezdve a google bevezette a három csatornás terjesztési technikát. A három csatorna közül van egy a ß verziók iránt fogékonyaknak, egy a stabil azaz végleges verziónak és egy pedig a fejlesztőknek. Evidens, hogy végleges verzió az átlag felhasználók számára ajánlott éles környezetben, míg a fejlesztői (DEV) csatorna csak azoknak akik weblapokat fejlesztenek stb.

A Chrome életútja :

Pár évvel ezelőtt már voltak pletykák a Google böngészőpiacon való megjelenéséről - sőt még állítólagos Google operációs rendszer fejlesztéséről is -, mely híresztelések időről időre előkerültek, majd a feledéshomályába vesztek. Voltak olyan források is, amelyek az Opera esetleges felvásárlásáról szóltak. Bár a norvég Operát végül nem vásárolta fel - sőt a google nem is adott hivatalos kommunikációjában sohasem alapot ilyen pletykák létrejöveteléhez- , a böngészőpiacon mégis megjelent.
2008 lett a nagy debütálás éve. Ebben az évben döntött ugyanis úgy a keresőóriás, hogy eljött az ideje a piacra való betörésnek.

A böngészőpiac 2008-ban egy rövid ideig zsugorodott, hiszen a nagy múltú - ugyanakkor csekély piaci részesedéssel bíró - Netscape végleg lehúzta a rolót, majd a Chrome debütálásával ismét helyre állt a "rend" amennyiben a függetlenül teljes értékű böngészők számát vesszük alapul.

A Wikipedia ide vonatkozó bejegyzése szerint a Chrome hivatalos bejelentésének menetébe egy "véletlen malőr" miatt hiba csúszott. Állítólag 2008. szeptember 3-ára tervezték bejelenteni a böngészőt, de európába túl korán postázták a browsert bemutató képregényt az újságíróknak és a bloggereknek, amelyet egyébként egy Scott McCloud nevezetű úriember rajzolt.

Kicsit hihetetlen számomra , hogy egy ekkora cég, amelynek az életében fontos mérföldkő a webböngésző piacon való megjelenés, és annak bejelentésének dátuma, véletlenül elcsússzon egy banánhéjon. Szerintem ez PR fogás volt leginkább csupán.

Azért gondolom ezt mert az én véleményem szerint egy ekkora vállalatnál ahol külön marketing osztályok vannak, ha valóban bekövetkezik egy ilyen baki, ott bizony a felelősöket nagyon hamar megbüntetik, esetleg el is bocsájtják. Minden pontosan bevan ütemezve, vagy legalábbis így kellene lennie.

A történet azonban e szálon fut tovább. A Wikipedia tényként közli, hogy szeptember 1-én hétfőn Philipp Lenssen, a Google Blogoscoped német blogger közkincsé teszi amit kapott, a Google pedig ennek következtében felteszi a Google Books oldalára, majd a hivatalos blogban magyarázza a korai bejelentés okait.

2008. szeptember 2 kedd : a bejelentést követő nap megjelenik a a Google Chrome 1.0 ß 43 nyelven, köztük magyarul, és Windowsos környezetre. A Google végig Windows környezetre fókuszált egészen a közelmúltig amikor megjelent a Linuxon és Macen is kipróbálható Chrome - persze unix / mac környezetben is ß verzióval indul a Google böngészője.

Közben szeptember harmadikán szerdán kirobbant az adatvédelmi botrány. Nem váratott soká magára. A lényeg a következő : a Chrome végfelhasználói licencszerződésében (EULA) - melyet azóta már javítottak - a 11. pontban az állt, hogy a felhasználó - aki letölti és használja a böngészőprogramot - , a licencszerződés elfogadásával hozzájárul ahhoz, hogy a böngésző által feltöltött adatok felett a böngészőt készítő cég örökös felhasználási, és tárolási jogot gyakoroljon.

Ez főleg a tengerentúlon ütötte ki a biztosítékot. Mint tudjuk ott hamar bepöccenek a jogvédők, és minden nyalánkságra rárepülnek. Ezzel még nem volt vége az adatvédelmi bonyodalomnak , mert az Amerikában sokak által ismert Electronic Frontier Foundation (EFF) neves jogvédőszervezet adatvédelmi szempontból veszélyesnek ítélte meg - és ennek hangot is adott - a böngésző által a piacon akkor még egyedülálló technikát az omniboxot.

Az omniboxról pár szó : Akik még Internet Explorer 6 vagy az előtti böngészőt használnak nagyon jól tudják, hogy a böngészőjüknek nincs külön kereső mezőjük, ellentében az újabb és korszerűbb Explorerekkel , Operával, Firefoxal stb.

A Chrome külsőre kicsit visszatért az alapokhoz, ugyanis látszólag neki sincs különkereső mezője. Fontos hangsúlyozni, hogy csak látszólag. Az omnibox ugyanis egyben címsor és keresőmező. Ha nem tudjuk valaminek a pontos címét vagy csak keresünk valamit, elegendő a címsorba begépelnünk és , ilyenkor a Chrome az alapértelmezett keresővel - ami általában maga a Google - megjeleníti a javaslatokat. A probléma abból adódott, hogy az omniboxba begépelt betűket a böngésző a suggest szolgáltatáson keresztül automatikusan elküldhette a cégnek, amely később statisztikai illetve egyéb például marketing célokra elemezhette, és felhasználhatta.

A google reagált a vádakra, és leszögezte : amennyiben más keresőt állít be a felhasználó, vagy kikapcsolja a Suggest módot, esetleg inkognitó módban használja a böngészőt akkor nem küld semmilyen visszajelzést a cégnek, és egyébként is a beérkező adatoknak csupán elenyésző részét használták fel állításuk szerint.

A suggest móddal kapcsolatban érdeklődők a Google oldalán is olvashatnak a technikáról akár magyarul is.

A Chrome fejlesztése korán sem volt zökkenőmentes. Úgy gondolom, hogy nyugodtan mondhatom azt, hogy a fejlesztés menete kívülről szemlélve elsietettnek tűnhet. Számtalan hasznos opció került a böngészőbe ,de mivel több - hosszú évek óta a piacon lévő - konkurens böngésző mutatott példát a füles böngészés ,vagy az adathalászat elleni védelem hasznosságáról és fontosságáról így nem meglepő, hogy ezek bekerültek a böngészőbe. Meggyőződésem, hogy ezen funkciók hiánya miatt a böngésző bukásra is ítéltetett volna. Azért is említettem, hogy szerintem a fejlesztés elnagyolt és elsietett témpóban zajlott/ zajlik, mert bár már a 2.0 stabil, és a 3.0 fejlesztői verziónál tart, de mégsem tartalmaz RSS olvasót, és mesterjelszó védelmet sem. Figyelembe véve, hogy a böngészőfronton régen jelen lévő Firefox és Opera valamint Safari ezen funkciókat már régen tartalmazzák, ez minősítő körülményként jelenhet meg.

2009 május 22-én lépett ki a Chrome 2.0 a ß fázisból.

Telepítés, és első indítás

Telepítés

A telepítés módja eltér a többi böngészőétől, mivel közvetlenül a Google weboldaláról a http://www.google.com/chrome linkről kell elindítani. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges egy másik böngésző jelenléte.

A fenti linkről installálva egyszerű a dolgunk, hiszen miután elolvastuk az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF), és eldöntöttük, hogy az opcionálisan megválasztható segítségnyújtásban részt kívánunk e venni vagy sem, nincs is más dolgunk mint az Elfogadás és telepítésre kattintanunk. Innentől kezdve megy minden automatikusan bár néha a jóváhagyásunkat kérheti.Biztonsági figyelmeztetés

Az első párbeszédablak egy biztonsági figyelmeztetés, amit a Google telepítő hívott meg, és csupán két lehetőség áll rendelkezésre, vagy futtatjuk vagy pedig megszakítjuk a telepítést. Mivel szeretnénk a Google Chrome-ot telepíteni ezért válasszuk a futtatás lehetőséget.Google Chrome telepítő

A következő párbeszédablakban tájékoztat minket a telepítő, hogy csatlakozik az Internethez, majd megkezdi a chrome letöltését. Fontos tudni, hogy a böngésző telepítése nem igényel rendszergazdai jogokat. A Google Talknál már megismert módszerrel települ, azaz az adott felhasználói fiók C:\Users\Felhasználó név\AppData\Local\Google\Chrome\ útvonalon. Ennek a telepítési módszernek azaz előnye, hogy Windows Vista esetében normál, Windows XP esetében pedig limitált fiókra is külön feltelepíthető anélkül, hogy az adott felhasználónak a rendszergazdát kellene zargatnia. Hátránya egyfelől az, hogy minden egyes felhasználónak aki használni kívánja külön le kell töltenie és telepítenie, másfelől pedig a Chrome frissítés megjelenésekor és letöltésekor, manuálisan szükséges a régi verziót törölni az új verzió letöltődése után, hogy ne foglalja a helyet feleslegesen illetve, hogy például a Secunia PSI ne jelezzen folyamatosan veszélyt a régi verzió jelenléte miatt.Beállításainak személyre szabása

A letöltést és a telepítést követően két párbeszédablak vár ránk.
Első párbeszédablak: Lehetőségünk van a Chrome-ba az eddig használt böngészőnk beállításait importálni. Ismeri az Internet Explorert, az Operát és a Firefoxot is. Megszabatjuk azt is, hogy hova helyezze el a parancsikonokat ( az asztalra, vagy a gyorsindító sávra ), illetve lehetőség van a Chrome alapértelmezett böngészőként való beállítására is.Üdvözli Önt a Google Chrome !

A második párbeszédablak csupán informális. Tájékoztat bennünket arról, hogy az első párbeszédablakban beállított műveleteket fogja végrehajtani, és ravasz módon szintén odacsempészték az alapértelmezett böngészővé tételhez szükséges jelölőnégyzetet.

Megjelenés, felszín, Aero, fülekAero Frame

Igencsak letisztult forma világgal jelent meg a chrome, mindössze öt kezelőgombot tartalmaz a fehéres-kék skin. A dizájn máshogy néz ki XP illetve Vista környezetben. A fentebbi és az alant látható ábrák is megmutatják, hogy Vistán az ablak keret levegős, XP-n viszont kék. Kis kitétel, hogy amennyiben Vistán kikapcsoljuk az Aerot - vagy más program kapcsolja ki, például nálam a Winfast PVR2 - akkor ugyanolyan kék keretet kapunk mint XP-s környezetben kapnánk.

A Dizájn egyedi, a legtöbb böngészőben a címsor nem tűnik el, nos itt sem teljesen csak már nem címsorként funkcionál.

A böngésző egyik újítása, hogy a fülek nem a megszokott módon helyezkednek el, hanem a címsor helyén.
XP Desing

A jobb felső sarokban a Google márkanév található. A fülek szabadon ide-oda helyezhetőek akárcsak a többi böngészőnél, ez egyébként az 1.0-nál még nem volt így. Ha sok fül van megnyitva akkor a szélességüket a szoftver változtatja, azaz zsugorítja, hogy valamennyi fülnek legyen hely. Természetesen ha csökkentjük a fülek számát ,akkor visszanyerik eredeti szélességüket.

Apró érdekesség : A fentebbi ábrán megjelent egyszer a kék színű nyíl, nem tudom mit jelent, ha valaki esetleg tudja írja meg, mert azóta sem jött elő. Viszont arra pont jó volt, hogy megörökítsem Nektek ;)

Kezdő lépések az első használathozKeresés egyenesen innen

A telepítés utáni első ablak ami szemünk elé tárul azaz omniboxxal kapcsolatos bemutató párbeszédablak. Rögtön dönteni lehet, hogy a Google maradjon e az alapértelmezett keresőmotor, vagy pedig lecseréljük e esetleg a Bingre, vagy a Yahoo!-ra.

Bár már említettem a kronológiai részben, de azért nem árt újból leírni, hogy az omnibox által felkínált keresési találatok csak a Google keresőmotor választása esetén jelennek meg.Leggyakrabban látogatott webhelyek

Amint az látható, a böngésző a Google-re jellemző egyedi , de már sokak által évek óta megszokott színvilágot képviseli.

Ebben a nézetben egyszerre láthatjuk az előzmények keresésére szolgáló mezőt, és a "Legutóbbi könyvjelzők"-et felsoroló ablakot , alatta pedig a "Nemrégiben bezárt" lapfülek fav-ikonjait.

A fentebbi kezdőképernyőhöz nagyban hasonlóval már találkozhattak az Opera böngészőt használok, vagy a Mozilla Firefox Speed Dial kiegészítőjét alkalmazó felhasználók.

Azért írtam hogy hasonló, mert ugyan kinézetre is hajaz az Opera gyorshívójára de azért működését tekintve mégsem ugyanaz , ugyanis míg ott kilenc darab kedvenc - általában leggyakrabban használt - oldalunkat tehetjük ki, addig a Chrome esetében arról van szó, hogy a böngésző automatikusan az általunk meglátogatott weblapok képét jeleníti meg, de nem nekünk kell tehát odahúzni. Minél többet látogatunk meg egy oldalt, annál előrébb kerül a leggyakrabban látogatott webhelyek rangsorában.

Beállítások

Beállítások :

Beállítások - AlapokBeállítások - Alapok

Kezdő oldalak :

A böngésző elindításakor megjelenő oldal beállítása

Lehetséges beállítások :

A kezdőoldal megnyitása - mely a következő ábrán kerül beállításra
Az utoljára megnyitott weboldalak visszaállítása - azaz itt így oldották meg, hogy a legutóbbi munkamenetet automatikusan visszaállítsa igény szerint a böngésző
A következő oldalak megnyitása : lehetőség van arra, hogy minden elindításkor automatikusan nyisson meg több weboldalt.

Kezdőoldal:

a szokásos beállítások mellett elérhető a kezdőgomb megjelenítése az eszköztáron funkció.

Alapértelmezett kereső :

Alapból a Google -van beállítva , javasolt ezt így is hagyni a maximális keresési teljesítmény elérésének érdekében

Alapértelmezett böngésző :

Bár nekem tetszik a Chrome, ettől függetlenül nem állítottam be alapértelmezettnek , maradt az IE8 annak .

Beállítások - kisebb trükkökBeállítások - kisebb trükkök

A nevéből is adódik, hogy ez nem lesz túl terjedelmes rész, de igencsak hasznos finomhangolások végezhetőek el itt.

Letöltés helye

Rögtön az első a letöltés helye. Pipáljuk ki, ha nincs ellenünkre, hogy minden egyes letöltésnél kérdezzen rá a mappára, ugyanis alapértelmezettként a Firefoxhoz hasonlóan egy mappába tenne mindent.

Jelszavak mentésének felajánlása :

Sajnos nyoma sincs mesterjelszónak , de erről függetlenül lehetőség van arra, hogy az egyes weboldalakon megjegyezze a böngésző a jelszavunkat.

Betűtípusok és nyelvek:

Mindent alapértelmezetten érdemes hagyni.

Űrlap automatikus kitöltése :

A roboformból már ismert funkció, nekem az IE és a Firefox alatt a Norton Internet Security Identity Safe látja el ezt a feladatot is, azonban a Chromban ez hasznos funkció. Megjegyzés hasonlóval az Opera is rendelkezik.

Beállítások - A motorháztető alatt :Beállítások - A motorháztető alatt

Adatvédelem :

"Adatvédelem általában: Az adatvédelmi beállítások áttekintéseNyomtatás
A Google Chrome számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek a releváns információk megjelenítése érdekében felhasználják a böngészés adatait, miközben gondoskodnak a böngészés biztonságáról. Az alábbiakban ezeket a funkciókat tekintheti át.

Bár a következő funkciók (a használati statisztikák és a hibajelentések kivételével) alapértelmezésként be vannak kapcsolva, bármikor kikapcsolhatja ezeket a funkciókat az Eszközök menü > Beállítások > A motorháztető alatt lapján. Kattintson az alábbi linkekre, ha részletesebb leírást szeretne.
A Google Chrome számára megadott adatok kezeléséről további részleteket olvashat az adatvédelmi irányelveinkben.

Javaslatok a navigálási hibákkal kapcsolatban

A rejtélyes "404-es hiba" üzenet olyan, mint egy internetes zsákutca. Gyakran azonban ezt a hibaüzenetet egy elköltözött oldal vagy egy elgépelés idézi elő. Az elérni kívánt oldal alapján a Google Chrome lecserélheti a "404-es hiba" üzenetet más, hasonló weboldalak javaslataival. További információ

Javaslatok a címsávban

A címsávban megjelenő automatikus javaslatok segítenek olyankor, amikor nem emlékszik a pontos internetcímre. A javaslatok között megtalálhatók kapcsolódó webhelyek és keresések, valamint találatok az Ön böngészési előzményeiből. A Google Chrome a címsávba gépelt szöveget elküldi a Google-nak annak érdekében, hogy az dinamikus módon javaslatokat biztosíthasson. A Google az összes felhasználótól érkező információból véletlenszerűen kiválaszt két százalékot, és a beérkezést követő 24 órán belül névtelenít minden adatot. További információ

DNS-előtöltés

Ha sebességre vágyik, akkor biztos örül annak, hogy a Google Chrome Domain Name System (DNS - Domainnév Rendszer) előtöltés funkciója alapértelmezésként engedélyezve van. Ez azt jelenti, hogy a Google Chrome létrehozza az éppen látogatott weboldalon található linkekhez tartozó összes IP-cím listáját, és ezt a listát az Ön számítógépén tárolja. Következésképpen ha egy linkre kattint, gyorsabban betöltődik az oldal. További információ

Adathalászat és kártékony programok elleni védelem

Bár a webhelyeken található linkek ártatlannak tűnnek, némelyikük olyan webhelyekre irányíthatja át Önt, amelyek megpróbálják ellopni személyes adatait (pl. jelszavait vagy bankkártyaszámát), vagy kártékony szoftvert telepíthetnek számítógépére. A Google Chrome Biztonságos böngészés funkciójának használatával azonnali figyelmeztetést kap olyankor, amikor úgy gondoljuk, hogy az oldal megnyitása ártalmas lehet. Ehhez a böngésző elküld egy darabot az Ön által felkeresett URL-ből a Google-nak, ahol ellenőrizzük, hogy az URL nem szerepel-e az ismert adathalászatot végző és kártékony webhelyek listáján. További információ

Felhasználási statisztikák és hibajelentések

Segítsen nekünk annak eldöntésében, hogy mely funkciókon és fejlesztéseken kell dolgoznunk: engedélyezze a böngészőnek, hogy adatokat küldhessen a Google részére a böngésző telepítéséről és a böngésző lefagyásakor éppen futó fájlokról, alkalmazásokról és szolgáltatásokról. A Google Chrome nem továbbít más személyes adatot, például az Ön nevét, e-mail címét vagy a Google Fiókja adatait. További információ

Cookie-beállítások

A számítógépek és webhelyek világában a "cookie" egy karakterláncot tartalmazó kis fájl, amely egy webhely megtekintésekor az Ön számítógépére kerül. Számos webhely tárol adatokat ilyen fájlokban az Ön beállításairól és az adott webhelyen végzett tevékenységéről. Amikor Ön visszatér az adott webhelyre, akkor az beolvassa az Ön számítógépén található cookie-t. Alapértelmezésként a Google Chrome minden cookie-t ment a számítógépére, annak érdekében, hogy a böngészés megfelelően működjön, azonban Ön korlátozhatja a különböző típusú cookie-k kezelését."

Forrás :GoogleBeállítások - A motorháztető alatt

A tanúsítványok segítségével biztonságosabbá tehető az internetezés.Beállítások - A motorháztető alattBeállítások - A motorháztető alatt süti kezelés

Lehetőség van a sütik törlésére illetve szerkesztésére akár egyenként is.Beállítások - A motorháztető alatt tanúsítványok

Billentyűkombinációk és címsor-parancsok I.

Billentyűkombinációk és címsorból használható parancsok :

Címsorból használható parancsok

•about:version – verzió lekérdezés
•about:plugins – telepített kiegészítők listája
•about:histograms – böngésző előzmények
•about:dns – DNS statisztika
•about:cache – cache oldalak
•about:memory - az egyes böngészők által lefoglalt memória kiíratása
•chrome://downloads/

Google Chrome billentyűparancsok

•CTRL + Shift + N: ‘inkognitó’ ablak megnyitása. Ilyen ablakban látogatott weboldal nem kerül be a Historyba (előzmények) és a weboldalhoz tartozó cookie-k automatiksan törlődnek az oldal bezárása után•Alt + Home: Chrome nyitóoldal a leggyakrabban látogatott oldalakkal
•CTRL + T: új fül
•CTRL + Shift + T: legutóbb bezárt fül megnyitása (legutolsó tízet jegyzi a Chrome)
•CTRL + Tab: váltás a fülek között
•CTRL + B: könyvjelzők
•CTRL + H: History- előzmények
•CTRL + J: letöltések oldal
•CTRL + K vagy CTRL + E: keresés címsorból
•Shift + Escape: Google Chrome Task manager.

Forrás (részben) : [optimalizalas.info]

Fontosabb Google Chrome billentyűparancsok bemutatása ( ábrákkal szemléltetve ) :

about:memory - böngészők memória lefoglalásának összegzése:about:memory

Az utasítással valamennyi ismert böngésző által a fizikai és virtuális memóriában lefoglalt mennyiséget kilehet íratni. A Chromium, a Chrome forráskódjának neve. Σ jelentése összesen.

about:version - verzió lekérdezésabout:version

Jelenlegi aktuális adatok:

"Google Chrome 2.0.172.31 (Hivatalos verzió )
WebKit 530.5
V8 1.1.10.13
User Agent Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US) AppleWebKit/530.5 (KHTML, like Gecko) Chrome/2.0.172.31 Safari/530.5"

A Webkit a böngésző motorja, itt nyomon követhető, hogy pontosan melyik három csatorna verziót használjuk. Jelenleg a 2.0.172.31 Hivatalos verzió a legfrissebb a stabil ágon.

about:plugins – telepített kiegészítők listájaabout:plugins

A következő ismert telepített pluginok-al kapcsolatos információk megjelenítés :
Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin
Adobe Acrobat
Picasa -A Google képkatalogizálója , melyről a Képnézők és fotó-kategorizálók című cikkemben már írtam.
Google Update - a Google frissítő szolgáltatása
Java Deployment Toolkit 6.0.140.8
Java(TM) Platform SE 6 U14
Silverlight Plug-In A Microsoft alternatívája az Adobe Flash-el szemben
Microsoft (R) Silverlight
Windows Live® Photo Gallery
Windows Presentation Foundation
Shockwave for Director
Shockwave Flash
Google Gears 0.5.21.0
Default Plug-in

about:dns - DNS statisztikaabout:dns

A kapcsolódási lista, mely a Google Chrome által való böngészésközben keletkezik, és tárolódik el. Megmutatja melyik internetes oldalhoz, mennyi ideig kapcsolódtunk.

about:cache – cache oldalakabout:cache

Az internetes oldalak különböző állományokat helyeznek el a számítógépeinken. Ezeket a böngésző gyorsítótárában találhatjuk. A fenti parancs kiadásával pontos képet kaphatunk a fájlok neveiről.

Billentyűkombinációk és címsor-parancsok II.

Fontosabb billentyűzet parancsok bemutatása ( ábrákkal szemléltetve ) :

CTRL + Shift + N: ‘inkognitó’ ablak megnyitásaInkognitó mód

"Az inkognitóablakban megtekintett oldalak nem jelennek meg böngészője előzményeiben, illetve keresési előzményeiben, és nem hagynak más nyomot pl. cookie-t sem a számítógépén az inkognitóablak bezárását követően. A letöltött fájlok, valamint a létrehozott könyvjelzők azonban megmaradnak.

Az inkognitó üzemmód nem befolyásolja a többi felhasználó, szerver vagy szoftver viselkedését. Ügyeljen a következőkre:
Olyan webhelyek, amelyek információt gyűjtenek vagy osztanak meg Önről
Olyan internetszolgáltatók vagy alkalmazottaik, akik nyomon követik az Ön által látogatott oldalakat
Olyan kártékony szoftverek, amelyek ingyenes hangulatjelekért cserébe nyomon követik billentyűbeviteleit
Titkos ügynökök megfigyelése
Az Ön mögött álló emberek""Az aktuális oldal szerkesztése" és a "Google Chrome személyre szabása és beállításai" gombok

A CTRL+ H billentyűkombináció leütésével, vagy a jobb felső sarokban helyet kapó "szerszám" ikon-ra való kattintással lenyíló menüben az előzmények pont kiválasztásával az alant is látható képernyő jelenik meg, mely percre pontosan elénk tárja a böngészési előzményeinket, amennyiben nem inkognitó módban tettük azt.Előzmények ablak

Könyvjelző eszköztár be és kikapcsolása ( CTRL+ B):

A CTRL+ B billentyűkombinációk együttes lenyomása esetén lehetőség van a könyvjelző eszköztár eltüntetésére vagy éppen ellenkezőleg a megjelenítésére.

A fentebbi képen a könyvjelző eszköztár szorosan a böngészőablakhoz tapad. A lentebbi ábrán viszont nem tűnik el, hanem elválik tőle.

Ezt az állapotot a "Leggyakrabban látogatott webhelyek" nézetben érhetjük el, máskülönben a fentebbi billentyűkombináció csupán eltüntet vagy megjelenít, de nem választja le az eszköztárat.

Letöltések megjelenítése (CTRL + J):

Az egyik legjobban tetsző szolgáltatása a Chromenak szerintem. A letöltő menedzsere képes a megszakadt letöltések folytatására, és a fájlt egy tortaformájú diagramon ábrázolja. Másodpercről másodpercre változik a diagramm.

A már letöltött részeket zölddel jelöli, a még letöltendőket pedig fehérrel. Kiírja az átviteli sebességet , illetve a letöltött és a hátralévő mennyiség méretét. Lehetőség van szüneteltetésre is a fenti ábrán éppen a Safari for Windows webböngésző jön éppen lefele. Ennek a bemutatása majd a következő írás tárgya legyen.Megnyitás, amikor kész

Egy újabb példa arra, hogy a chrome is tudott újat adni a böngészők kínálatához. Kissé érthetetlen is, hogy eddig ez sem az Opera, sem a Firefox, sem pedig az Explorer nem kínálta fel ezt a lehetőséget. Arról van, hogy a Chrome beállítható, hogy a letöltött állományt amennyiben az futtatható, automatikusan megnyissa.Letöltő menedzser a státuszbáron

Ehhez hasonlót már láthattunk, a Mozilla Firefox Download Statusbar esetében, de a Chrome megoldása szerintem egy kissé tetszetősebb. Igaz ugyan ,hogy kicsit nagyobb helyet foglal el, de a mai monitorfelbontásoknál ez már nem igazán zavaró.

Google Chrome Task manager - Feladatkezelő (Shift + Escape)

Nagyon ügyes megvalósítás mely jelenleg egyedül álló megoldás a böngészők között. A Chrome elsőként saját feladatkezelővel rendelkezik, melynek a GUI-ja áttekinthető, és a laikusok számára is könnyen érthető.Google Chrome Task manager - Feladatkezelő (Shift + Escape)

Bővebben a 8. oldalon szó lesz erről a jellegzetességről.

Biztonsági jellemzők és figyelmeztető üzenetek

Frissítés:

A Chrome beépített automatikus frissítési technológiát tartalmaz, hasonlóan a Mozilla Firefoxhoz.
Automatikusan letölti a legfrissebb verziót a Google-től ,majd újraindítás után, frissíti a böngészőt.Elérhető a(z) Google Chrome új verziója

Ha ilyen üzenet látunk kattintsunk tehát a frissítés gombra, lehetőleg minden olyan fióknál végezzük el egyenként a műveletet ahová telepítettük a böngészőt.Új verzió telepítése...

Tájékoztat minket a telepítés fázisáról, mely amúgy rövid ideig tartó folyamat.Klikk az okra.

Csupán annyi a dolgunk, hogy kattintsunk az okra, majd lépjünk ki a böngészőből és azután vissza.

Adathalászat elleni védekezés:

Mint ahogyan azt már tudja a nagy érdemű az adathalászat elleni védelmi technológiát (Antiphising) az azóta kihalt Nescape böngésző vezette be, majd sorban lekoppintották a rivális böngészők.

2008-ban már nem igen lehetett volna sikeres egy olyan böngésző ,amely e védelmi technológia nélkülözésével lett volna kiadva. Ez a google számára is evidens volt, így a Chrome tartalmazta már a kezdetektől kezdve ezt a funkciót. A Google-nek ez a technikája amúgy is adott volt, hiszen jóval a Chrome debütálása előtt már a Firefox is lehetséges opcióként a saját megoldásuk mellett a Google ilyen irányú védelmét vetette be az adathalászat megelőzése céljából.

Felugróablak blokkolás:blokkolt felugró ablak

Alapértelmezésként be van kapcsolva a felugróablak blokkolás. Amennyiben blokkol egy nem kívánt felugró ablakot a jobb alsó sarokban küld egy értesítést.

Helyi menü:Helyi menü, elemkivizsgálása

A jobb klikkre előugró helyi menüben az elemkivizsgálása opció tulajdonképpen a weblapkészítőknek a kedvenc funkciója lehet.

Képernyő újraküldésének megerősítéseKépernyő újraküldésének megerősítése

Egy kissé talán magyartalan lett a megnevezése ennek a funkciónak.

Hibaüzenetek böngészésközben

A magyarításánál is igyekeztek lazák lenni, így humoros és a mai divatnak megfelelő szöveggel látták el a chrome-ot.Jaj! Ez a link nem működik.

Ha nem működő oldalra próbálunk lépni, a fentebbi üzenetet kaphatjuk.A Manóba! Az ábra forrása : http://publik.wamma.hu

Amikor viszont egyéb hiba történik az oldal betöltődésekor , olyankor egy vicces A Manóba! felkiáltással fémjelzett lapot kapunk, sötét hátérrel-Kevésbé vicces üzenet

Pont ma vasárnap, fordúlt elő, hogy a Chrome egyszer összeomlott, látványosan. Ez a Vista hibaüzenet ,nem a Chromé, hiszen az egész megborult. a következő elindításig.

Tesztek I. :ACID 2 és 3

ACID 2 és 3 Tesztek :

Először az ACID 3 tesztet futtattam le, csupán kíváncsiságból, majd ezt követte az ACID 2, de mivel a sorrend megkívánja elsőnek az ACID 2 eredményét mutatom meg Nektek.ACID 2

Az ACID2-t gond nélkül vette a böngésző. Ezzel egyébként az összes mai korszerű böngésző megbirkózik.ACID3

Kicsit meglepő volt az ACID3 test két okból kifolyólag. Először is 100/100-as eredményt kaptam, de az örömbe némi üröm is vegyül azoknak akik sokat adnak az ACID testre - én tartózkodó állásponton vagyok - mert a test valamilyen okból kifolyólag piros színű LINKTEST FAILED feliratot ad ki.

Az Opera egyébként 85/100-at ér el nálam.

Tesztek II. SunSpider JavaScript Benchmark :

============================================
RESULTS (means and 95% confidence intervals)
--------------------------------------------
Total: 1060.8ms +/- 5.6%
--------------------------------------------

3d: 177.2ms +/- 12.2%
cube: 48.6ms +/- 7.4%
morph: 66.8ms +/- 26.9%
raytrace: 61.8ms +/- 14.5%

access: 82.2ms +/- 4.1%
binary-trees: 7.2ms +/- 7.7%
fannkuch: 26.0ms +/- 3.4%
nbody: 35.4ms +/- 4.0%
nsieve: 13.6ms +/- 8.2%

bitops: 61.6ms +/- 4.2%
3bit-bits-in-byte: 4.8ms +/- 11.6%
bits-in-byte: 10.0ms +/- 17.6%
bitwise-and: 20.6ms +/- 9.2%
nsieve-bits: 26.2ms +/- 7.8%

controlflow: 4.0ms +/- 31.1%
recursive: 4.0ms +/- 31.1%

crypto: 69.0ms +/- 6.1%
aes: 26.4ms +/- 8.6%
md5: 24.2ms +/- 7.6%
sha1: 18.4ms +/- 9.1%

date: 132.0ms +/- 4.4%
format-tofte: 69.0ms +/- 5.3%
format-xparb: 63.0ms +/- 8.3%

math: 100.0ms +/- 7.1%
cordic: 36.6ms +/- 11.9%
partial-sums: 46.2ms +/- 9.6%
spectral-norm: 17.2ms +/- 11.9%

regexp: 28.6ms +/- 14.9%
dna: 28.6ms +/- 14.9%

string: 406.2ms +/- 10.9%
base64: 46.0ms +/- 8.1%
fasta: 60.8ms +/- 9.4%
tagcloud: 66.6ms +/- 5.7%
unpack-code: 138.8ms +/- 6.6%
validate-input: 94.0ms +/- 41.5%

Szubjektív tapasztalatok

A böngészőnek vannak még hiányosságai, de ahogyan az 1.0 és a 2.0 verzió között is kijavításra került a Google által a több száz hiba, így nyilván az ebben a verzióban szereplőkre is ez a sors vár.

Gyorsaság:

Úgy érzem, hogy gyorsabb az összes böngészőnél, még az Operánál is.
Pillanatok alatt hozza be a webszájtokat, tehát szerintem kijelenthető, hogy a Google a sebességre fejlesztette a böngészőt.

Memória foglalás:

A memóriaigénye nagyon kellemes meglepetés, lényegében saját tapasztalataim alapján töredéke a többi böngészőének azonos számú és tartalmú megnyitott lapok esetében.Az egyes lapok memória, cpu és hálózat sávszéligényének monitorozása a böngésző saját feladatkezelőjével

A lapokat külön külön is belehet zárni, amennyiben valamelyik lefagyna. Ilyet már az Internet Explorer 8 is tud, de itt a feladatkezelőben ez kissé máshogy néz ki mint IE8 alatti megvalósítása. Mindent összevetve ebből a szempontból legalábbis úgy gondolom, hogy az IE8 és Google Chrome egymás nagy versenytársai. Jelenleg a piacon ez a két böngésző amelyik rendelkezik ilyen megoldással.

Norton Insight :

Bár a Norton eszköztár egyelőre nem épül be a Chrome-ba, ettől függetlenül a Norton tartalomszűrő rendszere ugyanúgy működik vele mint más böngészők esetében és a Norton Insight is ismeri.


Amíg a Google talk a legmagasabb besorolást - öt csillag és a "Norton által megbízhatónak minősített" - kapta, addig a Chrome "csupán" négy csillaggal büszkélkedhet, és egyelőre sem a közösség sem pedig a Norton nem minősítette.A Chrome-nak azért nincs szégyenkezésre való oka, mert bár egy csillaggal elmarad ugyan az Opera 9.64 vagy az Internet Explorer 8 mögött, de a Mozilla Firefox kettő darab csillagjára ráver még kettőt.A Safari böngésző pontosan ugyanolyan minősítést szerzett meg.

Összegzés:

A Google Chrome az 1.0 óta eltelt időszakban felnőtt a nagyokhoz. Kicsit talán elkésett a Google a böngészőpiacon való megjelenéssel, talán pár évvel korábban kellett volna, én magam ennek tudom be, hogy a hatalmas marketing ellenére is az Operával holtversenyben 1% körüli piacis részesedést tudhat magáénak. A másik oknak azt látom, hogy az 1.0 -nak kellett volna a 2.0 szintjét hoznia, magyarul túl fejletlen állapotában adta ki a Google az 1.0-s verziót.

Mindazoknak akiknek egy villámgyors böngészőre van szükségük a Chrome nyugodtan ajánlható.

A cikk végére egy kis humor :)