2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Genius SW-S2.1 200 - majdnem jó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Olcsó, csinos, de nem hibátlan 2.1-es tucat-hangfalszett a Geniustól.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, felépítés

Bevezetés:

A helyzet az, hogy a szüleim által használt, még 2005-ben vásárolt asztali géphez adott hangszórók bekrepáltak, ők pedig nem akartak 5000 forintnál többet költeni a cserére.
Mivel a gépet főleg Skype/TV-zésre (tuner kártya) használják – tehát nem zene hallgatásra – valamilyen 2.1-es rendszert kezdtem el keresni. Főleg azért, mert az integrált alaplapi hangkártya is bemondta az unalmast nemrég.
Helyére egy Gambeird 5.1-es kártya került a gépbe (~1500 HUF) amitől szinte teljesen megszűnt a közép és mély tartomány (???) – már amennyire egyáltalán volt ilyen az addigi noname 2×3W műanyag visítókon.

Kis bolt-körbejárás után találtam meg végül a teszt szereplőjét, amit sajnos nem néztem meg alaposan mielőtt megvettem volna. Annyira azért nem jártam rosszul, de persze jól sem. Lássuk miért!

Felépítés/csatlakozók/kezelőszervek:

Beszéljünk először a szatellitekről, melyek műanyagból vannak és – bár nem próbáltam – szerintem teljes mértékben szétszedhetőek a hátul lévő 4 csavar eltávolításával. Ahogy az a képekből is kiderül, a membránokat elölről sajnos nem védi semmi, ide egy vékony háló azért odafért volna.
Alul puha szivacs talpakat találunk, melyekkel meglepően jól tapadnak az asztalhoz. A bal oldali szatelliten semmi extra nincs, a hátulján permanensen van rögzítve a vezeték. Még – egy nagyobb testvérekhez hasonló – nyílás található itt, és a másik szatelliten is, amin a kezelőszervek találhatóak.
Utóbbiak kimerülnek a ki-/be kapcsolón és a hangerő kezelőn. Kettőjük közé szorult be a feleslegesen fényes bekapcsolást visszajelző kék LED.
Hátul, permanensen rögzítve a zöld jack vezetéke, illetve a másik sugárzóhoz vezető zsinór. Ami viszont leválasztható – megjegyzem nagyon helyesen – az a tápcsatlakozó, illetve a mélynyomó barna jack dugasza. Ezek nagyban megkönnyítik az asztal alá/köré/mögé helyezést.

Ennyit a „picinyekről”, most lássuk a nagy dobozt, ami szintúgy műanyag. Zsinórját nem lehet leválasztani. Egyik oldalt maga a membrán, mellette pedig a levegő mozgását elősegítő rés található.
Ennyi! Bizony, nincsen mély-hang szabályzó, itt a mélynyomón sem. Ezt jó lett volna tudni mielőtt megveszem, de erről többet majd a hangzásnál.

Amúgy, a dizájn nekem nagyon tetszik, főleg a szatelliteké – mivel azok vannak szem előtt. Egy kevésbé fénykűrt jellegű LED és egy védőháló/rács elfért volna, de ezek nem „dealbreaker” dolgok. Az összeszerelés is teljesen rendben van, bár minden műanyag, a minőségérzet rendkívül jó.

Annyit még meg lehet jegyezni, hogy – az érthetetlenül hiányzó hangszín szabályzón túl (!!!) – szívesen láttam volna még egy jack ki- és bemenetet az aktív szatelliten, de ennyi pénzért elfogadható a hiányuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.