2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Genius SP-HF 3000A bemutató

A cikkben megpróbálom bemutatni a fadobozos 3000A-t és kiderítem, mennyire nevezhető az 1250X utódjának.

[ ÚJ TESZT ]

Genius SP-HF 3000A

Genius SP-HF 3000A

[Balra a 3000A, jobbra pedig az 1250X.]

   Méreteiben és felépítésében is szinte megegyezik az 1250X-szel, ám teljesítményben a nagytestvére lehetne.
   A csomagolás mérete viszonylag nagy (45×40×28cm), hiszen két darab méretes hangdobozt kell befogadnia. A védelemért polisztirol hab felel, ennek mérete nem eltúlzott, pont elég arra, hogy szállítás közben ne mozogjanak, ütődjenek egymásnak a hangdobozok.
Amiket kapunk a dobozban: egy pár hangdoboz (3000A), jack (male)-RCA kábel (~1,4m), jack (female)-RCA kábel (~20cm), rövid leírás.
   A tápkábel fixen van rögzítve a jobb oldali doboz hátuljához, ennek hossza körülbelül 1,3 méter. A két dobozt összekötő kábel 1,4 méter hosszúságú, ez a távolság bőven elég egy normál méretű (átlagos) íróasztalra. Aki hosszabbat szeretne, az sajnos csak hosszabbítóval tudja megtoldani ezt a hosszúságot, ugyanis a bal oldali szatellit kábele fixen rögzített, nem cserélhető.

   A szatellitek mérete a következő: 34,3×18×22 (magasság, szélesség, mélység centiméterben, legnagyobb kiterjedés).
   Mint azt már tudjuk, a 3000A is 12 mm vastag MDF lapból építkezik csakúgy, mint az elődje, az 1250X. Tapasztalataim szerint ez elégségesnek bizonyult a merev felépítés megőrzéséhez. A belső csillapító anyagokat itt is kispórolták, köszönhető mindez a költségcsökkentésnek.
   A védőrács egészen jól sikerült darab, 9 mm vastag préselt fából készült, a hang útját nem állja el semmi, a szövet sem csökkenti a magas hangok intenzitását.
   A fontosabb, mindennap használatos kezelőszervek oldalra kerültek, így semmi sem töri meg az előlap tisztaságát, egyszerűségét. Oldalt található meg tehát a bekapcsolt állapotot jelző kék LED, a hangerőszabályzó, valamint a Bass és Treble potméter is. A legnagyobb hiba véleményem szerint a főkapcsoló és a fejhallgató kimenet hátlapra helyezése volt. Ezeket én minden nap használom, ezért ezt negatív pontként írom fel a listára. Negatívum még a földhurok megléte is, ezt valamiért sosem sikerül kiküszöbölni a tervezésnél. Sajnos a 3000A esetében jobban hallható a brumm, mint az 1250X-nél.

[Főkapcsoló, bemenetek és kimenetek sorakoznak a hátlapon.]

   A belsejéről nem tudok képet mutatni, hiszen még garanciális a termék, ezért nem bontottam meg. Annyit azonban lehet tudni –a cseheknek hála–, hogy TDA2030A felelős a hangok erősítéséért. A gyári specifikáció 80W-ot említ, ami 2×40W. Ez azt jelenti, hogy a rendszer elvileg 40W-os (nem adódik össze csatornánként, ezért nem 80W), de a TDA2030A adatlapról leolvasható, hogy 4Ω-on és megfelelő tápfeszültség mellett 18W-ot présel ki magából. Ebből csatornánként 2-2 van, azaz hídba vannak kötve, így körülbelül 36W-nyi a kimenő teljesítmény (4Ω-on). Valószínűleg még ez sem a rendszer valós teljesítmény, ugyanis a tápfelszültség 13,6V-ra van belőve (2,7A mellett).

Nagyjából ismerjük tehát a két rendszert, úgyhogy nézzük meg mit produkálnak zenehallgatás során.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.