2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Generációváltás: R9 290 vs. RX 480

Az R9 290 teljesítménye közel 6 évvel a megjelenése után is dicséretes, 1080p-ben mai napig megállja a helyét.

[ ÚJ TESZT ]

Végszó

„Vajon a modernebb középkategória képes lesz felülkerekedni az elavultabb felsőkategórián?”
Egyetlen kivételtől eltekintve a válasz egyértelműen igen. Nyers adatok tekintetében hiába marad alul az RX, a fejlettebb architektúra előnye mindenképp kimutatkozik.

Azt viszont kijelenthetjük, hogy az R9 290 teljesítménye közel 6 évvel a megjelenése után is dicséretes. 1080p-ben mai napig képes megállni a helyét, persze kisebb-nagyobb kompromisszumokat azért kötnünk kell, de ezzel semmi probléma sincs, nem is várhatunk el többet tőle. Érdemes megnézni, hogy a mindössze pár hónappal idősebb GTX 780 mire képes manapság, ennek tekintetében pedig még inkább szépnek mondható az R9 által képviselt teljesítmény.

Az RX 480 kicsit több mint 3 éve jelent meg, s ahhoz képest, hogy már megjelenésekor is a középkategóriát képviselte, szintén nem lehet rá egy rossz szavunk sem. Egyre több játék van, ahol az R9-hez képest szépen megmutatkozik az újabb architektúra előnye, nem beszélve a kisebb fogyasztásról, hőtermelésről és zajszintről. 8 GB VRAM talán kissé soknak tűnhet egy ilyen kártyára, viszont ha az árkülönbség nem túl nagy, véleményem szerint mindenképp érdemes a több VRAM-mal szerelt verziót venni. Már manapság is vannak játékok, amik képesek bőven 4 GB feletti VRAM-ot befalni, s tekintettel arra, hogy a kártya 1-2 évig még biztosan életképes lesz, jól fog jönni a plusz memória.

Köszönöm mindenkinek, aki időt szakított az írásom elolvasására! Építő jellegű kritikákat mindig szívesen fogadok, bármivel kapcsolatban.

Előzmények

  • AMD Athlon 200GE - Az ébredő Vega

    Új gép került a családba, melynek lelke egy Athlon 200GE, de vajon mit tud régebbi játékok alatt?

  • Teljes platformcsere kis lépésekben

    Bár az Intel + NVIDIA párosítás az elmúlt sok évben jó kombinációnak bizonyult, a 2018. végén aktuális platformcserémben a szokásosnál komolyabb szerepet játszottak az anyagi szempontok. Magam is kíváncsi voltam az elején, mi sül ki ebből, ezért dokumentáltam a lépéseket, és a végén kanyarítottam belőle egy cikket.

  • Játékos VGA-k fejlődése az elmúlt 10 évben

    Vajon milyen fejlődési pályát járt be a 2007 és 2017 közötti 10 év alatt a VGA-k teljesítménye?

  • SLI vs Crossfire megateszt

    Újra egy nagyszabású VGA teszttel jelentkezem: íme a Multi-GPU rendszerek csatája és története!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.