2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Generációváltás 3: Gép nélkül nehéz

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A hozzám hasonló PC-mániások legnehezebb időszaka az, amikor nincs gép elérhető közelségben.

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!
Aki olvasta az előző két részét a cikkemnek, az emlékezhet rá, hogy nemrég adtam el a gépemet. Akkor úgy álltak a dolgok, hogy e hét péntekére - tegnapra - lett ígérve az új, Core i7-es gépem (Vártam is, mint a Messiást...). Sajnos nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt elterveztem. Nem hiába szokták mondani, hogy "Ember tervez, Isten végez".

Kezdjük talán ott, hogy múlt hét pénteken minden simán lezajlott, elvittük a gépet Miskolcra (Ott lakik az illető, aki megvette), majd utána a régi tartozásomat kiegyenlítettem, és leadtam a rendelést az új alkatrészekre. A srác közölte, hogy minden rendben lesz, jövő hét pénteken - tegnap - már mehetek is a cuccokért. (Örültem is, mint majom a farkának). Persze először ez sem ment az eredeti terv szerint, több ponton is változtatnom kellett a kinézett perifériákon - erről majd később -, de végre is sikerült olyan gépet összeraknom, ami nem tért el sokban az eredetileg kinézettől, és be is tudta őket szerezni. Azután - egy heti nélkülözés és szenvedés után - tegnap jött a hideg zuhany: nem lett meg az új gépem... (Szomorú smiley...) Ugyanis a srác egyéb bokros teendői miatt nem jutott fel Pestre ezen a héten, úgyhogy csak jövő héten megy fel. Tehát gépem is csak jövő hét pénteken lesz... (Könnyzáport szóró smiley)
Igen ám, de rajtam már kezdtek mutatkozni az elvonási tünetek, az elmúlt hét borzalmas volt. Melóban amúgy sem megy az idő, de legalább utána otthon az ember ki tud(na) kapcsolódni normális esetben. De gép nélkül... Hát, elhihetitek, nem semmi. Még egy kertes házban az ember elfoglalná magát, de panelben... Akármibe is fogtam bele, fél óra után meguntam. Pedig direkt vettem egy jó könyvet is, hogy majd azzal eltöltöm az időt, de hiába. A TV-ről pedig ne is beszéljünk. Sehol egy jó műsor, ha pedig mégis van egy nézhető film, akkor az tele van reklámmal, a másodiknál tutira bealszok már este nyolckor. (A gép előtt csak azt veszem észre, hogy már este 10 óra van).

A jövő hetem pedig olyan stresszesnek ígérkezik, hogy csak na. Ugyebár nagyon várom már a pénteket, hiszen most már (!) 100%-ra ígérte a srác, hogy meglesz a gépem. Már önmagában ez miatt is lassú lenne, de ezenfelül lesz még két hosszú műszakom is. Egy 14 és egy 16 órás műszak vár még rám, mivelhogy pénteken nem akarnék menni melóba, szabim pedig már nincs, ezért muszáj ledolgozni, plusz a kajaidőt (6 óra) is le kell tudnom, lehetőleg még azelőtt hogy elhoznám a gépet. (Utána ugyanis már nem fog az ilyesmire rávinni a lélek). Ezért egy kényszermegoldást kellett alkalmaznom: kölcsönkértem a tesóm gépét erre a hétre, hogy legalább fórumozni tudjak. Meg hát ha már az ember fizeti a netet, akkor legyen is kihasználva, nem? Úgyhogy most egyelőre egy Athlon 64 3500+, 2GB RAM, nVidia 7600GS-el nyomom átmenetileg, amíg meg nem jön a Core i7. Szerencsémre az öcsém nagyon keveset van otthon, és akkor is inkább a kocsiját bütyköli, úgyhogy nem volt kifogása a dolog ellen. Cserébe helyreraktam neki a gépet, új rendszert kapott (XP helyett Vistát), és kitakarítottam, mert eléggé el volt már hanyagolva. Úgyhogy most erről pötyögöm ezeket a sorokat, remélve hogy előbb-utóbb vége szakad a nélkülözésnek.

Akkor most lássuk azokat a változásokat, amik a gépemet fogják majd érinteni. Először is az eredetileg kinézett UD3R helyett a jóval komolyabb UD5 lesz az új alaplapom:

Gigabyte GA-EX58-UD5

VGA-ból pedig alapos megfontolás után mégis inkább az ATI Radeon HD 4890 mellett döntöttem, hiszen sokan mondták - nálam nyilván jobban hozzáértőek -, hogy a DX10.1 messzebbre mutató fejlesztés, mint a PhysX.
Természetesen a kinézett VGA is Gigabyte gyártmány:

Gigabyte GV-R489-1GH-B

A CPU, RAM és a tápegység maradt az eredetileg kinézett, így azok nem változtak. Viszont mivel végül mégis csak eladtam a házat is, ezért abból is kellett egy új. Mivel most már egy relatíve hosszú távú cuccot veszek, ezért most már a ház sem mindegy, hogy milyen lesz. Az én választottam:

Thermaltake Armor Junior VC3000BWS

És akkor már ne kelljen az alaplapi hangkártyával sem kínlódnom, egy különálló hangkártyát is hozattam, ami a Creative X-Fi család tagja:

Creative X-Fi Xtreme Gamer Fatal1ty Pro

Egyelőre ennyit akartam írni, remélem nem untatok senkit ezekkel a kis cikkekkel. Jövő hétvégén már az új gépről fogok írni, ezt megígérem. Ja, és időközben lehet hogy sikerül egy olcsóbb fajta digitális fényképezőgépet is szereznem, így ha minden jól megy, akkor saját készítésű képekkel is tudok majd szolgálni.

Addig is sziasztok, drukkoljatok hogy meglegyen a gépem jövő héten! (És hogy túléljem a hosszú műszakokat).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.