2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Generációváltás 1: A tervezés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mindenki életében eljön néha a pillanat, amikor a jelenleg használt konfigurációja eléri a korlátait...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok.
Mindenki életében eljön néha a pillanat, amikor a jelenleg használt konfigurációja eléri a korlátait, ezért le kell azt cserélni. De pontosan mikor is jön el ez a pillanat? Számomra akkor, amikor még viszonylag jó áron el tudom adni a régi gépet, és megfelelőt tudok hozni helyette, amire tényleg érdemes váltani. 2006. Júliusában vettem a jelenleg is használt konfigurációm alapköveit, ami hűségesen szolgál mindmáig mindenféle - hardveres - probléma nélkül. Szerintem új gép vásárlásakor arra kell törekednünk, hogy minél hosszabb ideig tudjuk használni a gépet anélkül, hogy rákényszerüljünk az újbóli cserére. Természetesen nem tudunk örökre gépet venni (Hacsak nem elégszünk meg az internet böngészésével és az aknakeresővel :D ), hiszen a technológia fejlődésével együtt jár a programok fejlődése is, ezáltal az egyre komolyabb - vagy csak egyre optimalizálatlanabb - operációs rendszerek, játékok és felhasználói programok egyre nehezebben futnak a régebbi gépeinken. És előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor a várva-várt játékot felinstallálva a program közli velünk, hogy megfelelő hardver hiányában nem hajlandó elindulni. Ilyenkor általában két választásunk van:

- A szerencsésebb helyzet akkor áll fenn, amikor korábban úgy vásároltunk gépet, hogy előre gondoltunk a későbbi fejlesztésre. Ily módon a jelen helyzet megoldható egy új VGA-val, esetleg egy gyorsabb processzorral, vagy több RAM beszerzésével. Persze ez a helyzet nem áll fenn örökké, sajnos előbb-utóbb el fog érkezni a komplett gépcsere szükségessége.

- Amennyiben ez megtörténik, és ideje komplexebb átalakítást eszközölnünk hőn szeretett konzervdobozunkon, akkor általában rá kell készülnünk. Ha van internetünk, akkor könnyebb dolgunk van, hiszen csak fel kell keresnünk pár oldalt, és kiválasztani a nekünk megfelelő gépet. Persze aki komolyabban foglalkozik a dologgal, és nem elégszik meg a TESCO-ban és egyéb helyeken vásárolható előre összeállított gépcsodákkal, az ilyenkor tervet készít. Utána kell érdeklődni a megfelelő helyen - például a Prohardver! fórumán -, hogy a számunkra mely alternatívák lennének a megfelelőek.

Én minden gépemet saját magam pakolom össze, ezért alkatrészenként szoktam megrendelni őket. Óva intenék mindenkit az előre összeállított és leplombált gépektől, amiket árulnak egyes helyeken. Most nem csak arról van szó, hogy könnyen átvághatják, aki nem ért hozzá - nem az van benne, amit írtak a papírra -, hanem hogy a plomba eltávolítása a garancia elvesztését okozza! Márpedig ha az ember vesz a gépébe egy új vinyót, akkor kellemetlen ez miatt szerelőhöz vinni, hogy megmaradjon a garanciánk. Mivel komplexebb átalakítást eszközölünk, ezért ugyebár több cuccot kell vennünk, így ahol lehet - egyelőre - spórolunk. A legtöbb pénzt a CPU-VGA-RAM trión tudjuk megspórolni, mert ezeket később könnyebb cserélni, mint például az alaplapot. Mivel én személy szerint a Gigabyte termékeit használom már egy ideje, ezért most is az ő kínálatukból válogattam. A többi nevesebb gyártó (ASUS, MSI, stb.) termékei sem rosszak, pusztán nekem bevált a Gigabyte, ezért kitartok az mellett.

A legelső - és legfontosabb - feladat az alaplap kiválasztása. Mivel ez az egész gép alapja, ezért ezen annyira nem kell spórolni. Persze amennyiben nem tervezünk SLI-t vagy CrossFire-t, vagy nem akarunk tuningolni, abban az esetben nincs szükségünk extrém felszereltségű alaplapra, de azért a legolcsóbbat sem érdemes választani, gondolva a későbbi időtállóságra. Az én választásom - hála a PH!-s kollégák segítségének -, az alábbi alaplapra esett:

Gigabyte GA-EX58-UD3R

Az alaplaphoz egyelőre elég egy szerényebb sebességű, de teljes kiépítésű Core i7-920-as processzort választani, mivel a gyorsabb változatok sokkal többe kerülnek, és annyival nem gyorsabbak, ami ezt indokolná.

Intel Core i7-920 processzor

Memóriából már DDR3-as kell, mégpedig 1333MHz-es. Viszont lehet hogy jobban járunk az 1600-assal, gondolva a későbbi processzorcserére. A PH!-s kollégák a Kingmax-ot javasolták, ezért valószínűleg azt fogok majd venni. Mivel a processzorban háromcsatornás memóriavezérlő van, ezért 3 x 2GB kiszerelésben fogom venni őket, hogy minél jobban kihasználják a proci teljesítményét. Működik duálban is, de mivel a memória mostanában elég olcsó, így egyel több modul belefér.

A következő feladat a megfelelő VGA kiválasztása. Mivel a VGA-k iszonyatos gyorsasággal avulnak el, ezért borítékolható, hogy a leghamarabb lecserélődő eszközünk nekünk is az lesz. Ezért nem érdemes 100K-s VGA-t venni, mert úgyis elavul. Jelenleg két versenyző van, elméletileg hasonló teljesítményben: Az ATI Radeon HD 4890, és az nVidia GTX 275. A kettő között elég nehéz választani, mivel mindkettő nagyjából egyforma gyors. A HD 4890 támogatja a DX10.1-et, amit a GXT 275 ugyan nem, viszont az nVidia megoldásában ott a PhysX-támogatás, amivel viszont az ATI nem rendelkezik. Kérdés, melyik kell nekünk jobban?

A Guru3D.com tesztelte a GTX 275-öt, összevetve a teljesítményét játékok alatt a GTX 260 - GTX 285 és HD 4890-es VGA-kkal. A teszt tanulsága szerint számomra jobb a játékokhoz az új GeForce 275, egyedül csak a DX10.1-et használó játékoknál gyorsabb kicsit a HD 4890, de a különbség nem szignifikáns.

A Guru3D tesztjét elolvashatjátok itt.

Így tehát a választásom a Gigabyte GTX 275-ösére esett:

Gigabyte GV-N275UD-896H

A következő sarkalatos pont a tápegység. Mivel az új rendszer picit energiaigényesebb a régi Core 2 Quad-nál, ezért ideje lecserélni az 550W-os tápot, még ha elég is lenne a tervezett konfigurációhoz. Gondolni kell a későbbi, többet fogyasztó VGA, proci, plusz RAM kiszolgálására is. A tápegység tekintetében én tökéletesen megbízhatónak találom a Cooler Master termékeit. Azon belül is a Real Power sorozatot. Jelenleg is azt használom, és ebbe a gépbe is azt fogom majd venni. Az én kiszemeltem - gondolva a későbbi upgrade-ekre -, a Cooler Master Real Power M700-asa lett:

Cooler Master Real Power M700

Nos, egyelőre ennyi lenne. A többi alkatrész (Ház, DVD-író, vinyó, stb.) átkerül a régi gépből, a monitort pedig nem régen vásároltam, így eszem ágában sincs jelenleg újat venni. :)

Jelenleg úgy tervezem, hogy Július-Augusztus környékén fogom hozni az új cuccokat, majd kiderül, meg tudom-e valósítani a tervet.

Köszönöm a Prohardver! tagjainak a segítségét a megfelelő hardverek kiválasztásához, a tanácsaik sokat jelentettek a számomra. Ha bárkinek javaslata, vagy építő jellegű kritikája lenne a cikkel kapcsolatban, azt szívesen várom.
Üdv: Vistaboy.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.