2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

GameBoy Advance felturbózása

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatom, hogy miként is lehet egy letűnt kor termékét kicsit fiatalabbá varázsolni.

[ ÚJ TESZT ]

Plasztikázás

Mi is kell egy ilyen beavatkozáshoz? Legfőképp egy megfelelő LCD-kijelző, egy hozzá tartozó szalagkábel, ami függ a meglévő konzolunk alaplapjától, és forrasztási ismeret. Általánosságban elmondhatom, hogy a 40 PIN-es csatlakozóval ellátott modellek kontrasztaránya elég gyér, így azoknál nem érdemes ilyen műveletet végrehajtani, ezek a gépek nyugodtan mehetnek a vitrinbe eredeti állapotukban. Szétszedés nélkül is megállapítható, hogy melyik verzióval van dolgunk, ehhez nem kell mást tenni csak leszedni az elemfedelet és a bepattintó karomnál lévő kis nyíláson látszik négy számjegy, melyből az első a mérvadó. Ha ez a szám 1, akkor 32PIN, ha 0, akkor 40PIN a kijelző csatlakozója.

Ha minden adott, és a csillagok állása is megfelelő, akkor ízlés szerint lehet finomítani a konzol megjelenésén. Nálam ehhez a modhoz az alábbi holmik lettek felhasználva:


- fehér burkolat
- fekete / lila / rózsaszín / szürke gombok
- új gumik a gombok alá
- irizáló GameBoy Advance logóval ellátott kijelzőlencse
- AGS-101 kijelző
- szalagkábel a kijelzőhöz

Egy elég lepukkant gépet sikerült megvennem, de cserébe olcsó volt és erre a célra tökéletes, mert csak az alaplapra van szükség egy komplett átalakításnál.

Az új házzal az első teendő az, hogy az új kijelzőnek helyet kell csinálni, mert teljesen más a fizikai megvalósítása, mint az eredeti darabnak. Az alábbi képen látható részeket kell eltávolítani, mindezt úgy, hogy ne maradjon sehol sem műanyag, amire fel tudna ülni az LCD, mert könnyen el tud pattanni.

A legnehezebb művelet a kijelző helyének pontos megtalálása, ehhez itt egy kis segítség annak, aki hasonló megoldást szeretne végrehajtani.

Meleg ragasztóval rögzíthető véglegesen a megfelelő pozíciójába, de célszerű a próbálkozások alatt pár helyen megpöttyözni, hogy biztosan középre kerüljön. Ha nem sikerülne a művelet, akkor egy fogóval le lehet tépni a maradványokat, és elölről lehet kezdeni.

Ezek után jöhet az alaplap kiszerelése, ami egy pofon egyszerű művelet.

Nagy negatívum jár a bekapcsoló gomb minősége miatt az őt tervező illetőnek, mert hamar kontakthibás tud lenni, de mivel nem kapni belőle újat, ezért a régit kell kicsit megtisztítani és jó sokáig működni fog probléma nélkül. Minden átalakításnál az összes gomb érintkezőjét át szoktam törölni alkohollal, mert képes rajtuk megtelepedni láthatatlan kosz, ami jobb, ha nincs ott. A hangszórót szintén alaposan át kell sikálni, mert apró fémreszelékek tapadnak rá az idő során.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.