Hirdetés

2022. július 1., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Az év játékai

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mostanában nagyon sok olyan neves játék folytatása jelent meg, melyek méltán híresek a...

[ ÚJ TESZT ]

Mostanában nagyon sok olyan neves játék folytatása jelent meg, melyek méltán híresek a maguk múltjával, de emellett jelentek meg újdonságok is. Tavasszal már megvoltam veszve amikor megvettem jelenlegi konfigomat, hogy legyen már év vége, kijön egy rakás új játék, amit annyira vártam. Aztán megjelentek, kipróbáltam őket, és úgy döntöttem, hogy írok egy kis összefoglalót az egész évi „játéktermésről”.

Kezdjük az elején…

STALKER

Az első, amit kíváncsian vártam a Stalker volt. Hihetetlen dolgokat ígértek a fejlesztők, brutális grafikát, és a sok-sok évnyi fejlesztésnek meg is lett az ára. Először még a régi gépen próbáltam ki (p4 3GHz, 512 ram, fx5600) és elég érdekes látvány fogadott… Akadozott, nem kicsit, nagyon, de amennyit láttam belőle, az nagyon megtetszett… Amikor megjött az új gép, mindjárt feljebb reppent a grafikai beállítás, gondoltam „uccuneki”… elkezdtem játszani vele és hát mit ne mondjak… lenyűgözött.. A grafika valami kegyetlen szép volt, a bejárható terep óriási, küldetések változatosak. A látványvilág is nagyon érdekes, sőt inkább úgy mondom, ritka egy darab. Merész dolog volt a fejlesztők próbálkozása, hogy az RPG-t és az FPS-t próbálják összehozni, de egész aranyosra sikeredett… nekem tetszet. Az optimalizálása sem lett vészes, bár szerintem ennek a játéknak leginkább memória igénye nagy, de ez betudható az óriási terepnek, NPC-knek, és a lenyűgöző meteoróliga dolgoknak, mint a villámok, viharok, szél vagy a napszakok változása. Végig nem vittem a játékot, mert egy idő után amikor jöttek a mutánsok meg a hasonló „baromságok” kezdett számomra ellaposodni az egész, ugyan úgy mint anno a FarCry. Mindenesetre nagyon megtetszett maga a stílus, az egész látvány világ és szerintem nagyon sikeres egy darab lett ez a game. Csak ajánlani tudom mindenkinek.


nagyban

nagyban

TestDrive Unlimited

Nos ez volt az a játék ami szintén még a régi gépen kezdődött, de ez körülbelül 1FPS-el ment el azon a régiségen. Mikor az új gépre felkerült, ledöbbentem. Ebben is hatalmas bejárható terület, nagyon tetszett az a szabadság érzet. A kedvenceim közé a szigetkörüli versenyek tartoztak. Nagyon lenyűgöző volt, amikor pedig már motorokkal is lehetett száguldozni, az számomra már egy orgazmus volt =). Én nagy motormániás vagyok és nagyon megtetszett, amikor egy kawasakival vagy egy MV-vel lehetett wheelie-zgetni vagy akár stoppiezni. Sokkal jobb volt mint autóval körözgetni. A hangok nagyon tetszettek. Csak gratulálni tudok a készítőnek az egész játékhoz. Optimalizációra nem tudok mit mondani, nem volt vészes, bár régi gépen teljesen halott volt az egész. Szintén csak ajánlani tudom mindenkinek aki szereti az autókat, motorokat, és nem teheti meg azt, hogy különböző luxusjárgányokkal közlekedjen.


nagyban

nagyban

nagyban

Spider-Man 3

Szeretem a pókemberes filmeket és játékokat is, hát gondoltam kipróbálom. Feltettem, felhúztam a grafikát, majd azt vettem észre, hogy nem gyengén akadozik… Hát itt elpattant a húr, mondom ennek nincs olyan hűdenagyonbrutál grafikája, hogy ennyire megfogja a vasamat. Mind1, kicsit visszavettem a dolgokból, aztán játszogattam pár órácskát, de ez közel se ütött akkorát amekkorára számítottam. Pókemberes játékokból még mindig az Ultimate Spiderman volt a legjobb…


nagyban

nagyban

Bioshock

Na ez egy elvetemülten agybeteg játék, pont nekem való =). Az egész játék ott kezdődik, hogy egy repülőgépen utazva töpreng a főhősünk a dolgokon, majd hirtelen a repülőgép lezuhan, darabjaira törik, majd hírtelen azon kapjuk magunkat, hogy körülöttünk vannak a roncsok, ég a vízen a kerozin, és valami fényt látunk nem messze tőlünk. Ez a fény egy világítótorony, gyorsan elúszkálunk a romok között, majd a világítótorony belsejében egy óriási szobor, alatta egy felirattal: „No Gods or Kings, Only Man”. Lemegyünk egy lépcsőfordulón, majd egy kis tengeralattjáróba behuppanva, elindulunk a víz alatti város felé, közbe egy kis videót nézhetünk a városról és megálmodójáról. A látvány gyönyörű, de amikor bedokkol a kis szállítóeszköz, rájövünk, hogy az úgynevezett Plasmidok miatt a dolgok megváltoztak, úgyhogy kezdhetünk küzdeni az életünkért… Elég érdekes teremtményekkel találkozunk a játék során, teljes mértékben fantáziavilágba kalauzol el a játékost ez a game, nagyon tetszetős megvalósítás, az optimalizációra azt hiszem nem lehet panasz, teljesen korrekt a motor.


nagyban

nagyban

nagyban

Medal of Honor: Airborne

Nos, érdekes egy játék. Szerintem a második világháborúról már túl sok bőrt lehúztak, ez is csak egy újabb, de azért pár szót mondanék róla. Vannak benne nagyon jó megoldások, ilyen például az, hogy miközben ejtőernyővel hullunk az égből a háztetőn lévő ellenségeket simán lerúghatjuk, akik majd jól kitörik a nyakukat. A motion blur effekteket általában kikapcsolom, mert zavarnak, de ebben a játékban egész jóra sikeredett, így itt nem zavart… Grafikailag nagyon szép, optimalizált játék is, úgyhogy ajánlom azoknak, akik még nem unták meg a II. VH-s játékokat.

Colin McRae Dirt

Ez az egyik etalon nálam, nagyon is lenyűgöző grafika, optimalizáció nem az igazi, mivel konzol átiratról van szó. Ha van alatta egy izmos gép, akkor aztán durva dolgokat tud a játék. Az irányítást nagyon meg kell szokni, nekem kicsit furcsa volt. Igazából rosszat nem nagyon tudok mondani róla, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti az off-roadot és a rally világát.

Unreal Tournament 3

Ez az a játék ami vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Demóval órahegyeket tudtam játszani vele. Amennyire vártam, hogy megjelenjen az egész verzió, annyira csalódtam benne. Semmi extrát nem nyújtott az egész játék számomra, sőt, fél órát volt csak a gépemen. Az úgynevezett „single player” rész egy baromság, értelmetlen… A multi az itt is pörgős, mint a régebbi verziókba. Ami viszont vitathatatlan az az engine tökéletessége. Pörgős részeken is állandó FPS, gyönyörű SM3-as effektek és hasonlók.

CoD 4

Végre nem VH-s téma, kicsit modernebb, bár annyira nem fogott még meg… Lényegében egy újonc katonát alakítunk aki Soap névre hallgat, és különböző bevetéseken kell részt venni. Igaz még nagyon az elején vagyok, de elütni az időt valamivel tökéletes. Optimalizáció nagyon jó itt is, házban előfordul, hogy mindent maxrahúzva is 100FPS fölé libbenek, ami szerintem azért nem olyan rossz.

NFS: ProStreet

Amennyire a demo alapján elítéltem az egész játékot az irányítás miatt, annyira megtetszett a teljes. A tuningolás nagyon tetszik, a drag versenyek előtti gumimelegítés nagyon is hatásos a játékba, és tényleg rengeteget számít az, hogy milyen a gumi az autón. Nagyon odafigyeltek az apróságokra, bár elég sok bug található szerintem a játékba, de mindent összevetve nagyon is jóra sikeredett… Végre nem egy újabb Underground folytatás, amiben este lehet menni. Nekem bejött, sokkal jobb mint akármelyik NFS az első Underground óta…

Gears of War

A PC-s változat egyszerűen remekre sikeredett. Talán jobb, mint az Xboxos verzió. Ez lehet csak az irányítás miatt van így számomra, mert a joystickon én nem tudtam játszani. Grafika lenyűgöző. Ez az egyetlen, ami szerintem felveheti a versenyt a következő alannyal, a Crysissal. Amiben nagyon ott van a játék, az az optimalizálás. Teljesen korrekt, nem kell hozzá a paksi atomerőmű, meg 9900GTXS CrossFireSLI-ben kötve. Igazából a játékot csak ajánlani tudom, nekem az egyetlen problémám az volt, hogy kétszer elvesztettem több órányi játék mentését, aminek az okát azt nem tudom… lehet ezen majd egy patch, vagy valami segíteni fog. Mindenesetre nagyon is ott van a játék.


nagyban

nagyban

Crysis

Az általam legjobb várt játék. Mióta hallottam felőle, még úgy egy éve, már erre a játékra vártam. A sztorija egyedi, nem nagyon volt még hasonló. Talán a prey volt valami ilyesmi esetleg, de az is kicsit más. A nanosuit részletessége, a fizika életszerű megvalósítása, a táj, az idegenek, minden lenyűgöző. Sajnos ez alól a gépigénye sem kivétel, ugyanis jelenleg nincs olyan PC ami valójában elbírná ezt a játékot igazán nagy felbontás és maximális grafika mellett. A játék elé én képes voltam órákra leülni, de ott kiakadtam, amikor az űrhajó lefagyasztotta az egész szigetet és valami mocskos módon elkezdett akadozni… Sajnos ez így elég illúzióromboló volt, de majd ha meglesz az új videókari akkor majd folytatom.


nagyban

Végszó

A címben lévő Game of Year-re a válasz több esélyes. Kinek a pap, kinek a papné. Nálam a Crysis viszi a pálmát, de az optimalizáció nagyon el lett rontva (szerintem). Legalábbis miután megfagy a sziget, elveszti az egész a varázsát. Nagyon tudom ajánlani azoknak, akik felsőkategóriás PC-vel rendelkeznek.

Képeket a játékokról nemsokára mellékelek, de még összekell egy párról gyüjteni őket...

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.