2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Game Boy játékok bemutatója

Ismét egy kis időutazásra invitállak titeket, megnézünk pár Game Boy, és más platformra készült játékot.

[ ÚJ TESZT ]

Dr. Franken, Pokémons

Véleményem szerint az első valamire való kézikonzol a Game Boy volt. Persze a Game Boy előtt is született néhány jól sikerült darab, de a Game Boy sikerét egyik sem tudta megközelíteni.

Az egész 1989-ben kezdődött, amikor a japán Nintendo nevű sehonnani cég piacra dobta második kézikonzolját, s az emberek valósággal megőrültek érte. A Game Boy hihetetlenül nagy népszerűségnek örvendett akkoriban, (és ez a mai napig is így van) hiszen a 90 dolláros bevezető árával jóval olcsóbb volt mint a szintén akkoriban piacra kerülő kézi játékgépek (például az Atari Lynx és a Sega Game Gear). Szerintem ez egy olyan téma, amit néha-néha elő kell venni, beszélni kell róla, hiszen ekkoriban rengeteg kiváló játék született, amelyek a későbbiek folyamán rányomták bélyegeiket az egész játékiparra. Ebben a cikkben tehát főként a Game Boy-os játékokról lesz szó, de bemutatok pár Game Gear-es, Megadrive-os, és más játékokat is.

Essen néhány szó magukról a 'kazettákról' (cartridge) is. Tulajdonképpen ezek egyfajta adathordozók, melyek romjaiban (read only memory) volt maga a játék, és tartalmazott egy kisebb, írható flash memóriát is. Ebben tárolhattuk például az aktuális pozíciónkat, s így nem kellett elölről kezdeni a játékot.

Most pedig jöjjenek a várva-várt játékok, mindegyik a sajátom, ezért leginkább a személyes tapasztalataimról lesz szó.

Game Boy-ra jelenleg 11 játékom van, ebből kettő a GB Color-ra készült (Dr. Franken, Pokémon Gold Version, Pokémon Yellow Version, Super Mario Land 2: 6 Golden Coins, Amazing Spider-Man, Game Boy Gallery 5 in 1, Asterix, R-Type 2, Wwf Superstars, Gex 3, Alone In The Dark: The New Nightmare).
Most pedig szeretném nektek egyenként is bemutatni őket.

Dr. Franken (Elite Systems, 1992)

Az első játék,amiről szó lesz a Dr. Franken. Szegény főhősünknek, Franky-nek valaki elrabolta a szerelmét Bitsy-t, testrészeit pedig elrejtette egy bazinagy kastélyban. Ez így elsőre elég morbidnak tűnhet, de mégis pont ettől lesz jó az egész.
A kastély amelyben mászkálunk hét emeletből áll, mindegyik emeleten találhatunk testrészt, meg egyéb dolgokat is, például kulcsokat, melyek elengedhetetlenek a továbbjutáshoz. Természetesen mindenféle szörnyetegen meg ellenségen is túl kell verekednünk magunkat, unatkozni tehát biztosan nem fogunk.
Összességében elmondhatom, hogy a Dr. Franken egy klassz kis mászkálós játék volt a maga idejében, mindenképpen megérdemli a figyelmet.

Link a játékmenetről : [link]

Pokémon Gold és Pokémon Yellow Version (Game Freak, 1998)

A Pokémon játékokhoz sokan elég érdekesen viszonyulnak. A történet ismerős lehet, Ash elindul, hogy világhírű Pokémon mester váljon belőle. A bebarangolható terület óriási, vannak itt erdők, barlangok, meg minden ami kell. Időnként egy-egy városba is eljuthatunk, ahol megmérkőzhetünk az adott terem mesterével, és medálokat szerezhetünk.
A játék egyik legfontosabb része a Pokémonok gyűjtése, és persze a harc, amit a készítők elég jól megoldottak. Körökre osztott megoldásról van szó, melyben használhatunk több Pokémont is, ha az egyik már elfáradt, vagyis elfogyott az 'élete' (hit points). Kis szörnyecskéink természetesen fejlődni is tudnak, új képességeket tanulhatnak meg, a Poké Centerben pedig szépen formába hozzák nekünk a fárasztó harc után. Maga a játék és a mászkálás egyébként felülnézetben történik, a harc pedig szemtől szemben zajlik. Véleményem szerint minden megvan a játékban, ami egy jó RPG-hez kell, izgalmas játékmenet, nagyon nagy bejárható terület, és jó harcrendszer jellemzik. Külön felhívnám a figyelmet a játék hanghatásaira, melyek nagyon hangulatosra és jóra sikeredtek.

Link a játékmenetről : [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Játékok a NES-korszakból

    Rövid írásomban a számomra top 6 NES játékot mutatnám be egy kis múltidézés keretében.

  • Missing in Action: Nintendo címek

    Régvolt idők Nintendo játékai: körutazás a folytatásra váró Nintendo sorozatok világában, ami nem csak Marióból és Zeldából állt.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.