2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

G.SKILL RipjawsX - Egy erős közepes?

Végre kezemben a G.Skill F3-12800CL7D-4GBXM ramjai - lássuk pár gyors tesztet!

[ ÚJ TESZT ]

Húzzunk - az órajelen

Első körben arra voltam kíváncsi, hogy mennyi az a legkisebb feszültség, amellyel még stabilan üzemelnek a gyári órajelen és időzítésen.
Ehhez sikerült egészen 1,45v-ig levinni a ram feszt.

Kattintásra nagyítható

A következőben két irányba indultam el. Megnéztem, mi a legszorosabb időzítés, amit a gyári 1,5v-on tud. Illetve ezen a feszültségen mi a maximális órajel (és időzítés), amin még stabilan üzemel.

Első esetben, a gyártó által megadott 1,5v-on és 1,6GHz-es órajelen 6-8-6-24 1T beállításon tudtam még stabillá tenni a ramokat.

Kattintásra nagyítható

Ehhez az órajelhez, a következő memória olvasási, írási, másolási sebességek tartoznak:

Kattintásra nagyítható

A második lépésben, pedig a maximális órajelre voltam kíváncsi alapfeszültségen, ehhez pedig megpróbáltam minél szorosabb késleltetést beállítani.
A végeredmény: 1866MHz CL8-9-8-24 1T.

Kattintásra nagyítható

Eddig a gyártó által kiírt feszültségtől nem tértem el. Most nézzük meg, hogy hogyan reagálnak a memóriák, ha egy kicsit emeljük a feszt. Itt szögezném le, hogy az általam adni kívánt ram feszültséget azt maximálisan 1,6v körül határoztam meg (hiszen az Intel ajánlása a 2. generációs Intel CoreI procikhoz, az a maximális 1,57v). Ettől eltérni, csak nagyon extrém esetben fogok (amire igazából nem is volt nagyon szükség).

Ahogy az a lentebbi képből is kiderül, egy kis feszültség emelés hatására szépen skálázódik az órajel. 1,6v-on 1866MHz-re CL7-es időzítéssel sikerült stabilan üzemeltetni a ramokat.

Kattintásra nagyítható

A ramok órajelének növelése és az időzítések szűkítése jó hatással volt a memóriák teljesítményére is. Látható, hogy szépen növekedett (legfőképp) a memória olvasás/írás.

Kattintásra nagyítható

Ugyanezen feszültség mellett (1,6v) sikerült még egy lépésben emelnem a ramok órajelét.
Meglepetésemre szépen felállt a rendszer 2133MHz-es memória órajellel is. Igaz, ezt már "csak" CL9-10-9-24 1T-ben tudták. Itt már nem törekedtem a stabilitásra, nem célom 24/7-ben ezen az órajelen és időzítéssel használni a ramokat.

De ezen a képen is jól látszik, hogy a memória műveletekre még mindig jó hatással van az órajel emelése, hiába kellett lazítani az időzítéseken.

Kattintásra nagyítható

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.