2016. szeptember 1., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Frissítő Programok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Manapság sok szoftver tartalmaz saját magára nézve frissítő szolgáltatást, de vannak olyanok is...

[ ÚJ TESZT ]

Frissítő Programok

Manapság sok szoftver tartalmaz saját magára nézve frissítő szolgáltatást, de vannak olyanok is szép számmal amelyek még nem.

Ezen írás keretein belül három olyan szoftvert szeretnék Nektek bemutatni, amelyek feltérképezik a rendszerünkre telepített programok listáját és ellenőrzik, hogy naprakészek e.

1. Secunia PSI

A tapasztalt Internetezőnek a Secunia szó hallatán leginkább a böngészőkben felfedezett biztonsági résekkel foglalkozó cég jut eszébe. Valóban ők főleg biztonsági hiányosságokra szokták felhívni a figyelmet, mindemellett készítettek egy ingyenes szoftvert melynek a neve otthoni felhasználók esetében Secunia PSI lett.Simple User Interface: Overview
Az ábra forrása: http://secunia.com

Egyszerű felhasználói felület:
Bár a program angol nyelvű teljes mértékben, így is érthető mivel könnyedén átlátható az elrendezése, és minimális angol nyelvtudással bíró emberek is remekül tudják használni.
Négy lapfül áll rendelkezésre, melyek a következőek:
1. Secure Your PC
2. Secunia Profile
3. Feedback
4. Forum

Az első áttekintést nyújt, hogy hány biztonságos, és hány kevésbé biztonságos program található a rendszeren.

A második a profil lap, a harmadik a visszajelzés, a negyedik pedig a fórumAdvanced User Interface: Overview
Az ábra forrása: http://secunia.com

A tapasztaltabb felhasználók átválthatnak a részletesebb felhasználói felületre , ahol kissé részletesebb áttekintésre van lehetőség. Ennél a módnál már kilenc lapfül áll a felhasználó részére a fentebbi mód négy lapfülével szemben.

1. Overview
2. Insecure
3. End-of-Life
4. Patched
5. Scan
6. Settings
7. Secunia Profile
8. Help / Support / Forum

A második pontnál vannak felsorolva a javítatlan programok, a harmadiknál pedig amelyekhez megszűnt a támogatás. A negyedik lapfül a javított programok listáját tartalmazza, a többi lap fül pedig már ismerős lehet a szimpla módból.Advanced User Interface: Program Details
Az ábra forrása: http://secunia.com

A fentebbi ábrán láthatóak a programok részletes adatai, egyes programok mellett van egy színes csík is. A csík jelzi, hogy mennyire biztonságos az adott program használata. Illetve ha bizonyos programok nevére rákattintunk rövid leírással is szolgál a Secunia. Természetesen angolul.Advanced User Interface: Scan
Az ábra forrása: http://secunia.com

A kereső sáv. Van manuális és automatikus kereső mód. A keresés manuális indítás esetén nekem kissé lassabbnak tűnik mint az alant ismertetett SUMo esetében.Advanced User Interface: Scan Completed
Az ábra forrása: http://secunia.com

A keresés befejeződésekor egy összesítő táblázat jelenik meg, hogy összesen hány programot talált, ebből mennyi a nem biztonságos, és mennyi azon programok száma, melyeknek a fejlesztésével már felhagyott a készítője.Advanced User Interface: Settings
Az ábra forrása: http://secunia.com

Végül pedig a beállítások. Beállítható, hogy a Secunia PSI automatikusan induljon e vagy sem. Automatikus indulásra csak rendszergazda fiók esetében van lehetőség. Itt van lehetőség a nyelvek beállítására is. Jelenleg négy nyelv közül választhatunk : angol, német, dán, és spanyol.A Secunia PSI automatikusan felismeri a frissen települt programot

2. Software Update Monitor (SUMo - KC Softwares)Az ábra forrása: www.kcsoftwares.com

A SUMo magyar nyelven is elérhető és némileg eltér a Secuniától a működése. Előszőr is ez nem indul automatikusan, keresni is manuálisan kell vele, cserébe azonban sokkal több programot ismer mint a PSI. A KC Software által ismert programok száma 80 000 körül mozog, a PSI esetében ez a szám jóval szerényebb körülbelül 4 000.

A SUMo működése:

A SUmo esetében a fájl menü Telepített programok keresése menü kiválasztásával érhetjük el, hogy a program átvizsgálja a regisztrációs adatbázist és felismerje az újonnan telepített alkalmazást. Ezután kattintsunk a program ablakjának alján lévő ellenőrzés gombra, hogy megvizsgálja valóban mindenből friss verziónk van e.

Hogy egy konkrét példát mondjak tegnap előtt például a segítségével találtam meg a Logitech Setpoint 4.72-t. Azelőtt pedig az APC Powerchute Personal Edition 2.2-t találta meg a 2.1 helyére. Azonban van még mit csiszolniuk a fejlesztőknek, hiszen annak ellenére frissnek mondta az Opera/Firefox páros flash beépülőjét, az Internet Explorerével egyetemben, hogy mindkét verzióból volt már kint újabb alverzió.

Van még egy apróbb bökkenő, néha friss verzió jelenlétét jelzi ( jelenleg nálam három alkalmazás esetében) holott a legfrissebbet használom a Sony Ericsson PC Suite-ból is és a HP Solution Centerből is.

3. UpdateStar:

Az UpdateStarnak két verziója is van, egy free azaz ingyenes és egy premium ami már nem az. Nos én az ingyenest használom, jelenleg a 3.2-es verziónál tart, és sok mindenben hasonlóságot mutat a SUMo-hoz.

Először is immáron ez is magyar nyelvű, és sajnos nála is van vak riasztás, példának okáért a Company of Heroes-nál jelez frissítést holott nincs újabb.

A Kezelőfelülete és a kezelése ennek a legbonyolultabb, és legkényelmetlenebb szerintem. Sajnos messze nem olyan letisztult mint az előző két társáé, ugyanakkor ez is elég sok szoftvert felismer.

Összegzés:

Azt gondolom, hogy ahhoz, hogy az Interneten biztonságban szörfölhessünk négy alapvető dologra van szükségünk - ( Most tekintsünk el a Linuxtól).
Az első, hogy a Windows Update mindig be legyen kapcsolva, tehát automatikusan kapjuk meg a frissítéseket. A második, hogy lehetőleg egy komplett biztonsági csomag védje a rendszerünket - erre nagyon jó példa az általam megvásárolt Norton Internet Security, melyről blogom előző részében írtam, - a harmadik pedig, hogy valamennyi, a számítógépünkre telepített programot tartsuk naprakészen. A negyedik dolog pedig , hogy ésszel internetezzünk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.