2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Fórumozás a PH-n - női szemmel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogy hogyan látom a PH fórumot nőneműként? Erről olvashatsz most.

[ ÚJ TESZT ]

Mostanában elég sokat nézelődök-írogatok itt a fórumon, főleg mobiltelefonos témákban. Elég régóta vagyok itt regisztrált felhasználó, de régebben az olvasásra szorítkoztam, maximum egy-két kérdést tettem fel, ha nem tudtam valamit. Úgy érzem, hogy az eltelt idő alatt nagyon sokat tanultam, amiért felettébb hálás vagyok mindenkinek, aki segített.

Érdekes dolgok vannak itt mindenfelé. Volt egy olyan topik, ahol nagyon barátságosak voltak a topiklakók minden érdeklődővel, és készségesen válaszolgattak is a kérdésekre. Egy fél év elteltével azonban a topik témája erősen eltolódott a különféle romolás, root, és hasonló rafinériák irányába, amit egy átlagos felhasználó nem fog megcsinálni, mivel fogalma sincs arról, hogy a többiek miről beszélnek. Nem arról van szó, hogy ezek nagyon bonyolult dolgok lennének, mindössze az ilyen változtatásokkal belenyúl az ember a rendszerbe, ami egy garanciális dolognál problémát okozhat. Persze minden változtatás vissza lehet csinálni, de ettől függetlenül én például nem szívesen művelek ilyesmit, ha nincs rá feltétlenül szükség valamiért. Ezen a fórumon azóta csak néhány ember van, aki hajlandó válaszolni az olyan egyszerűbb kérdésekre is, amik az alapvető tudnivalókra, beállításokra, magára a topik nevében található készülékre vonatkoznak. Bár a szorgalmasabbak, akik visszaolvasnak pár oldalt, már kérdezni sem mernek, mert nem tudják, hogy mi az, amiről a topik szól. Úgy gondolom, hogy nem kellene lenézni azokat, akik kezdők egy adott témában, hiszen a legtöbb ember nem úgy született, hogy járatos volt a mobiltelefonok kezelésének témakörében.

A kérdezőknek üzenem: nem kell türelmetlenkedni, előbb-utóbb valószínűleg érkezni fog a válasz. Tehát egy kérdést nem szükséges óránként feltenni, mert ez teljes joggal idegesíti a topiklakókat. Ha lesz valaki, aki tud válaszolni, akkor válaszolni fog. A kapott választ pedig illik megköszönni. Persze ez nem kötelező, mint arra többen is felhívták a figyelmemet jelen cikk fórumában. Mindenki maga dönti el, hogy megköszöni-e, hogy valaki figyelmet fordított a problémájára, vagy nem. Részemről mindig, kivétel nélkül megköszönöm.

Van egy régi kedvenc mondásom: "Aki kérdez, az hülye. Aki nem kérdez, az hülye is marad." Én sem az anyatejjel szívtam magamba a mobiltelefonok szeretetét és az irántuk való érdeklődést, idővel alakult ki. Azért is szerettem nagyon ezt a topikot, mert az elején nagyon sokat segítettek egymásnak az emberek, minden kérdésre szinte azonnal megérkezett a válasz több helyről is. Sajnálom, hogy ez már csak a múlt, egy ideje egyszerűbb dolgokat már nem is mernek kérdezni, mert úgysem jön rá válasz. Ezt a topikot egy ideje nem látogatom, nincs miért.

Sok összezördülés is van a különféle platformok felhasználói között. Persze mindenki a saját akármijét védi, de ez természetes. Ettől még nem értem, hogy a másik fajta készülék miért lenne vacak és használhatatlan. Mindenkinek szíve (és pénztárcája) joga, hogy azt válasszon, amit akar (és ki tud fizetni). Soha nem értettem, hogy egy eltérő vélemény miatt miért kell rögtön a másik torkának ugrani, és minősíthetetlen stílusban nyilatkozni nem csak a készülékről, hanem magáról az illetőről is.

Ha támadás ér, én is visszatámadok. Ha van miért. Például ha megtámadnak az utcán, és el akarják venni a táskámat, vagy egyéb csúfságra akarnak kényszeríteni, akkor védeni fogom magam, mert van rá okom. Az miért ok, hogy a másiknak egy másfajta rendszer jobban tetszik? Ezért ő már nem is ember? Én sem vagyok szent, és nekem is megvan a saját kedvenc oprendszerem, de ettől még nem hangoztatom azt, hogy aki bármi mást használ, az nem normális, és nem kezdem el fennhangon emlegetni az anyai ágú felmenőinek a szexuális szokásait sem. Ha kérdeznek, elmondom, hogy miért gondolom azt, hogy az én kedvenc rendszerem jobb/kezelhetőbb/satöbbibb, mint az, ami neki tetszik. Nem fogom azt mondani egy másik oprendszerre, hogy az vacak. Ezt nem is tehetném, hiszen én csak a sajátomat ismerem alaposan, a többiről csak olvastam ezt-azt, de nem használtam, mert nekem az vált be, amit használok. Én ezt tudom jól kezelni, és bár még mindig találok néha olyan dolgokat, amihez segítséget kell kérnem, az gyakoribb, hogy én tudok segíteni másoknak. Ezt meg is teszem, mivel örülök annak, hogy egyre többen használnak okostelefont, szerintem nagyon jó dolog, ha az ember egy pici számítógépet hordozhat a zsebében. Akinek pedig egy másik rendszer tetszik, használja bátran azt. Az a lényeg, hogy mindenki elégedett legyen a saját készülékével, mert egyedül ez számít. Nem szeretheti mindenki ugyanazt, mert akkor a gyártók éhen halnának. Részemről ennyire egyszerű ez a dolog.

Vannak még a trollok. Nem a Harry Potter-féle hegyi trollra kell gondolni, itt másfélék fordulnak elő. Fő jellemzőjük az, hogy kekeckednek, vitákat szítanak, indulatokat keltenek. Általában odamennek egy topikba, és elkezdenek kérdezősködni az adott készülékről. A tisztességes topiklakók persze kedvesen válaszolgatnak, segítenek a kis újoncnak (itt az adott készülékre vonatkozik az újonc kifejezés). Miután sok mindent elolvasott, amit jóindulattal, segítőkészen leírtak neki, válaszul közli, hogy az adott rendszer semmit sem ér, neki akkor sem kellene, ha utánadobnák, és aki ilyet használ, az teljesen hülye, mivel csakis és kizárólag az általa használt XY telefon a jó. Ilyenkor a topiklakók teljesen érthető módon elkezdik védeni a saját készüléküket, észérveket hoznak fel mellette. A troll erre bekeményít, és most már az egész topik, valamint maga az adott márka, és minden használhatatlan, ami az adott készülékhez kötődik. Ennek örömére a topiklakók is alaposan felszívják magukat, és elszabadulnak az indulatok, repkednek a sértések oda-vissza. A rutintalanabb trollok ilyenkor lelépnek, és jót röhögnek a markukba. Ám vannak rutinosabb trollok is, akik ilyenkor sikítozva szaladnak moderátorért, és panaszkodnak, hogy őket bizony nagyon megtámadták, pedig csak kérdezgettek. A moderátoroknak nincs idejük és kapacitásuk arra, hogy sok-sok oldalt visszaolvassanak, és mindig pontosan lássák, hogy mi vezetett a vita elfajulásáig, ezért előfordul, hogy a jogosan (ám nem megengedhető stílusban) önmagát védő topiklakót figyelmeztetik, illetve tiltják ki egy időre a fórumról. Ilyenkor az illető persze szidja a moderátort, aki nem tehet semmiről, csak a fórumra próbált vigyázni.

Van még olyan ügyes troll is, aki egy nem túl régen rendezett problémát hoz fel újra. Itt már megvitatott, lenyugodott kérdéseket elevenít fel, amire mindenki újra ugrik, mert néhány napja is ugyanez volt, és még élnek az indulatok, csak elnyomják őket.

Vannak még a troll-nagymesterek. Ők rettentő rutinos vén rókák itt a fórumon. Ügyesen elhelyezett kérdéseikkel és nüansznyi megjegyzéseikkel a legbéketűrőbb topiklakó zsebében is pillanatok alatt kinyitják a bicskát, és máris megvan számukra a nagy öröm. Soha egy rossz szót nem szólnak, csak finom kis szurkálódásokkal, ártatlannak tűnő kérdésekkel bombázzák a topikot, androidos készülék esetében jellemző kérdés, hogy "Tényleg nem ébreszt kikapcsolva? Pedig azt már a Nokia 3310-esem is tudta sok évvel ezelőtt." Ha ezek után valaki megkérdezi, hogy tulajdonképpen mégis mit akarnak, akkor megsértődnek, beszólnak, aztán pedig az előző bekezdésben leírtak szerint intézik el a dolgot.

Az egyik telefon topikjában futottam bele nemrég egy érdekes dologba. Egy topiklakót azért vegzáltak, mert nem használja ki teljes mértékben a készüléke adottságait. Ez egy internetes kapcsolódásra kihegyezett készülék, ami akkor tudja a legjobb formáját hozni, ha nonstop on-line van. De könyörgöm! Attól még ez egy telefon, akár telefonálásra is lehet használni. Miért kell leszólni azt, aki nem használja ki a készüléke összes adottságát? Talán kötelező? Én még sehol nem hallottam olyasmit, hogy ha nem használom az Arckönyvet, akkor nem is vehetek olyan telefont, amin erre a célra külön alkalmazás van. Szerintem az is ember, aki nem olyan kütyüfan, mint én, hanem egyszerűen csak használja a készülékét. Vagy tévednék? Nem hiszem.

Van egy topik, aminek az a lényege, hogy aki jobban benne van a témában, az segít a kevésbé tájékozottabbaknak készüléket választani. Itt valóban segítőkész emberkék vannak, akik megpróbálnak még a nehezen értelmezhető kérdésekre is választ adni.
Ezen a fórumon én is szoktam válaszolni a kérdezőknek, ha tudok. Nem olyan régen egy számomra elég érthetetlen, furcsa dolog történt, ami ugyan nem fogja megrengetni a világot, de az én szememben nagy fontossággal bírt a további hozzászólásaimmal kapcsolatban. Egy PH-n regisztrált, a fórumokon régóta jelen lévő illető tanácsot kért készülékvásárlás ügyében. Mivel nem sokkal előtte pont erről a kategóriáról volt szó, kikerestem neki az adott hozzászólást (amihez négy oldalt kellett visszaolvasnom), és bemásoltam a válaszba néhány apróbb kiegészítéssel. Semmi reakciót nem kaptam, de arra gondoltam, hogy éppen nincs itt, majd ír később. Pár perc múlva egy másik topiklakó rámutatott az én hozzászólásomra, mondván, az jó lesz. Erre a kérdező elkezdte ontani magából a fórumtársnak (aki férfiember) a hajlongós meg vigyorgó szmájlikat, és biztosította örök hálájáról. Nem baj, biztosan csak elnézte, hogy kinek nyomta meg a válaszgombot. Ugyanaz az illető megint kérdezett, én megint válaszoltam. Megint semmi reakció. Ám, érdekes módon, midőn újfent rámutatott az írásomra a fiúnemű topiktárs, újabb éktelen lelkendezés érkezett. Természetesen nem nekem, hanem a fiúkollégának. Na ez az, ami már nem véletlen, és nem elnézés. Vajon tényleg ennyit számít, hogy nem tartozom a "teremtés koronái"nak körébe? Csak az adhat értékelhető választ, akinek szőrös a mellkasa??? Félreértés ne essék, semmi bajom a férfiakkal úgy általában. Csak ne futnék bele oly sokszor abba a néhány példányba, akinek a nőkhöz való hozzáállása az alapvető minimálisan elfogadható szintet sem éri el.

Talán az is probléma lehet, hogy nekem annak idején azt tanították, hogy ha segítséget kérek, és kapok is, akkor azt köszönjem meg, még abban az esetben is, ha nem várt helyről vagy személytől érkezett. A tanácsként kapott dolgot nem kötelező elfogadni vagy megtenni, de illik megköszönni, akármi is a véleményem magáról a válaszról és arról az illetőről, aki írta/mondta. Lehet, hogy engem rosszul neveltek?

Szerencsére a segítőkész fiúkollégák többségben vannak, ilyen szempontból mégis jó volt a névválasztásom. Ha a topiklakók - és ez minden topikra vonatkozik! - meglátják, hogy egy lánynemű kérdez, készséggel segítenek.

Néhányszor kaptam priviben olyan kérdést, hogy tényleg lány vagyok-e, mert túl értelmeseket írok. No komment.

Azt azért kénytelen vagyok elismerni, hogy valószínűleg én is furán néznék, ha egy férfi olyan otthonosan mozogna egy női fehérneműboltban, mint én a PH fórumok egyes részein.

Mielőtt még rám támadnátok, ezúton tájékoztatok mindenkit, ezt az irományt nem kekeckedésből és rosszindulatból írtam, egyszerűen így látom a helyzetet, és arra gondoltam, megosztom másokkal is, hogy milyen a PH fórum az én női szememmel. Ugyanis a nők sem egyformák, lehet, hogy a többiek egészen másképpen látják a dolgokat.

Akinek nem kabátkája, ne kapkodja magára!

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

A fenti cikk eredetileg személyes bejegyzésnek indult, aminek már van fóruma. Ha érdekel, látogasd meg az első fórumot az alábbi linken:

régebbi fórum

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.