2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fogyasztásból zéró, kényelemből jeles

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Számítógépünk és annak kiegészítő tartozékaik zéró fogyasztásának megvalósítása kényelmesen.

[ ÚJ TESZT ]

Egyre több embert foglalkoztat, hogy a számítógépek a lehető legkevesebb áramot fogyasszanak úgy, hogy szükség esetén ez ne menjen az elvárt számítási teljesítmény rovására. Erre már sok megoldás létezik. Van képernyővédőnk, van automatikus monitor kikapcsolás, különböző energia takarékossági sémák is vannak a processzor, a grafikus processzor, a memóriak és még sok más periféria számára. De mi a helyzet amikor ki van kapcsolva a számítógépünk? Valóban nincs akkor fogyasztás? Sajnos van. A korszerű TV-k, monitorok kikapcsolt állapotban már csak 0.5W-2W között fogyasztanak. Számítógépé kikapcsolt állapotban úgy 5-10W vagy több lehet. Router, modem, switch, ... stb.: 5-15W (ez bekapcsolt állapot). De van még rengeteg egyéb dolog ami kötődhet a rendszerünkhöz és nem elhanyagolható a fogyasztásuk.

Páran rájöttek arra, hogy nem elég a PC-t kikapcsolni, egyes egyéb eszközöket is ki kell, mert fölöslegesen fogyasztják az áramot. Ezek az emberek úgy döntöttek, hogy a kényelem azért fontos és túl fáradságos lenne minden egyes fogyasztót egyesével lekapcsolni, ezért beszereztek egy áramtalanítható elosztót. Minden olyan eszközt, melyet csak a számítógéppel egy időben szerettek volna használni, ebbe dugták be. Így mikor a gép kikapcsolt, akkor a piros kapcsoló után nyúltak és jött a teljes áramtalanítás. Ami lássuk be, tényleg jó dolog. Egyes háztartásokban lehet, hogy minimális az a fogyasztás amire nincs is szükségük, de ne felejtsük el, hogy sok kicsi sokra megy. Továbbá, ahol egy komolyabb rendszer van a számítógép körül, ott már egyre fontosabb a teljes áramtalanítás. Tehát a megoldás létezik, ezáltal kevesebb villamosenergiára lesz szükség, a pénztárcánknak is kedvezőbb lesz és a környezet számára is. Csupa jó dolog, ugye? De az ember mégis csak szereti a kényelmet és van, hogy lusta kivárni míg kikapcsol önmagától a gép és hagyja a csudába az elosztó lekapcsolását, vagy az is megeshet, hogy egyszerűen csak elfelejti. A következő megoldás a kényelmes embereknek nagyon fog tetszeni. Áttérünk egy picit a műszaki területre. De csak óvatosan, meg ne rázzon minket a 230V.

Rendszer megnevezése: Önleoldó és önmegtartó áramkör, gombnyomásos indulással, szoftveres áramtalanítással.

Ez lenne a csodaszerkezet.

Rendszer ismertetése:

Indítás: Gombnyomásra indul a számítógépünk és a hozzátartozó eszközök feszültség alá kerülnek. A gombot 1-2 másodpercig nyomva kell tartani és utána már elengedhetjük.

Leállítás: Az operációs rendszerből állítjuk le a számítógépünket. Amikor befejeződött a folyamat, akkor az összes szükséges egyéb fogyasztó is áramtalanítva lesz, továbbá maga a számítógép is.

Az indító nyomógomb az asztallap aljára szerelve.

Hogyan működik?
Az elosztót két módon lehet áram alá helyezni: Egyik a nyomógomb, ami zárja a kört, ameddig lenyomva tartjuk. A másik pedig egy relé, ami 12V hatására zárja a kört.

Indítás:
A nyomógombot lenyomva feszültség alá kerül az elosztó. Ebbe bele van dugva a számítógép táp is. Ez megkapja az áramot, majd folytatódik a lánc azzal, hogy az alaplap is áram alá kerül. A BIOS-ban korábban be kell állítani egy olyan opciót, hogy ráadott feszültség esetén azonnal induljon el a gép. Ez azt jelenti, hogy amikor bedugod a konnektorba, egyből elindul, nem kell a PC házon lévő gombot nyomni. Na szóval elindul a gép, ekkor a 12V-os ágak is megkapják a feszültséget, az egyik ilyenre van rákötve a relénk, ami megörül 12V-nak és már helyettünk megtartja a kört. Tehát elengedhetjük a gombot. Ez az indítási procedúra általában 1-2 másodpercig tart, csak eddig kell nyomva tartani a gombot.

Leállítás: Szoftveres leállítást követően egy kis idő múlva (10-20 másodpercektől akár 2-3 percig is) a számítógép tápja lekapcsol és megszűnik a 12V a relé kapcsain, ennek hatására ejti a 230V-ot és így az elosztó lekapcsol. Tehát a szoftveres leállítás utána nyugodtan sétáljunk el, nem kell többet ott várni.

Megvalósítás:

A következőekre lesz szükségünk:
1 db apás molex csatlakozó
1 db hosszabbítós elosztó
1 db 12V-os relé
1 db nyomógomb
továbbá a szükséges vezetékek.

Összeszerelés:
Ez az a rész, amit csak azok végezzenek el, akik jártasak a villanyszerelésben!!! Próbálom úgy írni, hogy csak azok értsék meg, akiknek szabad.
Bontsuk meg az elosztó kábelét, a fázist vágjuk el, majd iktassuk be közé a nyomógombot és kössük be vele párhuzamosan a relét is. A relé a 12V-ot a molex csatlakozón keresztül tudja megkapni a PC tápegységéből, sárga vezeték a +12V, míg a fekete a test. Fontos, hogy a nyomógomb kellően biztonságos legyen, mert 230V-ot fogunk vele kapcsolni, ha lehet földeljük is le (fémházas esetében kötelezően). A relé kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy mekkora lehet a maximális teljesítményfelvétel az elosztóba bedugott berendezéseken. Én egy 5A-os relét vettem, számomra ennyi elég. A vezetékek megválasztásánál is ügyeljünk a méretezésre: keresztmetszet.

Kábelek rögzítése és elvezetése.

Saját megvalósítás:

Én a számítógép szekrényben teljesen elrejtettem szem elöl az elosztót és a kábelrengeteget, továbbá a számítógépet is. Az indító gomb (a nyomógomb) az asztallap aljára került felszerelve, ezért ez sem látszik. Igazán jópofa, hogy csak az képes beindítani a gépet aki tudja, hogy merre keresse ezt a gombot. A feleségemnek azért tetszik, mert esztétikusan letisztult olyan számítógépes multimédiás bútor került a nappaliba, ahol csak az éppen szükséges dolgok látszanak. Számomra azért jó, mert így sosem marad bekapcsolva pl. az erősítő és a gép leállítása után nem kell megvárnom, míg befejezi azt. Tehát tényleg kényelmes és gondoskodik arról, hogy egy leállítással minden áramtalanítva legyen.

Készen a rendszer!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.