2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Focus Culebro SL 2.0 2014 kerékpár

Nem volt olcsó darab, de megérte, mert egy igazán sportos, élvezetes gép, minden tekerés egy élmény vele!

[ ÚJ TESZT ]

Menet közben

És hogy milyen lett a sok változtatás után a Focus?

Röviden tömören összefoglalva, remek. A Selle Italia C2 Gel Flow nyereg a gyárihoz képest egy fotel kényelmét adja. Ez különösen jó pont annak fényében, hogy a váz természetesen ugyanúgy betonkemény, az út minden rezdülését átadja. Ezen valamicskét csillapít a teljesen karbon villa, de az az igazság, hogy ez a gép inkább jó minőségű aszfaltra való. Ilyenen viszont hatalmas élmény menni vele.

A rövid láncvillának és a jól eltalált szögeknek hála nagyon agresszívan irányítható. Elég jó sebességgel lehet a kanyarokba tenni. A lassú tempót viszont nem szereti, ha az ember csak vánszorog vele, akkor talán kissé idegesen viselkedik.

A legjobb fejlesztés viszont egyértelműen a kerékszett cseréje volt. Miután felkerült a Campagnolo Zonda, mintha egy másik bringát kaptam volna. Jelentősen javult a gyorsíthatóság, illetve hegymenetben érezhetően könnyebb haladni vele. Egy álom, ha valaki 300 euró közeli összegért venne kerékszettet, akkor ezt az olasz mesterművet feltétlen vegye számításba. Kategóriájában talán a best buy (vagy az ikertestvér Fulcrum Racing 3).

Remek párost alkotnak a méltán népszerű Continental GP4000 SII külsőkkel, amiknek a gördülési ellenállása és a tapadása is kiváló. Nem véletlen szerelnek sok komolyabb országútit gyárilag ilyen köpenyekkel.

Az eredeti fékbetétekkel hazai környezetben talán nem lett volna nagy baj, azonban mentem az Alpokban is, így ezeket leváltotta két pár SwissStop GHP2 jelentősen feljavítva a fékerőt.

A KMC X10SL Gold lánc egyelőre jól teszi a dolgát, igazából a tartósság miatt esett erre a választásom, miután a gyári Shimano 105 lánc már megnyúlt és csereéretté vált.

A Garmin Edge 510-re sok gondolkodás után bólintottam rá, sajnos az összes termékük heroin-árban van, viszont nem bántam meg, mert amit ígér, azt profin tudja. Egyrészt van benne GPS, ami nálam az egyik fő kritérium volt, hogy kiváltsa a mobiltelefont trackeléshez, másrészt tartozik hozzá egy pedálfordulat- illetve pulzusmérő(öv) is. Ezek a mindennapi edzéshez igen hasznos dolgok.

Legújabb fejlesztés az irányításnál történt: lecseréltem a stucnit egy hosszabbra (100 mm->110 mm) és kormányból is olyan került rá, ami az én nem túl nagy tenyeremnek ideálisabb. Mindkét alkatrész a méltán híres olasz 3T cég terméke. Mellettük még párom meglepett egy LizardSkins DSP 3.2 bandázzsal. Ez a három dolog jelentősen javította a komfortot, sokkal kényelmesebb most már a kezemnek akármelyik fogásban.

Majd elfelejtettem, de a gyári Shimano 105 (5700-as széria) váltószett kiválóan teszi a dolgát. Rendesen beállítva gyorsan, és precízen pakolja a láncot még terhelés alatt is.

Összességében azt kell mondjam, hogy nem volt olcsó ez a Focus Culebro SL 2.0, de megérte, mert egy igazán sportos, élvezetes gép. Minden tekerés egy élmény vele. Alighanem még pár évig marad is, most már maximum a kopó alkatrészeket cserélem majd.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.