2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Fényképezők és telefonok egymás ellen

Egymásnak eresztettem két kompakt fényképezőgépet és két telefont: vajon ki győz?

[ ÚJ TESZT ]

A résztvevők

Bevezető

Mindig is szerettem telefonokkal fényképezni és összehasonlítani a készített műveket, de főleg a SE K800-asom idejében bontakozott ki. A készülék 2008-tól 2011-ig volt meg, és a 3 év alatt közel 6000 képet csináltam vele.
Szerettem is összehasonlítani, hisz egy remekbe szabott telefon volt: 3.2 MP, a xenon villanóval megáldva pedig csodákat művelt a telefonok között.
Igaz, én 2 évre rá vettem meg, mint ahogy megjelent, de még akkor is igencsak megállta a helyét.

Ezt a cikket is az összehasonlítás ihlette, hisz azóta már 2 csúcsgépem volt/van, amelyek szerepelnek is a cikkben. Melléjük beraktam egy korosabb és egy fiatalabb kompakt gépet, hogy láthassuk van-e fejlődés e téren is. A mobilok fejlődése nagyon felgyorsult az utóbbi 6-7 évben és kíváncsi voltam, hogy a kamera is tudott-e lépést tartani ezzel a fejlődéssel.

A résztvevők

Sony DSC-S650

Kezdem a csapat legidősebb tagjával, egy Sony DSC-S650 -el, ami egy 7 megapixeles, 3x optikai zoommal ellátott kompakt fényképező.
Ő szolgál a legrégebben, hisz 2006-2007 környékén jelent meg. 2 db AA-s elemmel lehet meghajtani és elméletben 400 képet lehet vele csinálni a lemerülésig.
Rengeteg mindent lehet állítani: ISO érzékenységet, fehéregyensúlyt, színbeállítást, fénymérési módot, képminőséget, fókuszmódot, felbontást, élességet és még sok apró dolgot. A menü teljes mértékben magyar nyelven szól hozzánk.

Samsung Wave 2

A készülék volt 2010 egyik csúcsgépe, mely a Samsung saját operációs rendszerét a Badát futtatja, abból is az 1.2-es verziót.
Igaz, már hivatalosan régóta elérhető rá a 2.0 is, de nem telepítettem fel, mert a mostani atomstabil.
A készülék hátoldalán egy 5 megapixeles szenzor kapott helyet egy led villanó kíséretében.
Rengeteg képet készítettem vele, 1 évig volt nálam, de azóta is családban van, mert sajnáltam volna eladni egy vadidegennek, aki nem úgy bánik vele, mint ahogy én. A kamera szoftver itt is sok beállítással kecsegtet: állítható az ISO érzékenység, fehéregyensúly, színbeállítás, fénymérési mód, képminőség, élesség, felbontás, fókuszmód és van egy beállítás menü, ahol 3 csuszkán lehet állítani a kontrasztot, a telítettséget, és az élességet.

Samsung ES9

Az egyetlen készülék, amit csak kölcsönkaptam pár napra és lehetőségem nyílt a tesztbe belerakni. Egy igazi kompakt gép, jóval vékonyabb a Sony gépénél, viszont 12MP-es!
Itt is megtalálhatóak azok a beállítások, mint a Sony gép esetében.
Viszont ez is 2db ceruzaelemmel működik, pedig ma már a gyártók többsége akkumulátort szeret alkalmazni. Azt, hogy egy feltöltéssel mennyi képet lehet lőni, sajna nem tudom, mert annyi képet nem tudtam vele csinálni. Magyar nyelvű menüje van, ami könnyen kezelhetővé teszi a masinát.

Samsung Galaxy S2

A mostani telóm, a tavalyi év csúcsmodellje Android platformon. 3 hónapja használom intenzíven a telefont, kb. 700-800 képet lőhettem már vele.
A hátlapján egy 8 MP-es kameramodul található egy led villanóval megtámogatva. Itt is számos beállítási lehetőség van: felbontás, önarckép, fénykép mód (ezen belül mosoly felvétele, szépség, panoráma, akciófelvétel, rajzfilm, és persze az egy felvétel), éjszakai mód (itt is még számos beállítás: buli/beltér, portré, éjszakai, sport, stb.), fényérték, effektusok, felbontás, ISO, automatikus kontraszt, pislogásérzékelés, fehéregyensúly, fénymérés.
Meggyűlhet a baja vele azoknak, akik annyira nem értenek hozzá, de 1-2 hét után kitapasztalhatóak a kamera beállításai. A Wave 2 után szoknom kellett a fogását, mert ha ugyanúgy fogtam volna, letakarom a kamerát.

A versenyzők felsorakoztak a rajtvonalhoz, már csak a rajt jelre várnak hogy fotózhassanak!
(Igazán megmosolyogtató volt ahogy szaladgáltam a 4 eszközzel... :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • JOBY GorillaPod Hybrid

    Egy GorillaPod nem olcsó, viszont a fotózásban számos új perspektívát próbálhatunk ki a segítségével.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.