2019. július 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Fel a csillagokba!

Avagy saját terveim megvalósítása papírmakett formájában a kedvenc TV sorozataim világa alapján.

[ ÚJ TESZT ]

Hogyan tovább?

Annak idején 3ds Maxban is bütykölgettem a Longbow modelljét. A belső szerkezeti felépítést is ebben készítettem el utólag. A kész hajó részleteit ennek során már egy kicsivel tovább is gondoltam, amelyek az alábbi képen éppen nem látszanak. Kezdetleges, de a lényeget szemléltetni nekem már megfelelő.

Felhasználói szinten évek óta openSUSE linuxot használok néhány kíváncsi kitérővel más disztrók irányába. A dual bootos rendszert igyekeztem kerülni az átállás idejére, így 3D modellezéshez a Blenderrel kezdtem ismerkedni, mint multiplatform szabad szoftver.

Az alapok megismerése után kezdőként egészen gyorsan lehetett vele dolgozni. Bár vannak alapvető különbségek a két program között, kezdőként azonban egyikre sem lehet rámondani, hogy ez a jobb. Ennek eredményét láthatjátok az alábbi képen, elég kezdetleges formában.

Lenne még hová fejleszteni mindkét változatot (vagy legalábbis elindulni az egyik tanulásában a normális végeredmény érdekében). A modell részletessége már elegendő lenne, de az egyedi textúrák készítésébe nem fogtam bele. Rengeteg ötletem és tervem van. Először is illene már befejezni a gépeket, mert kezdem szégyellni magam a félkész makettek mutogatásával. Lesz még néhány hónap munka a két függőben lévővel, de elkészülnek.

Nagyon szeretnék egy belső világítással ellátott makettet is. A Longbow belsejében elegendő hely van mindehhez és az építése során szerzett tapasztalattal már szívesen belefognék akár még egy ugyan ilyen példány összerakásába. A hajó alján könnyedén és szépen elrejtve megoldható lenne az elektromos csatlakozás is.


Egyelőre még névtelenül szeli át a digitális Tejutat

Ezen gondolatmenet hatására néhány vázlatom alapján elkezdtem összeállítani egy lehetséges új hajó makettjének belső szerkezetét. Még messze nem a végleges tervekről van szó, egyelőre csak a belső hely felméréséről, közben pedig az anyaglista összeírásáról. Ezután jöhetnek a tervek, a kapcsolási rajz, anyagbeszerzés építés és a hajónak nevének kitalálása.

Ezt a hajót még az eddigieknél is nagyobbra tervezem (egyelőre), így új anyagokon, új megoldásokon is gondolkozok már, hiszen a nagyobb méret nem feltétlenül egyszerűsíti az építést.

Mindez azonban nagyon a távlatokba mutat, messze nem látom még a végét. Nagyon szeretnék már végleges és kész munkákat bemutatni. Addig is búcsúzóul itt a 3 űrhajóm egy képen. Egy egész és két fél űrhajó…


Nem azonos a méretarány, a legnagyobb valójában a legkisebb.

Köszönöm a figyelmet!

Azóta történt

  • Tamiya Unimog U300 - Reborn

    Adott egy gépezet, ami már nagykorú és most szeretné újra hasítani a terepet. Ebben alkottam most maradandót, mivel megmarad a "kicsike"!

  • Papírból bármit

    Mint a fából vaskarikát, a papírból is szinte bármit meg lehet építeni. Még űrhajókat is.

  • USS Longbow: csillaghajó papírból

    Nagyjából 13 évvel az első vázlat és 11 évvel az építkezés kezdete után befejezettnek tekintem a makettemet.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.