2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Fejlesztőnek lenni 40 felett

Az eredeti cikket a Mediumon találtam, és úgy éreztem, hogy fontos lenne lefordítani magyarra is, hogy megismerjétek.

[ ÚJ TESZT ]

Fejlesztőnek lenni 40 felett

A szerzőről: Adrian Kosmaczewski író, szoftverfejlesztő és tanár. Argentínában született és Svájcban él. Ezt a beszédet az App Builders Switzerland konferencián tartotta 2016. április 25-én, a YouTube-on is megnézhető. A slide-okat megtalálod a SpeakerDecken és az eredeti cikk végén.

Fejlesztőnek lenni 40 felett

Sziasztok, én egy negyvenkét éves autodidakta fejlesztő vagyok, és ez itt az én történetem.

Pár héttel ezelőtt jött ez a tweet, ami eszembe juttatta a karrieremet, és ezek a gondolatok visszavittek oda, ahol minden elkezdődött.

Szoftverfejlesztőként kezdtem a pályafutásomat 1997. október 6-án, hétfőn, pontban 10:00-kor, valahol Olivos városában, Buenos Airestől északra, Argentínaban. Ez a pillanat a Unix-idő szerint 876142800 volt, én pedig nemrég ünnepeltem a 24. születésnapomat.

A világ 1997-ben

A világ egy kicsit más hely volt akkoriban.

A weboldalak nem dobtak fel süti-figyelmeztetéseket. A jövőt az olyan internetes portálok jelentették, mint az Excite.com. Az AltaVista volt a kedvenc keresőm. Az e-mail címem kosmacze@sc2a.unige.ch volt, ami azt is jelentette, hogy a hozzá tartozó személyes honlapom címe http://sc2a.unige.ch/~kosmacze volt. Még mindig gyászoltuk Diana hercegnőt. Steve Jobs átvette a vezérigazgatói feladatokat, és meggyőzte a Microsoftot, hogy fektessen be 150 millió dollárt az Apple Computerbe. A Digital Equipment Corporation beperelte a Dellt. Che Guevara maradványait visszavitték Kubába. A "Jóbarátok" negyedik évadja éppen csak elkezdődött. Gianni Versacét meggyilkolták a háza előtt. Teréz anya, Roy Lichtenstein és Jeanne Calment (a világ valaha élt legidősebb embere) éppen elhunytak. Az emberek rákattantak a Final Fantasy 7-re a PlayStation-ön. A BBC elkezdte sugározni a Teletubbiest. James Cameron már a Titanic bemutatójára készült. A Verve befutott a "Bitter Sweet Symphony"-val, majd a jogdíj legnagyobb részét ki kellett fizetniük a Rolling Stonesnak.


Az Excite oldala 1997-ből, az Internet Archive jóvoltából

Az okostelefon ebben az időben a Nokia 9000 Communicator volt: 8 MB memóriával, 24 MHz-es i386 processzorral, és GEOS operációs rendszert futtatott.

Az okosóra ebben az időben a CASIO G-SHOCK DW-9100BJ volt: sokkal kevesebb alkalmazással, de sokkal hosszabb akkumulátoros élettartammal.

Az IBM Deep Blue legyőzte Garry Kaszparovot sakkban.

Egy hacker, "_eci" ekkor publikálta a "WinNuke" C forráskódját, ami kihasználva a Windows 3.1, 95 és NT sérülékenységét, kék halált tudott okozni egy DoS támadással a 139-es (NetBIOS) porton.

Mellesleg, 1997-ben született Malala Yousafzai, Chloe Grace Moretz és Kylie Jenner.

Sok film története zajlik 1997-ben, hogy csak néhányat említsünk: Menekülés New Yorkból, Ragadozó 2, Benjamin Button különös élete, Harry Potter és a Félvér Herceg, a Keresztapa 3. A Terminátor 2: Az ítélet napja szerint a Skynet 1997. augusztus 29-én 02:14-kor ébredt öntudatra. Ez nem történt meg, azonban egy érdekes csavar, hogy a google.com ugyanebben az évben, szeptember 15-én került bejegyzésre.

Még két évre voltunk a Y2K-től, de hála a médiának, az emberek már elkezdtek idegeskedni miatta.

Az első fejlesztői munkám

Az első munkám abból állt, hogy ASP oldalakat készítettem különböző eszközökkel, volt köztük Microsoft FrontPage, HotMeTaL Pro és EditPlus. Kezelnem kellett a kompatibilitási problémákat Netscape Navigator és Internet Explorer 4 között, és tárolt eljárásokat írtam SQL Server 6.5-re. Az egész egy kereskedelmi oldalhoz készült, ami japán, orosz, angol és spanyol nyelven működött anélkül, hogy a szoftverekben következetes UTF-8 támogatás lett volna.

Az erőfeszítések eredménye egy olyan termék volt, amit egy Pentium II szerverre telepítettek valahol az USA-ban, lenyűgöző 2 GB-os HDD-vel és hasító 256 MB RAM-mal. Ezen a szerveren Windows NT 4, SQL Server 6.5 és IIS 2.0 futott, és mintegy tízezer látogatót szolgált ki naponta.

Az első programozási nyelvem egy VBScript-nek nevű mutáns volt, és persze egy kis JavaScript a kliens oldalon, megszórva "ha ez a Netscape, akkor így, egyébként úgy" típusú dolgokkal, mert akkoriban fogalmam sem volt, hogyan kell használni a JavaScriptet megfelelően.

Érdekes, hogy most már 2016 van, és még csak most kezdjük el megérteni, hogyan is kellene valamit megírni JavaScriptben.

A unit tesztek ismeretlenek voltak. Az Agile Manifesto még nem jelent meg. A folyamatos integráció (Continuous Integration) egy álom volt. Az XML nem volt divatos szó. A minőség-biztosítási stratégia kimerült a szerver heti egyszeri újraindításban, mert enélkül véletlenszerűen összeomlott a rendszer. Egy Visual J ++-ban fejlesztett saját COM + komponens elemezte a szerverre feltöltött JPEG fájlokat, de amint felbukkantak a JPEG 2000 kódolású fájlok, a komponens szánalmasan összeomlott.

Nem volt verziókezelő, sem CVS, sem RCS vagy (isten ments) SourceSafe. A Subversion még nem létezett. A Joel-teszt eredménye mínusz 25 lett volna.

6776

Az elmúlt 6776 napban megittam a reggeli csésze kávémat és kódoltam mindenfélét: VBScript, JavaScript, Linux, SQL, HTML, Makefile, Node.js, CSS, XML, .NET, YAML, Podfile, JSON, Markdown, PHP, Windows, Doxygen, C#, Visual Basic, Visual Basic .NET, Java, Socket.io, Ruby, unit tesztek, Python, shell scriptek, C++, Objective-C, batch fájlok, és az utóbbi időben Swift.

Ebben a 6776 napban rengeteg dolog történt velem, ezekből a legfontosabb, hogy a feleségem és én összeházasodtunk. Kiléptem hat munkahelyről és kirúgtak kétszer. Elkezdtem egy saját vállalkozást, majd abbahagytam. Befejeztem az egyetemi mesterfokozatot. Beindítottam néhány nyílt forráskódú projektet, és az egyikre még az Ars Technica is szánt egy cikket. Szerepeltem svájci és bolíviai tévéműsorokban. Megnéztem élőben Bill Gates és Steve Jobs előadását Seattle-ben és San Franciscoban. Négy kontinensen vettem részt konferenciákon előadóként és társszervezőként. Megírtam és kiadtam két könyvet. Kiégtem kétszer, és emellett sok más, egyszerre csodálatos és borzasztó dolog történt velem.

Gyakran tűnődtem azon, hogy végleg otthagyom a szakmát. De valahogy a kódolás mindig visszahív egy idő után, szeretek alkalmazásokat, rendszereket, szoftvereket fejleszteni. Hogy elkerüljem a kiégést, stratégiákat kellett kidolgoznom.

Ebben az előadásban átadom a titkaimat, így te is olyan tapasztalt fejlesztőként érheted el a dicsőséges negyvenes éveidet, aki hajlandó tovább dolgozni a szakmában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.