2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fedora 7 – Első ránézésre

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az előző írásaimban bemutattam nektek ezt a disztribúciót. Ezúttal néhány olyan alapvető...

[ ÚJ TESZT ]

Az előző írásaimban bemutattam nektek ezt a disztribúciót. Ezúttal néhány olyan alapvető beállítást szeretnék bemutatni, amivel telepítést követően a legtöbb felhasználó szembesül. Linuxos alapfogalmakra most nem térnék ki, (terminál, futási szintek, fájlrendszer stb.) hiszen ezek számos forrásból megismerhetőek. Kiindulásnak ajánlom a Szabad Szoftver Intézet írásait.
(Senkit ne tévesszen meg az, hogy ezek többnyire UHU Linuxról szólnak. Nagyon hasznos ismeretek vannak bennük.) Az itt leírt beállítások elvégzéséhez természetesen root jogkörre lesz szükség.

Mivel a legtöbb kezdő Linux felhasználó idegenkedik a termináltól, ezért igyekszem majd kitérni arra is, hogyan lehet ezeket a beállításokat egyszerűen végrehajtani terminálban.

Első lépésként talán állítsuk be a hálózatkezelést.

Hálózat:

Ahhoz, hogy a hálózat megfelelően működjön, néhány szolgáltatásnak mindenképpen futnia kell. Ezek kezeléséhez használjuk a Szolgáltatások rendszereszközt. (Rendszer -> Adminisztráció -> Szolgáltatások)

Tipp: A rendszereszközök elindíthatóak terminálból is a

system-config-eszközneve

paranccsal.

A szolgáltatások rendszereszköz

Itt beállíthatjuk, hogy az egyes futási szinteken mely szolgáltatások induljanak el automatikusan. De ezen kívül elindíthatjuk, leállíthatjuk valamint újraindíthatjuk az egyes szolgáltatásokat.

Amikre szükség lesz a hálózatkezelés helyes működéséhez:

- NetworkManager: Ez egy asztali kisalkalmazás, mely segítségével válthatunk az egyes hálózati kapcsolataink között. Előző kiadásokban nem volt követelmény a futása, de itt - a hetes változatban - már az. Kapcsoljuk be.

- network: Hálózatkezelő démon.
- iptables: Tűzfal démon. Melegen ajánlott.
- isdn: Abban az esetben van rá szükség, ha isdn internetet akarunk használni.

Amennyiben meggyőződtünk róla, hogy minden szükséges alkalmazást engedélyeztünk, indítsuk is el őket és mentsük el a futási szint beállítását. Majd akár be is zárhatjuk ezt az ablakot.

Ezután indítsuk el a Hálózat rendszereszközt. (Rendszer -> Adminisztráció -> Hálózat, vagy system-config-network parancs.)

A hálózat beállításai

Itt beállíthatjuk azt a hálózati eszközt, amit használni szeretnénk. A hozzá tartozó ip címeket, valamint megadhatunk új kapcsolatot is. Ez utóbbira akkor van szükség, ha adsl internetet, isdn vagy egyéb telefonos kapcsolatot illetve vezeték nélküli kapcsolatot használunk. Ehhez nyomjuk meg az új gombot. Az itt megjelenő ablakban kiválaszthatjuk a kapcsolat típusát, majd egy varázsló segítségével megadhatjuk a kapcsolatunkhoz szükséges adatokat. Ezt értelemszerűen kitöltve készen is vagyunk a munka javával. Nyomjuk meg az aktiválás gombot és - amennyiben mindent helyesen állítottunk be - nyugtázzuk, hogy a kapcsolat sikeresen létrejött. Az ablak bezárása után rákérdez, hogy mentsük -e a beállításokat, természetesen igen a válasz.

Tipp: Az egyes szolgáltatásokat elindíthatjuk, leállíthatjuk és újra is indíthatjuk terminálban a

service szolgáltatás stop/start/restart

paranccsal. Pl:

service network restart

Ezután ellenőrizzük a hálózat helyes működését. Indítsuk el a Firefox böngészőt (Alkalmazások -> Internet -> Firefox Web Browser) és látogassunk el a http://logout.hu/ webcímre.

Tipp: Ellenőrizhetjük a hálózatot a terminálban is a ping paranccsal.

ping fedoraforum.org

Amennyiben valamilyen probléma van a hálózatkezeléssel, arról a fentebb ajánlott parancsok kimenete hasznos hibaüzenetekkel szolgál. Használjuk ezeket az útmutatókat segítség kérésnél.

Csomagkezelés:

Korábban már volt arról szó, hogy programokat a csomagkezelővel telepíthetünk. Ezeket a programokat ftp szervereken elhelyezett csomagkönyvtárakban (repository, repo) találjuk meg. Alapértelmezetten két ilyen repót tartalmaz a Fedora. Ezek a Fedora és Updates repók. Ezek tartalmazzák a Fedora által szállított összes programot és frissítést. Viszont jogi problémák miatt nem tartalmazhatják az nVidia és Ati grafikus drivereket és multimédia kodekeket. Mivel a legtöbb felhasználónak szüksége van ezekre, ezt az ellentmondást feloldják a külső csomagkönyvtárak. (3rd party repository.)

Ezek közül a legfontosabb a Livna. Mielőtt továbblépnénk a csomagkezelés részletes ismertetésére tegyük elérhetővé a Livna által szállított csomagokat. Ehhez látogassunk el a weboldalára.

A főoldalon találhatjuk meg az egyes kiadásokhoz tartozó repó csomagokat. (Fedora 4-től találhatunk itt csomagokat.) Letöltés után a fájlkezelőben két kattintással indíthatjuk el az rpm telepítését. Hagyjuk jóvá a telepítést. Ezután már elérhetjük a Livna csomagokat a Yum csomagkezelő segítségével.

Tipp: Ezt a repo csomagot telepíthetjük konzolban is. A hetes kiadáshoz tartozó csomagot a

su -c 'rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm'

paranccsal.

A Fedora alapértelmezett csomagkezelője a Yum (Yellow dog Updater, Modified). Ezt használhatjuk terminálban is, de léteznek hozzá kiváló grafikus alkalmazások is. Egyik legegyszerűbb – ami az alaptelepítés része – a csomagkezelő. Indítsuk is el. (Alkalmazások -> Programok hozzáadása/eltávolítása.) Ezzel az egyszerű grafikus programmal már könnyen telepíthetünk, frissíthetünk vagy törölhetünk programokat. De ami inkább érdekes az a Yum Extender (Yumex) nevű program. Ez egy igen sokoldalú program. A szokásos telepítésen/törlésen kívül számos más funkciót is ellát, úgy mint a repók kezelése, csomagkeresés, csoportosítás és beépülők kezelése. (Pluginokról később még lesz szó.)

Telepítéséhez keressünk rá a Yumex szóra a csomagkezelőben, és telepítsük a találatot.

Tipp: A Yumexet telepíthetjük terminálban is a

su -c 'yum -y install yumex'

paranccsal.

A Yumex

Léteznek még más, fejlett grafikus felületek a csomagkezeléshez. Ezek közül érdekes lehet a Kyum nevű program ami a KDE felület kedvelőinek nyújt alternatívát.

A Kyum

Grafikus driver, nVidia:

A grafikus kártyák meghajtóprogramjait a Livna repóban találjuk meg. Így érthető, miért vettem előre annak felvételét. Mivel ehhez az eszközhöz 3 különböző nVidia driver csomag van, így érdemes tisztázni, melyik melyik kártyatípushoz tartozik. Ehhez ismerni kell a kártyánk pontos típusát.

Tipp: a számítógépben lévő eszközöket kilistázhatjuk az lspci paranccsal. Ha csak egy eszközről szeretnénk információt szerezni, használjuk a grep szűrőt:

[root@localhost ~]# lspci | grep VGA
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1)
[root@localhost ~]#

Ezek a driver csomagok:
- nVidia legacy: Ez a Riva és TNT kártyákhoz való driver. Telepítéséhez keressünk rá az nvidia és legacy kulcsszavakra a kedvenc csomagkezelőnkben. Majd telepítsük a csomagokat. (kmod-nvidia-legacy és xorg-x11-drv-nvidia-legacy)

- nVidia 96xx: Ez a driver a GeForce2, 3 és 4 kártyákhoz való. Telepítése a már ismert módon történik. Csomagok: kmod-nvidia-96xx és xorg-x11-drv-nvidia-96xx

- A legfrissebb nvidia driver pedig az ezeknél újabb típusokhoz való.

Telepítést követően a csomagkezelő beállítja az nVidia drivert alapértelmezettnek. Újraindítást követően már az új drivert használhatjuk. Ellenőrizzük a helyes működését. Ehhez adjuk ki a

glxgears

parancsot. Ha a fogaskerekek szépen forognak, akkor megnyugodhatunk, a meghajtóprogram helyesen működik.

Forgó fogaskerekek: működő driver.

Tipp: A driver helyes működéséről meggyőződhetünk a terminálban is:

[oleg@localhost ~]$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce FX 5200/AGP/SSE/3DNOW!
OpenGL version string: 2.1.1 NVIDIA 100.14.19
OpenGL extensions:
[oleg@localhost ~]$ glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
[oleg@localhost ~]$

Grafikus driver, Ati:

A gyári ati drivernek a linuxos neve: fglrx. Ezért keressünk rá erre a kulcsszóra a csomagkezelőben, majd telepítsük a csomagokat. (xorg-x11-drv-fglrx és kmod-fglrx) A legújabb ati driver a Radeon 9500-tól támogatja a kártyákat. Ennél régebbi modellhez ajánlott régebbi drivert használni, vagy az Xorg által készített radeon drivert. Ez utóbbi működhet újabb típusokkal is, és 3d-s gyorsításra is képes.

Tipp: A driverek elindításához nem szükséges a számítógép újraindítása. Elég a grafikus felületet újraindítani a ctrl+alt+backspace billentyűkombinációval.
Az fglrx driver helyes működéséről megbizonyosodhatunk a már ismert glxgears programmal, vagy terminálban az fglrxinfo paranccsal:

[oleg@localhost ~]# fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: Radeon X1300 Series Generic
OpenGL version string: 2.0.6065 (8.29.6)

Multimédia:

A legtöbb felhasználó jogos igénye, hogy különböző multimédia állományokat játszhasson le számítógépén. mp3-t hallgasson vagy avi videót nézhessen. Mivel a Fedora nem szállíthatja az ezekhez szükséges kodekeket, újra a Livna repóban lévő kiegészítő csomagok telepítéséhez folyamodunk.

Audio:

Szerencsére Linuxra számos audio lejátszó program közül választhat ki-ki ízlése szerint. Csak néhány kiragadott példa azok közül, amik megtalálhatóak a Fedora csomagkínálatában: Audacious, Amarok, BMP, XMMS.
Részletes listát találhatunk ezekről a Yumex csomagkezelőben a csoport nézetet kiválasztva Sound/Video csoportban. Ezek telepítéséhez használjuk a kedvenc csomagkezelőnket. Viszont arra figyeljünk, hogy egy Livna repóból származó kiegészítő csomagra is szükségünk lesz az mp3 és egyéb zárt formátumok használatához.

Egy példával illusztrálva: kedvenc zene lejátszóm az Audacious. Ehhez telepítenem kellett a audacious-plugins-nonfree-mp3 nevű csomagot is. Tehát ezek a kodek csomagok többnyire nonfree, vagy mp3 elnevezésűek, így bárki könnyen megtalálhatja a neki szükségeset és szimpatikusat.

Bőséges lejátszó kínálat

Video:

Számos video lejátszó alkalmazás kövül választhatunk, mint: Xine, vlc player és persze az mplayer és különböző grafikus felületei. Ezeket a már megismert Livna repóból telepíthetjük a hozzájuk tartozó kodek csomagokkal együtt.

SMplayer, Xine és VLC

Kiegészítés, az a „rút” terminál.:

Ravaszabb olvasóimnak bizonyára feltűnt néhány furcsaság a terminál használatában. Mivel a rendszer beállítását csak rootként végezhetjük el, így nem árt néhány dologra felhívni a figyelmet a terminál használatával kapcsolatban. Mivel senki nem használja Linux operációs rendszerét rootként bejelentkezve, így a terminál használata közben kell a root jogot megszerezni.
Ennek eléréséhez adjuk ki a su parancsot:

[oleg@localhost ~]$ su
Jelszó:
[root@localhost oleg]#

A jelszó megadása után egy root promtot kapunk. De ekkor még nem használhatjuk közvetlenül a /sbin könyvtárban lévő parancsokat. Hogy ehhez is közvetlenül hozzáférjünk a su – (su dash) paranccsal kell root jogot szereznünk.

[oleg@localhost ~]$ su -
Jelszó:
[root@localhost ~]#

Ebből kiléphetünk az exit paranccsal.

Amennyiben csak egy parancsot szeretnénk kiadni root joggal – pl: egy csomag telepítéskor, vagy szolgáltatás újraindításakor – használhatjuk a su -c parancsot. Ekkor egyszeres: '' idézőjelek közé kell tenni a kívánt parancsot.

[oleg@localhost ~]$ su -c 'yum install egyhasznoscsomag'

Terminál: lehet designos és barátságos is

Első ránézésre talán elég is ennyi beállítás. Az írás alatt található fórumban természetesen ezúttal is szívesen fogadom az észrevételeket, tanácsokat és kritikákat.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.