2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

ez csak egy kis szösszenet...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egyszer régen, még 2001-ben iratkoztunk be anyuval a középsuliba. Minden olyan nagy és...

[ ÚJ TESZT ]

Egyszer régen, még 2001-ben iratkoztunk be anyuval a középsuliba. Minden olyan nagy és rémisztő volt akkoriban nekem. Meg nem utolsó sorban idegen is, hiszen még nem voltam ilyen suliban. Utána 6 évig maradtam meg benne. Az első év volt a legnehezebb, de kinek nem volt az? Érdekes kis osztály jött létre. Akkoriban az osztály létszáma úgy kb. 40 lehetett. Tehát egy elég nagy osztályteremben voltunk. Voltak itt jó arcok meg nem jó arcok is. Természetesen a nem jó arcok engem találtak meg. Nem az a fajta kemény szivatás volt, hanem az a szóbeli fajta. Azaz mindig kérdezgettek hülyeségeket, de ezekre nem térnék ki mivel nem tűrne nyomdafestéket se, meg billentyűzetleütést se.

Viszont érdekes modellt követet a suli a képzésben. Úgynevezett világbanki modellt (eléggé hülyén hangzik szerintem). Ennek az volt a lényege, – ami legalábbis ami nekem lejött – hogy lehetővé tették azt, hogy ha valakinek kedve szottyan átmenni egy másik szakmacsoportba, akkor osztályozó vizsga után egy másik osztályba járhatott. Pl.: én ahogy írtam informatika szakcsoportba jártam, és ha kedvem lett volna a gépészethez, akkor az első év végén osztályozó vizsga után átmehettem volna a gépészekhez. Ez igaz volt a gépészekre is ha ők akartak átmenni infóra.

Infós osztály létére olyan tantárgyaink voltak hogy : szakrajz, meg gépészeti ismeretek, gyakorlati órák a gépészet területéből meg ilyenek. Hát azt hittem lehidalok, de túléltem.
Azért ez a Világbanki modell egy halom. De tényleg szerintem. Aki jelentkezett az infóra, sztem nem fog átmenni gépésznek…. Bár erre összesen a 40 főből 1 példa akadt, és az is lány volt.

A második évben már több óránk volt infóból Heti négy! Wow. Alakul, alakul, de még nem volt az igazi. Amúgy informatika tantárgy oktatása kimerült ebben a heti négy órában, de ezek is úgy voltak elosztva, hogy egy nap 2 infó volt.

A harmadik és negyedik évben már orrba-szájba volt infó óránk. Azért is az infó órákról beszélek, mert azt szeretem, és ezért is jelentkeztem ilyen szakcsoportba. Heti vagy 10-12, már nem tum. Volt mineféle infó, gépikód, meg ált. infó, meg adatbáziskezelés, meg szövszerk, meg tablicskukezelés, meg TP meg miegymás. Faxa volt, de azért nem vagyok egy nagy kockafej.

Na mondom akkor eltelt mind a négy év, és választás előtt voltam, és eldöntöttem, hogy jelentkezek az egyetemre. Fel is adtam a jelentkezési lapokat és vártam. Vártam míg egyszer úgy május körül jött is a lap: amiben azt írták, hogy sajnáljuk (na ekkor már tudtam) nem vettük fel. Na mondom faxa 3 pont kellett volna. De nem volt meg. Az infót lehet le kellett volna tanni emelt szinten. Természetesen a mi évfolyamunkra hárult az a karaj feladat, hogy letesztelje a kétszintű érettségit. Annyira nem volt nehéz, de nem ártott, ha valaki tanult is rá. Én tanultam. És nem úgy ahogy a többiek tették, hogy a vizsga előtt 2 héttel éjjel-nappal tanultak és öntötték magukba a kávét…. Neeeem…. Én fogtam magamat és kb. bő egy hónappal a vizsga előtt leültem és elkezdtem tanulni. Minden nap egy pár tételt például magyarból, vagy töriből vagy amihez kedvem volt. Így a hónap végére szinte azt is tudtam, hogy melyik oldalon van a füzetben, mert én nem dolgoztam ki, hanem az órai füzetek megvoltak mind a négy évből és nem kellett gépelgetni össze meg vissza, aztán meg kinyomtatni. És az érettségi napján szinte minden ötös lett. Jó, jó becsúszott egy 4-es meg 3-as is de na.
Nos visszatérve az eredeti gondolathoz, hogy nem vettek fel. Elszontyolodtam de nem törtem le. Ekkor jelentkeztem a sulimba technikusi képzésre. Elsőben Általános Gazdasági és Statisztikai Ügyintőző lettem, míg ezekre az alapokra építkezve lettem Gazdasági Informatikus. Eléggé sok mindent tanultunk pl.: pénzügyet, marketinget, könyvelmi, mérleget összeállítani, persze infót (Office, hálózat, stb.) stb. is. Kétfél tantárgyak voltak gazdasági és informatika. Azek 50-50 százalékban oszlottak meg. A tanáraink mondták, hogy evvel már el lehet helyezkedni, meg minden. Hát gondoltam van is benne valami. Ezért tanultam is szorgalmasan. Amúgy 14 voltunk ebben a kis osztályban. És jól elvoltunk.

Ennek a 2 évnek is vége lett. Indultam egy országos versenyen és 5. lettem. Örültem is neki.

De most itt állok és az álláshirdetése között mazsolázgatva azt veszem észre hogy felsőfokú végzettség meg nyelvvizsga, meg gyakorlat…. Hát ezek nálam már egyenként is kizáró okok nemhogy együttvéve….

Na de majd lesz valami, azért állást még keresek, és keresek tovább ha nem találok akkor is. Addig is olvasgatom itt a Logoutos írásokat a többiektől.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.