2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Evolúció a televíziózásomban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tegnap beköltözött a lakásunkba a digitális televíziózás. Még emlékszem a hétfői adásszünetre.

[ ÚJ TESZT ]

Tegnap beköltözött a lakásunkba a digitális televíziózás.

Még emlékszem a hétfői adásszünetre. Illetve hogy valami bácsik meg nénik beszélgetnek ugrálnak szürkén, feketén a dobozban. Aztán mikor már fel tudtam fogni a dolgokat, akkor nagy volt a színes tévé, amin ha akartam az embereknek emberszínük volt. És a Kapcsoltam piros telefonja is piros volt szürke helyett. Ekkor már szó volt róla, hogy lehet hogy lesz 2-es műsor, persze csak este 5 és 10 között. Lett. Fura volt, hogy ha akartam akkor az egyik, h nem akartam akkor a másik műsort lehetett nézni, bár a 2-esben nem nagyon voltak nekem érdekes műsorok.

Egyszercsak bejelentették, hogy valamiféle külföldi nyelvű adók is foghatók, így lett valami dajcs szat 1 vagy mi, meg ertéel. Aztán szombat reggel hétkor mindig muszáj volt beülnöm és nézni a Sky Channelt ahol ment Inspector Gadget, meg G.I. Joe, meg még sok más érdekes rajzfilm. Közben a 2-es műsornak is volt már adása reggel 6-tól délig, meg este 4-től is éjfélig.
Ekkor lett hogy új tévét vettünk, ami már hatalmas 72 centis volt. Igaz csak Orion, de mégis színes, hangos, 15 helyett 89 csatornával, bemenetekkel, scart csatlakozóval, s-videóval, és teletexttel persze. Időközben bővült a csatornák száma, egyre több külföldi adó jelent meg, és már magyar is. Az ember azt se tudta hova nézzen. Tök vicces volt, mikor a német adókon 19:45-kor leállt a film csak úgy, a kellős közepén megszakadt, és elkezdtek valami reklámokat adni, sokat, sokfélét. Rengeteget. Majd aztán 20:00-kor másodpercre pontosan folytatódott a film.

Lassan eltűnt a monoszkóp is a déli adásszünettel együtt, és a sarokban egyre ritkábban jelent meg a HANGHIBA felirat is. A műsorújságban feltüntetett Reklám kikerült az újságból, viszont bekerültek többszörösen a magyar csatornákon is a műsorok közé. A régi fakó pasztel színek helyett megjelentek az erőteljes színek, és visszanézve olyan színtelennek tűnnek a 80-as évek végi, 90-es eleji tévéadások vagy filmek. Közben beköszöntött a műholdastévés tányérosantennás korszak, mindenkinek volt tányéros tévéje, igaz, a magyar nyelven kívül mást nem beszélők inkább csak úgy voltak mint a kisgyerek aki nem tud olvasni, de a képeket szereti nézegetni.

Aztán gombamód megszaporodtak a csatornák, lettek kereskedelmi tévék, meg még kereskedelmibb tévék. Kezdtük megszokni hogy két műsor között kötelező reklámokat nézni. Ekkoriban terjedt a mondás, miszerint jók ezek a csatornák, csak kár hogy a reklámokat megszakítják mindenféle hülye filmekkel meg műsorokkal. Valaki kitalálta, hogy mi lenne ha a képfrissítés gyorsabb lenne, olyan mint a monitoroknál, így nem villogtatná kis az emberek szemét 2 óra tévézés után sem. Megjelentek jó drágán ezek a tévék is. Ilyenünk sem volt.

Kis szünet jött, majd megjelentek a lapos monitorok a számítógépeknél, iszonyat drágán, iszonyat furán, kicsiben. Valaki mondta hogy milyen fura lenne hogyha a tévék is olyan vékonyak lennének. Olyanok lettek, nem volt fura. Méregdrágán, kicsiben, de soksok év alapvető technológiai változás nélküliség után végre valami újat hozva. Az enciklopédiák következő számainak tervezésekor a képcső szó már nem a technika/tudomány, hanem a történelem rovatba került. Ekkor már a plazma szót ha valaki ki tudta mondani, akkor mindenki tudta hogy nagyon sok pénze van. Közben a monitorok mintájára az elcédétévé is bekerült a köztudatba.

Valaki olyasmit tódított, hogy valamiféle digitális műsorok is lesznek. Digitális tévé? Az meg hogy? Sőt olyasmit állítottak, hogy majd a tévéknek nagyobb lesz a felbontásuk mint a számítógép monitoroknak. Höhö, jó vicc. Minek? Ja hogy közben lett hádéredi meg fulhádé, meg héthúszí meg héthúszpé, meg ezernyócvaní meg ezernyócvanpé, meg dévédé meg bluréjdiszk, meg hádéemi meg hádécépé meg szettopboksz meg médiacenter meg persze digitévé meg júpíszí digitál, meg 80 csatorna, meg hádétévé adás.

Hát itt tartunk most. A 80-as években mondjuk 4 évesen nekem a szórakozás csúcsát jelentő 4 csatornára képes 50 centis 30 kilós feketefehér tévén a heti 6 napon kb 10 órában sugárzott 1 db magyar adás után most itt a FullHD felbontású 102 centis 20 kilós 1000 csatornára képes, digitális lcd tévé, amin 80 különböző digitális adást nézhetek majdnem 0-24 órán át, némelyiket 1920x1080-as képfelbontással.

Hol a jövő? OLED panelből álló falak? Hologramos 3D tévék? Közvetlenül agyhullámokat stimuláló eszközök?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.