2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

eVGA 8800GT 512MB Superclocked

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nehezen tudok megbocsátani annak, aki képes engem 8:30 környékén felébreszteni. De csütörtökön sikerült...

[ ÚJ TESZT ]

Ding-dong!

Nehezen tudok megbocsátani annak, aki képes engem 8:30 környékén felébreszteni. De csütörtökön sikerült. A postás volt az, a kezében egy nagy dobozzal. Megcsillant a szemem. Igaz, nem karácsonyra, de megérkezett. A fa alá utólag is betehettem volna, de más terveim voltak. Előjöttek állatias ösztöneim, és nekiálltam boncolni a csomagot, egész addig, amíg ki nem kandikált belőle valami...


> nagyítás <

...valami érdekfeszítő. Az érdekfeszítő dolgokkal illedelmesen, kesztyűs kézzel bánok, ezért óvatosan megpróbáltam más formátumúvá tenni a dobozt és tartalmát. Aránylag sikerült is.


> nagyítás <

Nem egy egekig magasztaló csomagolás, sem körítés. De van hozzá két DVI->VGA adapter, egy S-Video kábel, egy S-Video->RCA átalakító, egy Molex->PCI-E tápcsati konverter, egy Enemy Territory: Quake Wars teljes játék és egy mappa...


> nagyítás <

...amiben egy használati útmutatót, egy driver CD-t és két eVGA matricát találtam. A használati útmutató átlagos, a driver cd semmi használhatót nem rejtett (beleértve azt is, hogy nem mellékeltek 3DMark06-ot sem), a két matrica meg még mindig a homlokomon van, ha nem estek még le.


> nagyítás <

A kártya a G92 referencia nyákját kapta, válogatott GPU-val és rev. 2 hűtéssel. Nagyobb ventilátor, jobb bordakialakítás, halkabb sivítozás, alacsonyabb hőtermelés. Piros pont. Mint utólag kiderült, tévedtem. Ez nem a rev. 2 hűtés. Mindenesetre nekem nem melegedett még 720-on sem.


> nagyítás <

A hátlap az unalmas zöld nyákból áll. Az ATX elrendezésű gépeknél sajnos ez bámul az ember arcába. Csak egy 8800GT vagyok - sóhajtja világfájdalommal. Viszont!


> nagyítás <

Ha magasan tarjta az ember a (feltételezem plexi oldallapos) számítógépházát, talán ebből az oldalból is látszik majd valami. Például a fantáziadús eVGA felirat.

Beszerelés

Amolyan nehezen beköltöztethető fajta. Nem csoda, a NYÁK hossza megegyezik a G80-as GTS NYÁK-jának hosszával - van vagy 25 centis. Egy kis kábeldzsungel-kaland után feladtam, az egyik 500GB-os winyó megkapta a kilakoltatási parancsot és beletörődött sanyarú sorsába. Így már mindjárt könnyebb volt beszerelni a kártyát. A gépet esztétikai szempontból hadirokkantnak nyilvánítottam. Jelen pillanatban is így éli életét.


> nagyítás <

A gép indításakor az öszvér (félig videókártya, félig porszívó) vad szárnyverdesésbe kezdett, hogy bebizonyíthassa magának hogy márpedig ő működik. Engem hamar meggyőzött, bár nagy hirtelenjében ki akartam rugni a házból. Szerencsére csak a POST-ig kell hallgatni az orkán erejét, utána elcsendesül (mintha máris kinyiffant volna).

Kissé aggasztóan hatott, hogy a bekapcsolás után a monitor nem kapott jelett. Már a Windows-ban vagyok, de még mindig semmi. Ilyenkor aztán bevetettem a jól bevált taktikám, és rádugtam a DVI kábelt a kártya csatlakozójára. Hát, most ez sem segített, de éreztem hogy egyre közelebb vagyok.

Driver-inkompatibilitás áldozataként kénytelen voltam újraindítani a gépet, majd nyugalommal tapasztalni, hogy a POST képernyőt már kirajzolja. A BOOT első másodperceiben az F8 billentyűre könyököltem, majd kiválasztottam az alacsony felbontású módot.


> nagyítás <

Ez a furcsa kép fogadott (ugyan, ki ne látta volna még a Windows Vistát 640x480-as felbontásban ami mellesleg a PDA-m natív felbontása?) és egy javaslat, hogy kéne driver. Lett driver. És lett reboot egérkattintásokon keresztül.

A tesztelés

És amik nélkül ez a teszt nem jöhetett volna létre...

Abit AB9 QuadGT
Intel Core 2 Duo E6420
Cooler Master HyperTX
Corsair Dominator 4x1GB DDR2
FSP Epsilon 600W
Windows Vista x64 Ultimate
Forceware 169.25 WHQL

A 3DMark06 lefuttatásához a processzort 2133MHz-ről 8x400-ra húztam, a RAM-ok szintén 400-on mentek 4-4-4-12 időzítésekkel, maga a gyárilag tuningolt videókártya pedig 650/1625/1900 helyett 720/1794/2000 értékeken futott, a ventilátor szabályozásának felülbírálása nélkül. És az így kapott eredmény...


> nagyítás <

A kártya hőmérséklete végig 70°C alatt maradt. Elégedettnek érzem magam.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.