2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Eszközök telefonos makrófotózáshoz

Beszereztem néhány eszközt (lencsét, nagyítót) a nemes cél minél egyszerűbb elérése érdekében.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztképek, összegzés

A lenti képek egy Sony Ericsson Live with Walkman (WT19i) készülékkel és az lgCamera nevű programmal készültek. Sajnos, mint említettem már, a telefon képalkotó része nem gyárt túl minőségi képeket, de talán a lehetőségek így is látszanak.

Sorozatonként az első kép nagyító, illetve lencse nélkül, a második a 30x-os nagyítású loupèval, a harmadik a féldomború üveglencsével, a negyedik pedig a 40x-es loupèval készült. Geometriai torzítás sajnos mindegyik eszköznél megfigyelhető, de ez mondható természetesnek is egy nem makrofotózásra kitalált, elég alacsony előállítási költségű nagyítónál, lencsénél. Mindegyik esetben a lehető legkisebb fókusztávolságból készítettem a képet, ennél közelebb téve a tárgyhoz a telefont, már nem volt sikeres a témára való fókuszálás.

Eszerint a fókusztávolságok a következőképpen alakultak: üveg, lencse nélkül 8-10 cm, lencsékkel 3-4 cm a kamera frontlencséjétől mérve. A készülék a képek készítésekor le volt támasztva az esetleges bemozdulások elkerülése érdekében. A képeken utómunka nem történt, teljesen "nyers" állapotban vannak. Nagyításhoz katt. a képre:

Összegzés:

Így, az iromány végére érve összegeznem kéne a leírtakat - sajnos ebben sohasem voltam túl jó. A bemutatott eszközök közül elsőre amit elvetnék mindenképpen, az a féldomború lencse. Legalábbis így magában nem sikerült jó képeket alkotni vele. Nem tartom kizártnak, hogy ha valaki komolyabban ért az optikához vagy csak szimplán jobban belemélyed, néhány ilyen lencséből megalkotja a tökéletes makróobjektívet a telefonok fényképezőgépére szabva. A két loupè megítélése már keményebb dió. A képe hol az egyiknek, hol a másiknak volt jobb. A gyakorlatban nagyítás terén nem sok különbséget lehet tapasztalni, viszont a 40x-esnél ott van a fránya becsillanás, amit sehogy sem sikerült kiküszöbölnöm. Viszont, ha a körülmények olyanok, hogy ez nem látható, akkor sokszor szebb eredményt lehet ezzel elérni, mint társával. Tehát a döntés nehéz, de valószínűleg a két loupès változat fog használatban maradni a jövőben, egészen addig, amíg egy új ötlet nem kerül a terítékre.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.