2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Eszközök telefonos makrófotózáshoz

Beszereztem néhány eszközt (lencsét, nagyítót) a nemes cél minél egyszerűbb elérése érdekében.

[ ÚJ TESZT ]

Módszerek, eszközök

Ha már tudjuk, hogy mi a jó képek titka, akkor nézzük meg, hogy hogyan sikerült a makrózáshoz szükséges nagyítók, lencsék használatát megoldani. Első körben kellet valami, amire ezeket (nagyító, lencsék) fel lehet rögzíteni. Mivel nem akartam túl sok időt és pénzt rászánni, így maradtam a legegyszerűbb toknál vagy inkább hátlapnál, mint például ez. Mivel volt otthon már néhány leharcolt példány, ami a célnak azért megfelelt, így ezzel túl sokat nem kellett foglalkoznom. A rögzítését problémáját is relatív gyorsan letudtam a ragasztópisztoly nevű eszközzel. Nézzük meg, hogy mi is került fel a tokra, milyen lencséket, nagyítókat próbáltam ki.

Elsőre egy otthoni elemlámpa fókuszáló lencséjét próbáltam ki. Ez egy egyik oldalán sík, másik oldalán domború lencse. Ez afféle próbálkozás volt csak, nem került felrögzítésre, csak kézzel odatartottam a kamera frontlencséje elé. A nagyítása teljesen korrekt volt és a legkisebb fókusztávolság is lecsökkent 3-4 cm környékére. Viszont minőségben nem elégített ki. A kép csak a közepén volt éles, erős geometriai torzítása volt, illetve a kromatikus aberráció is megjelent a képeken. Ezen felül a lencse műanyag volt és több karc is keletkezett a felületén, valószínűleg ezek is hozzájárultak a minőség romlásához.

Második versenyzőből már konkrét prototípus is készült. Ez egy 30x-os nagyítású loupè, más nevén ékszerésznagyító. Ez itthonról is beszerezhető emberi áron, raktárról ebből az üzletből. Nagyítása nem rossz, habár lehetne kicsit erősebb is. Képminőségre egész jó a lehetőségekhez képest.

30x-os nagyítású loupè

Harmadik választottam szintén egy loupè, ami 40x-es nagyítással és beépített világítással rendelkezik. Utóbbinak nem sok hasznát vesszük a jelenlegi feladatnál, mivel nem egyenletes és eléggé hideg fényt ad. Ennek beszerzése talán eBay-ről a legegyszerűbb, itthoni üzletek kínálatában nem vagy csak csillagászati áron találtam hasonló eszközt. Képminősége nem rossz, nagyítása már egész jó. Hátránya a tapasztalataim alapján, hogy erős tükröződés fedezhető fel az ezzel készített képeken, már egy kicsit erősebb ellenfényben is.

40x-os nagyítású loupè, beépített LED világítással

Utolsó próbálkozásomhoz egy LED lámpák fényének fókuszálásakor használt, egyik oldalán domború, másik oldalán sík üveg lencsét használtam. Képminősége ennek nem lett az igazi, a nagyítás mértékében is lemarad. Az ezzel készített képek jellemzően középen élesek csak, a kép széle felé indulva bármely irányba erősen homályosodik a téma, egy bemozdult kép érzetét keltve. Beszerzését szintén eBay segítségével oldottam meg.

Egyszerű, egyik oldalán sík, másik oldalán domború üveglencse

Amit fontos szem előtt tartani, bármilyen lencse nagyító kiválasztásakor, az a vignettálás veszélye. Ez a kép sarkaiban lévő sötétedést jelenti, mely jellemzően akkor keletkezik, mikor "belóg a képbe" a nagyító széle, kerete, ami ugye annyira nem átlátszó. Loupèk esetében 21 mm alatti átmérővel nem nagyon tanácsos kísérletezgetni, jobb esetben csak nagyon torz lesz a kép sarka, de nagy esély van a vignettálásra is. Figyelembe kell venni a lencse, nagyító, loupè magasságát is. Minél magasabb eszközzel próbálkozunk, lehetőség szerint annál nagyobb legyen a lencse átmérője. Így kisebb eséllyel fog a kép része lenni a loupè kerete.

A fenti képen jól megfigyelhető a vignettálás jelensége

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.