2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Erősítők tápellátása

Ha csak 1-2 percet szánsz a cikkre, akkor a bevezető ötletszerű félbehagyása után lapozz a Gyakorlat c. részhez és olvasd el a képaláírásokat!

[ ÚJ TESZT ]

Megoldás

Ideális esetben adhatunk az előfoknak külön tápegységet, amely független a végfok tápjától. Gyakorlatilag azonban elegendő, ha az OPA tápját elszűrjük a végfokétól. A legjobb nyilván az, ha ezt mindkét tápágban megtesszük, de amint szó volt róla, a legnagyobb torzítást a differenciális tápzaj okozza, így - tapasztalatom szerint is - szinte hasonló eredményt érhetünk el, ha csupán a két féltáp közé teszünk szűrőt. Ez a gyakorlatban könnyebben kivitelezhető, akár utólag is, hangra pedig sokszor nehéz különbséget tenni a tökéletes megoldáshoz képest.

A szűrő törésponti frekvenciája minél alacsonyabb legyen, de 160 Hz-es töréssel már kiváló eredmény érhető el: a zene folyékonyabb lesz, a hangszerhangok élethűbbé válnak, a bántó hangzás elmúlik: zenei hangú erősítőt kapunk, amely hosszú hallgatás során sem fáraszt le minket! (Sokszor ugyanis a hosszú távú fáradás kis mértékű torzítás eredménye ugyan, de olyan torzításé, amely természetes körülmények között nem áll elő, ezért az agynak szokatlan munka feldolgozni. A tranzienstorzítások ilyenek, és a fokozatok tápvonalon történő kölcsönhatása feltételezésem szerint jórészt ezeket a torzításokat növeli. Ezt abból gondolom, hogy egyetlen tápkivezetéssel rendelkező integrált erősítők THD-ja és IMD-je is igen kicsi tud lenni (pl. a TPA6120-asé), vagyis ezeket nem növeli a fokozatok közös táplálása. Ugyanakkor azt az idegesítő feszültséget a TPA6120 hangjában is hallhatjuk kissé, amiről fentebb írok. Olyan „kötelezően szól”. Valakinek pont ez tetszik, ez már szubjektív.)

A nagyfrekvenciás hidegítő kondenzátorokat pedig lehetőleg forrasszuk az OPA/buffer (vagy ezeknek IC-foglalata) lábaira, és egymással is forrasszuk közvetlenül össze őket; vagy használjunk csupán egyetlen kondit a két tápláb között! Átalakító adapterek esetében közvetlenül az OPA/buffer alatt lévő foglalatra vagy magára az IC-re forrasszuk a kisértékű kondi(ka)t! (Ha az IC-től távol is vannak ilyenek, az persze nem árt, de nem is használ.) A nagyértékű kondik lehetnek néhány cm-nyire is.

Konkrétumokért ld. a következő fejezetet!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.