2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Enermax Hoplite, a birodalmi lépegető

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Robosztus ház SATA dokkolóval, hot-swap rackkel és USB 3.0-val!

[ ÚJ TESZT ]

Az Enermax az idei év legelején kezdte meg forgalmazását az új számítógépházának, ami a Hoplite nevet kapta. Ez a ház nem igazán a Celeronos irodai konfigurációk számára készült, hanem azoknak, akik a teljesítmény hajhászása mellett rendet és alacsony hőmérsékletet szeretnének a számítógépházuk belsejében, na meg pár extra funkciót.
A Hoplite robusztus elejét 3 részre tagolhatjuk. A felső részen helyezkedhet el akár 4 darab optikai meghajtó, vagy egyéb 5,25-ös egység. A rácsozott előlapi takarólemezek a légáramlást segítik elő, valamint a belső felükben található porszűrőnek köszönhetően talán egy csöppet kevesebb por jut be elől a gépházba.

Az előlap közepén a rács mögött található egy 12 centis Enermax Apollish ventilátor, amelynek különlegessége az, hogy különböző színben képes, a fordulatszámtól függő látványos fényeffektek megjelenítésére. A nem éppen olcsó ventilátorhoz található egy lekapcsoló gomb is, amivel megszüntethetjük a fénypompát, illetve van itt egy ventilátor szabályzó potméter is, amivel a fordulatszám változtatásával tudjuk újabbnál újabb fényjelenségre késztetni az Apollisht, illetve természetesen ezzel szabályozhatjuk a légszállítást és a hangerőt is.

A ventilátor így hűti a ház belsejében található merevlemezeket is, valamint fenntartja a légkeringést a ház belsejében. A tisztítása rendkívül egyszerű, hiszen a házból kinyitható ajtón helyezkedik el, ahonnan könnyen kiszerelhető egy portalanításra, ha ez szükséges, de mivel itt is található porszűrő, így inkább ezt kell majd gyakrabban takarítani, mintsem a ventilátort.

Egy igen hasznos funkcióval alul szembesülhetünk, amit elsőre észre sem vennénk. A ventilátor alatt van még egy kis ajtó, amit kinyithatunk, és mögötte elénk tárul két kis fiók. És ez nem mást rejt, mint két 3,5"-os merevlemezt, vagy legalábbis csak akkor, ha teszünk bele! Ez nem más, mint két merevlemez fiók, amit tulajdonképpen hot-swap módon, a számítógép leállítása nélkül kivehetünk, cserélhetünk. Ez egy igen hasznos funkció, bár arányaiban véve nem szokás olyan gyakran ki-berakosgatni a merevlemezt, főleg hogy adattárolásra gyakran célszerűbb egy eSATA-ra, USB 3.0-ra, vagy hálózatra kötött külső merevlemez. Mindennek ellenére dicséretes a két HDD fiók, na és ugye bármikor jól jöhet.

Az Enermax teteje az, ami abszolút megadja a Csillagok háborúja effektust az egésznek. Az elején a laposan döntött részen található meg a bekapcsoló és a reset gomb. Van itt még kettő darab audio csatlakozó és egy eSATA is, ami a jobb házakon általában rendre megtalálható. Aminek nagyon örülhetnek a felhasználók, az a kettő USB csatlakozó, aminek a kék színe árulkodik arról, hogy ez bizony már az akár 4,8 Gigabit/másodperces sávszélességet nyújtó USB 3.0 szabványnak megfelelő port. Egy kicsit érdekes viszont az Enermax megoldása ezzel kapcsolatban, ugyanis a két csatlakozó nem az alaplap belső USB portjára csatlakozik. A gép belsejében kettő darab USB 3.0-s kábelvég van, amit valószínűleg a ház hátuljára kivezetve, a hátlapi portokra köthetünk. Tehát igazából nem is bővítés, inkább csak a hátul lévő USB 3.0-s csatlakozókból kettőt kivezet felülre, ahol jobban hozzá lehet férni.

A csatlakozóktól pár centire található egy kisebb, és egy azt körbevevő nagyobb csapóajtó. Ide 2,5"-os vagy 3,5"-os SATA merevlemezt tehetünk be, dokkolhatjuk őket. Funkciója ugyan az, mint az alul található fiókoknak, csak ide nem szükséges a beszerelés, egyszerűen csak be kell tolni és használhatjuk is az adattárolót.

A ház felső részének jelentős részét egy nagy fekete rács fedi le, mely alatt 2 darab 12 centiméteres ventilátornak van hely. Mivel a Hoplite fém szerkezete felé tornyosul még a műanyag-fémborítású fedőlap, így a kettő közé kényelmesen beférhet egy vízhűtés, átlagos méretű radiátora, akár még a két ventilátorral együtt is.

A hátlap egyszerűnek mondható, nagyjából, mint bármelyik számítógépház. Alsó tápos kialakítású, illetve a tápegység ventilátorához a ház alján van egy könnyen kihúzható és mosható porfogó filter. A hátlapon a 12 centis ventilátor hely alatt a vízhűtés csövének kialakított két nyílás található, míg a felette lévő lyuk valószínűleg az USB 3.0 kábelhez van. Az alaplapi bővítőkártyák sajnos csavarral rögzíthetőek csak, illetőleg a takarólapokat ki kell törni, szóval nem visszatehetőek utólag. Ez egy picit negatívum, hiszen több, jóval olcsóbb házon is elérhető már a csavarmentes rögzítés és a hátlapok fizikai behatás nélküli ki-be helyezése.

Az alaplapi tálca mellett 6 nyílás is gondoskodik arról, hogy a kábelek rendezettek legyenek, és ne nézzen ki a gép csúnyán belülről sem. Emellett van még a processzor alatt is egy nyílás, ahogy az lenni szokott, ez akkor segít, ha komolyabb hűtőket szeretnénk le-, vagy éppen felszerelni, melyekhez az alaplap hátulját is el kell érni.

A ház belsejének jobb oldala az előlaphoz hasonlóan, értelemszerűen 3 részre tagolódik. Felülre kerülnek az 5,25"-os egységek, meghajtók. Itt már csavarmentes rögzítés van, bár csak az egyik oldalról, de egy DVD meghajtó esetében ez is elég lehet, lényeg, hogy valóban könnyen szerelhető.
Középen van a merevlemez tároló box, amit egy csavarral és egy kis füllel bezárva tarthatunk alap esetben, és akkor kell csak ezt kinyitni, ha cserélni szeretnénk. Haladva a korral, a 4 darab 3,5"-os HDD mellé 2,5"-os notebook winchesterből, vagy SSD-ből is betehetünk kettő darabot is, ami hasznos lehet a flash alapú rendszerlemezek térhódításának kezdetén. A tároló belső fele rugalmas műanyag, így elvileg a rezgést ez elnyeli, és nem rezonál a ház. Bár a 3,5"-os fiókok esetében annyira szoros a hely, hogy kicsit szenvedés volt betolni a HDD-t. Szerencsére ezt a műveletet nem szoktuk gyakran ismételni, így elég egyszer megküzdeni vele.

Ha mégis gyakran cserélnénk a merevlemezeket, akkor célszerűbb lehet a ház aljába rejtett két fiókos 3,5"-os mobil rackbe tenni őket, vagy ha nem is az adott gépbe való adattárolóról van szó, akkor akár a felül lévő dokkolóba is mehet.

Az oldallapon plexi nem, de helyette nagy felületen elterülő rácsozás található, ahova 2 darab 12 centis ventilátort tehetünk, vagy ha megalomániásak lennénk, akkor egy 20 centis légkeringető egység is, illetve adott számára a kialakítás.

Összességében tekintve az Enermax Hoplite egy jó kis ház, bár tény, hogy van 1-2 hibája, ami bosszantó (hátlapi panelek, szoruló HDD), de ennek ellenére azt kell, hogy mondjam, megéri az árát. És igen, az ár. A jót meg kell fizetni, így az Enermaxért 30 ezer magyar forintot is le kell tenni, vagy még többet is, ami nem kevés pénz. De biztos vagyok abban, hogy a számítógépüket nagy becsben tartóknak kifizetődő lehet egy ilyen ház, benne a sok apró plusz dologgal, mint az Apollish ventilátor, a dokkoló, a hot-swap rack és az USB 3.0.

z0d1AK

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.