2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

emachines E732ZG

Kipróbáltam az Acer-Emachines új laptopját...

[ ÚJ TESZT ]

Teszt

A következőkben tesztelni fogom: a videokártyát, a laptop felhasználó barátságát, akkumulátort, Hangszórót, mikrofont, webkamerát, optikai meghajtót, és a winchestert.

Felhasználóbarátság

Felhasználóbarátság alatt értem azokat a tényezőket,melyek megkönnyítik egy felhasználó munkáját a laptoppal. Ide sorolnám a külső képernyő csatlakoztatását, a visszajelző ledeket, monitor zárását, kinyitását, illetve a különböző kimenetek minőségét.

Amint a laptopot itthon másodszorra bekacsoltam, első dolgom volt külső kijelzőre kötni. Külső megjelenítő egy Panasonic 42S10 típusú plazma tv volt. Amint rákötöttem, a laptop egyből fel is ismerte, optimalizálta a felbontást, és kirakta a képet. Számomra ez meglepő volt. Ezt én csak a felsőbb kategóriától szoktam meg.

Sajnos az Emachines a mellékes visszajelző ledeket lespórolta a laptopról, bár ezt szoftveres úton pótolta. Összesen 5 led található a gépen. Kettő a bekapcsolt állapotot, egy a Wifi-t, egy a CPU-t, és egy az akkumulátor állapotáról ad felvilágosítást. Ha már van numerikus billentyűzet, én sajnálom ,hogy lehagyták a num-lock visszajelzőjét. Lehet ez mind csak engem frusztrál, de ezt mindenképpen meg akartam említeni.

A monitor zsanérjai nagyon feszesek, de ez kell is, mivel csupán a zsanérok tartják lezárva a laptopot. Lezáráskor nem kell félnünk semmilyen recsegéstől, vagy roppanástól (amit még Sony laptopoknál is lehet hallani), és a kijelző azonnal kikapcsol, ahogy azt elvárjuk.
A bemeneteken eddig nem látott erőt tapasztaltam. Az USB port annyira megragadta a pendrive-omat, hogy elsőre ki sem tudtam húzni. Nekem ez egyfajta biztonságot nyújt, mondván biztosan nem fog kiesni a beledugott eszköz.
Mikor bekapcsoltam a számítógépet, egy előre feltelepített Windows-t találtam rajta. A Windows már tartalmazott egy csomó Emachines alkalmazást. Ezek meg is mutatják magukat elég rendesen. Bekapcsolás után a jobb alsó sarokban sorra bukkannak fel ezeknek a kis alkalmazásoknak a figyelmeztetései, hogy beállítsuk őket.

Akkumulátor

A gép mobil használatát egy 6 cellás, 4400mAh-os akkumulátor biztosítja. Szerintem nagyon jól teljesíti a szolgálatát... Az adatok magukért beszélnek.

Hangszóró

Engem a hang minősége kicsit meglepett, de mivel előtérbe van helyezve a jack aljzat, ezért nem illetem túl sok negatív kritikával. A laptopban egyetlen darab hangszóró van belehelyezve, mely eléggé kitesz magáért. Mivel ez az egy darab hangszóró nem középen van, így pőresége nagyon hallható. Elsősorban beszédre van kihegyezve, mondván a magas hangokat szépen, tisztán lehetett hallani, ellentétben a mély hangokkal, amik sajnos néha berezonáltak.

Mikrofon

A mikrofon a touchpad mellett helyezkedik el. Kipróbálásához egy másik laptopot, és a Skype-ot vettem igénybe. Nagyon jó minőségű a mikrofon, még erősíteni sem kellett rajta. Sok laptopnál figyeltem meg azt a jelenséget, hogy a mikrofon közel van a billentyűzethez, így gépelés közben használhatatlanná válik. Itt pont ennek ellenkezője figyelhető meg. Igaz, hogy a billentyűzet mellett található itt is, de itt gépelés közben sem válik használhatatlanná.

Webkamera

A webkamera a monitor tetején középen található. Lakk fekete színével teljesen belesimul a képernyőt szegélyező műanyag borításba. Felbontás 1,3megapixel. Több programmal is tartottam videokonferenciát MSN-nél a képminőség nagyon rossznak mondható, de Skype nál már sokkal minőségibb képet ad.

Optikai meghajtó

Ahogy azt már az Acer gépektől megszokhattuk, Optiarc meghajtót raktak ebbe a laptopba is.Működése nagyon halk, és DVD felpörgetése után sem rezonál be a gép tőle. Teszteléshez a Nero CD-DVD speed programját használtam.

Videokártya

Sajnos itt következett be az a sajnálatos probléma, hogy 3Dmark-kal nem tudtam tesztelni a laptop videokártyáját. Mint azt a specifikációban már jeleztem, egy Ati Mobility Radeon HD 5470-es ketyeg a gépben. A 3dmark os teszt azért hiusult meg, mivel a program nem támogatja a laptop felbontását, illetve a laptop nem támogatja a program ajánlott felbontásait. Két napig szenvedtem, de egyszerűen nem jött össze a teszt. Ehelyett HD tartalmakkal bombáztam a kártyát. A tesztben az FPS számra, illetve a dropped számra mentem.

Youtube HD videók

FPS-24 Dropped-0
Ezen adatok Youtube HD videoknál tiszta képet, illetve akadálymentes lejátszást jelent.
A tesztben a Harry Potter and the Deathly Hallows előzetesét néztem meg.

Letöltött előzetes
Javarészt előzeteseket néztem a tesztek során. Többek között megnéztem a videokártyák egyik legnagyobb közellenségét, a Prohardver tesztek egyik nagy kedvencét, a x264_killa_sample.mkv-t.
Számadatok:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.