Hirdetés

2021. június 17., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Elza és Mása emlékére - kutyatartásom 10 éve

A kutyatartás legszomorúbb pillanatai, történetek, emlékek, fájdalmak, amin minden kutyatartó átesik.

[ ÚJ TESZT ]

Újra Elza

Nem akartam új kutyát, sőt az anyagi dolgok, időigény és elfáradás miatt vissza is akartam menni kettőre, már régebben is ez volt a terv, hogy két fiatal marad, ha az öregek elmennek.
Legtöbb kutyás ismerősöm szintén azt tanácsolta, hogy ne vegyek, nem lesz olyan, nem vagyok felépülve egy kölyökhöz, felejtsem el az előzőt is előbb. De..., én nem azért éltem együtt 10 évig vele és szerettem mindennél jobban, hogy most meg elfelejtsem. Dehogy akarom elfelejteni. Fáj rá emlékezni, de ezt nem elnyomni és elfelejteni kell, hanem végigszenvedni.

Egyébként már akkor is problémát láttam abban, hogy kuvasz nélkül nem lehetne élni, a két fiatallal nem lenne meg, ha a két öreg nem lesz. A váratlan halála is lesokkolt, így elkezdtem keresni. Átgondolatlannak tűnhet, de ez sem volt az annyira, végiggondoltam mindent, nem aludtam amúgy se hetekig.
Kompromisszumot kötöttem ahogy Kiránál is, a kuvasz tenyésztőknél még csak gondolatban voltak kölykök, ráadásul egyik szülő párosítás sem tetszett közülük, így elengedtem a dolgot. Kicsi a populáció, gyorsan változnak az egyedi jellegzetességek, Elza kinézetét nem fogom visszakapni egyik kennelben sem, már generációkkal odébb járnak, legtöbbjük amúgy is hobbi szinten tenyészt, valamikor kétévente van csak kölyök.
Mivel őt nem kapom vissza kinézetben és ami lenne sem tetszik, engedékenyebb lettem magammal szemben, a továbbiakban egy már korábban kíváncsivá tett kaus ismerősöm által ajánlott érdekességre fókuszáltam. Ahogyan Kira esetében is egy hibridről, keresztezésről beszélünk, úgy Elza is egy kuvasz hibrid. Azért nem a keverék szót használom, mert a szülők származási lappal rendelkeznek (ez elvárásom is volt, hogy papírok legyenek), mégha nyilván ezt egy FCI vagy AKC magasságú egyesület nem fogja fajtaként elismerni.

Most 3 hónapos. Nemrég óta van itt, eddig még sok mindent nem lehet mondani róla. Igazából még a 8 hónapos malamutról se, mert még sokat fog változni ő is.

Ugyanazt a nevet kapta természetesen. Más karakter, ő el fogja érni az 50 Kiló környékét, jó vérvonal, intelligens és stabil. A szőre nem lesz annyira erősen csigás és bolyhos, inkább hullámos, a hangja, ugatásjellege is más, mélyebb és szakaszosabb a másik meg vinnyogott folyamatosan, a többi viselkedést meglátjuk. Eleinte ő sem maradt fent sokat az ágyban, de utóbbi időben egyre többször ébredek éjjel arra, hogy nyomja az oldalam. Meglátjuk vajon ő lesz-e az aki a következő 10 évben minden éjjel velem alszik vagy mégsem, semmit nem lehet jelenleg még megállapítani a két kölyökről. Szeret mellettem lenni, most is itt van a lábamnál és néha karmolgat, hogy simogassam, de messze nem olyan. Még legalábbis. Próbálom rászoktatni, úgy nevelni őt is, meglátjuk. Fajtajelleg a gazdához erősen kötődés, hátha sikerül nála is elérni.

Két hónap alatt rengeteget változott, kinézetre és viselkedésre is. Viselkedésben mintha ő lenne az egyre inkább. Együtt fekszünk, együtt kelünk, sosem fekszik úgy, hogy ne érne hozzám és állandóan simogatni kell. Az udvar végében letérdelek és átrohan mindenen, mert azt akarja öleljem át. Ezt csak Elza csinálta mindig és most ő is ilyen. Jelenleg éjjel 2 óra van, most fejezem be az utolsó simításokat a blogon, a párnámon fekszik és türelmetlenül várja, hogy menjek már mellé aludni. Gnóm nagy már most is, a fél ágyat elfoglalja. Mint minden nagytestű fajta esetén, nagy eséllyel ő is Mása sorsára fog jutni 10 év múlva. Nem lehet mit csinálni vele, 50 Kiló környékétől felfele ez viszi el a kutyákat, totál mindegy milyen vérvonal, milyen szűrés, milyen kaja és étrend kiegészítő, mennyire nincs túlterhelve. A farkasok anatómiailag nem ekkora méretre és nem ilyen medve testtartásra fejlődtek, ezt mi emberek torzítottuk felfele rövid idő alatt szelektálással amihez nem alkalmazkodott a csontozat a rövid idő miatt és ennek ez az ára. Én viszont megőrülök az ilyen monstrum kutyákért.

Még ennyi idő után sem tudom úgy szeretni, mint a régit. Pedig ő már nagyon szeret. Ehhez nekem viszont még sok idő kell...

A másikat nem csak az formálta ahogy neveltem, hanem a betegségei és a folyamatos ápolgatásom is. Az, hogy első három évében egyedül volt velem, csak én voltam neki, és valószínű az is rájátszott pont akkor cserélt gazdát és került hozzám amikor már kezdte megszokni az elsőt. Ezek a fajták nagyon érzékenyek a gazda közelségére és szeretetére és ha kiszakadnak belőle eléggé megterheli őket. Ennyire komplexen nem valószínű, hogy meg lehet ismételni egy kutya viselkedését és olyanná formálni. De megpróbáljuk. És eddig úgy néz ki sikerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.