Hirdetés

2021. június 17., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Elza és Mása emlékére - kutyatartásom 10 éve

A kutyatartás legszomorúbb pillanatai, történetek, emlékek, fájdalmak, amin minden kutyatartó átesik.

[ ÚJ TESZT ]

Mása

Három évig volt egyedül a kuvasz, akkor nem tudom mi indította be, valószínű a félelem attól, hogy elvesztem amilyen állapotban volt fiatalon és nincs mellette senki, úgy döntöttem kell még egy kutya ami mondjuk logikus is volt, hogy ne legyen egyedül. Olyan malamut ami tetszett volna még mindig nem volt, így jött megint a kaukázusi. Ekkor már találtam, egy gyönyörű példány nagyon jó felmenőkkel, jó vérvonallal és elért eredményekkel, jó kennelből, igaz már 5 évesen. Második kutyának egy középkorú kaukázusit, ráadásul komolyabb felmenőjű munkavérvonallal, ez megint egy igen merész húzás volt.
Eleinte voltak vele problémáim sokszor összeverekedtek, de sikerült helyrehozni pár hónap alatt.
Sajnos a viselkedése nem pont olyan amit szerettem volna, nehezen fejezi ki kötődését, nem jön ágyba, nem szereti ha sokat simogatom, nem szereti ha melléfekszem, ha ölelgetem, de azért kedvel és szeret, csak nehezen fejezi ki. A másik kutyákkal is komor, kicsit távolságtartó. Mindig félrevonult lefeküdni saját helyet keresett magának, ott alakítottam ki neki egy helyet külön. Elég kemény vérvonal, valószínű azért viselkedett így, neki ez volt a természetes. Mikor mégis kapcsolatot teremtett a többiekkel akkor láthatóan kedvelte őket és boldog volt. Emberi és kutyás szociális viselkedése nehézkes volt, érzelmeit nehezen mutatta ki, önálló, karakán, igazi kaukázusi aki mindent megold egyedül és ritkán támaszkodik a gazdájára és a többi kutyára. Pont Elza ellentéte.

Magányos harcos.

Párszor volt komolyabb allergiás tünete, akkor a fülétől a mellkasáig borotválni kellett és felduzzadt, váladékozott neki. Egyszer kellett műteni is, egyszer volt májgyulladása is, de ez már évekkel ezelőtt.
Jelenleg 11.5 éves, különösebb problémája nincs, csak enyhe szívhang és enyhe asztmatikus tünetek, ennyi idősen csoda mennyire jó állapotban van, nagyobb baj inkább az egyre nehezebben mozog az ízületeivel, erre kapja az ízületvédőket jó ideje és próbálom védeni az ízületeit a hidegtől, keménytől, meg szokásosan immunerősítőt kap ennyi idősen. Megint keservesen eszik, lehet csak a másik kutya miatt, de mindenesetre labort csináltattam, arra várok.
Ezek közben megjöttek és májgyulladása van ismét, épp most kezelgetjük, de eddig nagyjából jól van. Bár a másik is jól volt...

Tisztában vagyok vele, hogy sajnos valószínű még az idén temetni kell őt is. Az elmúlt egy év, fél év és utóbbi negyedév öregedési üteme mind meredekebben zuhan, a tapasztalat is ezt mutatja. A szemein látni a hályogot, mikor macskát észlel csak addig látja amíg mozog, ha megáll utána már nem találja, keresi pedig ott van előtte. Még azért lát, a szélirány ha felé viszi a szagokat még pontosabban, de már nem olyan jól. Sokat alszik ő is, de nem annyit, mint a másik, pedig ő öregebb másfél évvel és termetesebb is.
Mentálisan is tapasztalható, hogy megöregedett, elindul valamerre majd megáll és nem tudja mit akart csinálni, elindul olyan irányokba amerre semmi értelme aztán néz rám kérdően, hogy mi van, mert ő se érti. Mondanom kell neki, hogy menjen el pisilni, mert különben visszajön anélkül. Ezek az öregséggel járnak, neki legalább megvannak a nyugdíjas évei, bár inkább csak éve. Ezek a nagytestű fajták ilyenek, gyorsan öregszenek. Ha jól vannak tartva, jók a tartási körülmények akkor sokáig fiatalosan bírják, nagyon jól tartják magukat a legutolsó pillanatig, aztán hirtelen elkezdenek zuhanni, nagyon rövid az ápolgatós koruk, ha egyáltalán van és vége.

Ma már csak az utcákban sétálunk körbe, többet nem tud, nem is erőltetem, a maradék mozgást letudja az udvaron. Negyed évvel ezelőtt még 1-2Km nem volt gond, háromnegyed éve pedig 2-3 Km se. Egy éve még a nagy kirándulásokra is mentünk ahova fiatalon is járt.
Mozogni azért kell most is, mert anélkül még gyorsabban lerobban. És mentálisan is kell neki a mozgás, egy öreg kutya is ugyanúgy kíváncsi és szüksége van még ingerekre, kik mozognak az utcában, kik jártak arra, meg kell ugatni őket. Utána meg nyugodtabb pihenésre vágyik. A régi sétahelyeit sajnos már nem fogja tudni bejárni többet, bár szegény menni akarna arra felé, de nem szabad túlterhelni.

Remélem a 12 évet át tudja lépni határozottan amire még jó esélyei vannak, de a történtek óta reményvesztett lettem, egyébként is ha sikerül az is kevés idő már. Bár ő félrevonulósabb jellemű, én ugyanúgy szeretem, mint a másikat és ugyanúgy meg fog viselni az, ami már közel jár.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.