2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Darts: elterjedt kocsmasport vagy több?

Szeretnék betekintést adni eme gyönyörű sportág történelmébe, mai helyzetébe valamint gyakorlatába is.

[ ÚJ TESZT ]

Szervezetek kialakulása, a profi darts

Miután a darts egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, szükség volt olyan szervezetet kialakítani, ahol a versenyzők megfelelő színvonalon össze tudták mérni erejüket. Sok szervezet alakult, én most a három legfontosabbat emelem ki.

BDO - British Darts Organization

Alakulás éve: 1973
Alapítótag(ok): Oliver A. Croft
Cél: elsősorban a sportág és a játékosok érdekeit volt hivatott képviselni. Emellett folyt a népszerűsítés a televízión keresztül. Mivel ezeket sikerült elérni, 2003-ban Oliver A. Croftot a Brit Birodalom Érdemrendjének tisztikeresztjével jutalmazta a királynő.

WDF - World Darts Federation

Alakulás éve: 1976
Alapítótag(ok): tizenöt ország tagszervezete brit kezdeményezésre
Cél: a nemzetközi szabályzat kidolgozása, versenyek szervezése minél több játékos bevonásával. Ez a szervezet vezette be a rangsorolási rendszert, valamint vezeti a versenyek szabályozásának vizsgálatát is.

PDC - Professional Darts Corporation

Alakulás éve: 1992
Alapítótagok: a BDO-ból kivált vezető profi játékosok, többek között Phil Taylor és Eric Bristow
Cél: kialakítani a világ legrangosabb egyéni versenyét, a PDC-világbajnokságot. 2005-ben útjára indult a PDC Premier League verseny, ahol a világ 8 kiválasztott játékosa küzd meg egymással.

Így tehát kialakultak a mai legrangosabb versenyek, amelyek közül a legelismertebb a PDC által létrehozott Világbajnokság és Premier League.
A PDC-világbajnokság, vagy hivatalos nevén a Darts World Championship szinte minden évben az izgalomról és a csodálatos hangulatról szól. Ekkor színpadra lép a darts élet színe-java. Az első rendezvény 1994-ben volt, és azóta is megrendezik minden évben. A feszültség minden párosításnál érződik, ugyanis végig egyenes kieséses rendszer van. A népszerűséget az összdíjazás is mutatja, 2016-ban rekordmagas, mintegy 1.650.000£ szétosztására került sor a játékosok között, a végső győztes, Gary Andersonnak 350.000£ üthette a markát, míg a döntő vesztesének, Adrian Lewisnak 160.000£.

Az örökranglistát Phil Taylor vezeti toronymagasan, 18 döntőből 14-szer hagyta el győztesen a színpadot. Csak hogy reálisan lássuk a képet, a második helyen hármas holtverseny alakult ki azok a játékosok között, akik 3 fináléból 2-szer győzni tudtak.
Kilenc nyilas, azaz a tökéletes köröket is jutalmazzák különböző pénzösszegekkel a szervezők, eddig 9 darabot sikerült összehozniuk a játékosoknak. Az elsőt Raymond van Barneveld dobta 2009-ben, míg az utolsó Gary Anderson nevéhez fűződik, aki az ez évi, azaz 2016-os világbajnokságon szállt ki a harmadik körben 141-ről.

A Premier League 2005-ben indult útjára. Itt (ahogy már említettem) a "legjobb" nyolc darts játékos van jelen. Ez a versenysorozat két részből áll, összesen 19 fordulóból. Először pontgyűjtés zajlik, több helyszínen és időben. Összesen 18 ilyen forduló van, melynek a felénél két játékos búcsúzik a liga mezőnyétől. Miután lement a 18 forduló, a legtöbb pontot szerzett 4 játékos játszik egy elődöntőt (az első a negyedikkel, a második a harmadikkal), majd kicsivel később a két győztes játékos megvív egymással a trófeáért. Itt is Phil Taylor tartja a rekordot, a nyolc döntőből kétszer végső győztes volt, az első három évben veretlenül hódította el a trófeát. Ha már rekord! Ez évben megdőlt a televíziók által is közvetített meccsátlag, ugyanis Michael van Gerwen a negyedik fordulóban 123,4-es átlaggal diadalmaskodott 7-1 arányban az angol Michael Smith ellen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.