2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Darts: elterjedt kocsmasport vagy több?

Szeretnék betekintést adni eme gyönyörű sportág történelmébe, mai helyzetébe valamint gyakorlatába is.

[ ÚJ TESZT ]

Szeretnék dartsozni, hogy kezdjem el?

Ezután az ízelítő után kezdjünk el magunk is dartsozni! Aki elkezd játszani, sokszor beleesik egyes hibákba, amiket könnyen ki lehetne kerülni az alapok ismeretével. Tehát kezdjünk barátkozni az alapokkal, hogy egy taktikusan felépített játékos váljon belőlünk.
A játék elkezdéséhez szükségünk van táblára és nyíl szettre.
Két fajta tábla és nyíl van számon tartva. Az egyik az elektronikus tábla, amelyikre műanyag hegyű nyíllal kell dobni (soft), míg a másik a szizál tábla, amelyhez fém hegyű nyíl dukál (steel).

A tábla kialakulásának történelméről szintén egy regényt lehetne írni ugyanúgy, mint a nyíléról, de ha az Olvasó megengedi, ebbe most nem mennék bele hely hiányában.

A hivatalos "Óra" nevezetű tábla felosztását már említettem, és egy képet is beillesztettem róla az első oldalon. Hat részből áll: belső bullból (nagy bull), külső bullból (kis bull), szimpla szektorból, tripla szektorból, dupla szektorból és játékon kívüli részből.
A belső bull 50 pontot ér, és mivel a külső bull duplájának számít, a dupla kiszállós játékokon kiszálláshoz is felhasználható. A külső bull számértéke 25. A szimpla szektor az adott szektor számértékének megfelelő ponttal bír, a tripla szektor ennek a háromszorosával, míg a dupla értelemszerűen ennek kétszeresével. A játékon kívüli rész nem bír pontértékkel természetesen.
A táblát egy meghatározott helyre kell feltenni a dobóvonalhoz viszonyítva. Itt egy kép a helyes elhelyezésről:

A tábla után vessünk egy pillantást a nyilakra. A nyíl négy részből áll: tollból, szárból, törzsből és hegyből. Különböző kiegészítőket lehet venni hozzájuk, ilyen a nagyon gyakori tollrögzítő, ami meggátolja a tollak leesését meghatározott erőhatás alatt.

A toll feladata a nagyobb felhajtóerő létrehozása. Sok féle-fajta toll található meg a kínálatban, forma, méret és anyag szerint. A megfelelő méretű és formájú toll megtalálása fontos szerepet játszik a kívánt pontosság eléréséhez. Kiválasztásánál szerepet játszik a dobótechnika és a fogás.
A szár hossza és anyaga nagyban befolyásolja a nyíl táblába csapódásának szögét a toll mögött. Fontos, hogy megtaláljuk a stílusunkhoz legközelebb álló szár méretét, mert a nem megfelelő szár instabillá és darabossá teheti dobásunkat.

A törzs a nyíl talán legfontosabb része. Rengeteg különböző formájú markolat közül választhatunk. Fontos, hogy a nyíl alakját a dobástechnikánkhoz, stílusunkhoz igazítsuk, ne pedig fordítva! A nyíl alakja és ára függ a törzs anyagától. Az olcsóbb nyilak markolatai általában bronzból és rézből, míg a drágábbak volfrámból készülnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.