2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Darts: elterjedt kocsmasport vagy több?

Szeretnék betekintést adni eme gyönyörű sportág történelmébe, mai helyzetébe valamint gyakorlatába is.

[ ÚJ TESZT ]

Egy kis történelem

A darts napjainkban a legismertebb sportok közé tartozik. No persze nem Magyarországon, bár már itt is sokan ragadnak nyilakat a kezükbe egy-egy világbajnokság vagy egyéb média által közvetített darts rendezvény után. Mindenki szeretne úgy dobni, mint Phil Taylor, Gary Anderson, van Barneveld, van Gerwen vagy esetleg Peter Wright. De ne haladjunk ennyire előre!

Először is érdemes tisztáznunk egy fontos dolgot, még mielőtt elmélyülnénk a sokszor ismeretlen, rögökkel teli történelemben; mégpedig azt, hogy a darts hivatalosan is sport! 2005-ben sikerült kivívni az ebbe a kategóriába való besorolást, ami nem véletlenül történt meg, ugyanis a darts tökéletesen beleillik a sport definíciójába.

Nagyon nehéz és körülményes a darts történelme, ugyanis a mai szabályok több játékból alakultak ki, folyamatos formálódás volt jelen egészen a hivatalos szabály kialakításáig. Így most csak a legfontosabb eseményeket említeném meg, amik óriási szerepet töltöttek be ennek véghezviteléhez.
Hogy miből alakult ki, arról elég sok elképzelés és legenda terjeng. Abban viszont szinte biztosak lehetünk, hogy Angliából indult ki. Eleinte úgy játszhatták, hogy az angol íjászok levágtak nyílvesszőikből, és azt egy levágott farönkre dobálták.

A végleges táblát 1913-ban alkotta meg Thomas William Buckle. A táblán 20 szám található meg, egytől húszig, mindenféle szabályosság nélkül. Ennek ellenére, ha ránézünk a táblára, elég logikusnak tűnik a felépítése. A magas számokat kisebbek választják el egymástól. Így például a húszast az egyes és az ötös, míg a tizenkilencest a hármas és a hetes.

Már itt is egy kis összeütközés áll fent, ugyanis sok forrás arról tanúskodik, hogy a tábla számozása és létrehozása Brian Gamlin találmánya 1896-ból, viszont dr. Patrick Chaplin munkája szerint ez téves.
1924-ben megalakult a Nemzeti Darts Szövetség, amely a megalakulást követő első évben lefektette a szabályzatot. Ügyességi játék besorolást kapott, és ezzel elkezdődött a játék térhódítása.

Meg kell említeni Frank Lowy-t, akar magyar származású volt. Nevéhez kötődik az első precíziós dartskészlet, mely a Silver Comet, azaz Ezüst Üstökös nevet viselte, és 1937-ben készítette el.

1972-ben olyan újítást vezetett be az Unicorn, amely elősegítette a profi játékosok még hatékonyabb szereplését. Elkészült az első kereskedelmi forgalomba is hozott volfrám nyíllal. Előnye abban rejlik a réz- és nikkel-ezüst ötvözethez képest, hogy nagyobb a sűrűsége, így csökkentve a nyilak vastagságát.

A 20. század második felében sorra alakultak a darts szervezetek, köztük a BDO, WDF; ezekről később még említést teszek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.