2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Darts: elterjedt kocsmasport vagy több?

Szeretnék betekintést adni eme gyönyörű sportág történelmébe, mai helyzetébe valamint gyakorlatába is.

[ ÚJ TESZT ]

A játék ismertetése (501), edzés javaslatok

Az 501, vagyis a hivatalos darts játék szabályai egyáltalán nem bonyolultak, viszont sok érdekesség van ettől függetlenül ezzel kapcsolatban.
A kezdés jogát pénzfeldobással vagy bullra dobással szokták eldönteni. Bullra dobáskor azt figyelik, hogy kinek a nyila esik közelebb a bullhoz. Ha az első játékos nyila valamelyik bullban van, kiveszi, de ha nincs, benne kell hagynia. Ha nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy kié van közelebb, a játékosok újra dobnak.
A játékos köteles mindhárom nyilával a táblára dobni, kivéve ha kevesebb nyílból kiszáll. A véletlenül, a kiszállás után eldobott nyilak nem számítanak. Csak azok a nyilak bírnak pontértékkel, amelyeket a játékos húz ki, így a kipattanó nyilak nem számítanak (kivéve az elektronikus táblán játszó versenyeken).
Ha a játékos kezéből a dobóvonalon belülre esik a nyíl, azt felveheti. A pont csak akkor kerül beszámításra, ha a bíró vagy pontozó bemondta azt. A játékos megkérdezheti a pontozótól a saját és ellenfele pontszámát, de segítséget nem kérhet a kiszállók megvalósítása céljából. Tehát a pontozó megmondhatja, hogy 32 pont van még hátra, de azt nem, hogy a játékosnak a D16-ra kell dobnia a kiszálláshoz.

Az 501 lényege, hogy a dobott értékeket levonják a számból, egészen addig, ameddig pontosan 0 nem lesz az eredmény. Általában dupla kiszállós versenyeket rendeznek, ami azt jelenti, hogy ezt az értéket egy végső duplával kell elérni.
A játéknak sok fajtája van. Változhat az érték, ekkor 301, 701, 901 vagy 1001 a kiinduló pontszám, de nem ritka a dupla beszállós játék sem, ahol a kiszállás mellett a beszállást, tehát az első értéket is duplával kell elérni.
A játékos be is tud sokallni, ami azt jelenti, hogy a játékos a fennmaradt pontértéknél nagyobbat, vagy dupla kiszállós játéknál eggyel kisebbet dobott. Ekkor a pont megmarad, és a következő játékos jön.

A dartsra jellemző egy meghatározott sportszerűség, illemtan, amit mindenki köteles betartani, íme:
- Minden játékot az ellenféllel történő kézfogással kezdünk és fejezünk be.
- Tilos az ellenfél látómezőjébe állni, mindig mögötte helyezkedjünk el a dobásra várva!
- Mindig megfelelő ütemben játssz, ritmusváltásokkal ne zavard az ellenfeled!
- Soha ne zavard az ellenfeled koncentrálását dobása közben mozgással vagy bármilyen háttérzajjal!
- Testi kontaktus tilos!
- Dicsérd meg ellenfeled jó dobásai után, de csak akkor, amikor már kihúzta a nyilait a táblából!
- Ne átkozódj, hangoskodj elfuserált dobásaid után, vagy az ellenfeled teljesítményét látva!
- Ha bizonytalan vagy pontjaid illetően, kérdezd meg a bírót, pontozót, krétázót, hogy mi a pontszámod, de tilos megkérdezni, mire is célozz!!!
- Mindig te húzod ki nyilaidat a táblából, ekkor válik értékelhetővé az eredményed!
- Dühből soha ne dobj, veszélyes mutatvány, pláne ha már „besokalltál”!
300 pont környékén kezdenek el a profik a kiszállóra koncentrálni, mivel ugyan a 170 a legmagasabb kiszálló, de alatta jó pár szám nem oldható meg. Ezért érdemes ismerni a kiszállótáblát, így mindig fogod tudni, hogy mire érdemes dobnod.

Edzésnél ne az legyen a szemed előtt, hogy minél hamarabb kiszállj 501-ről, hanem az, hogy minél pontosabban tudj dobni a tábla bármelyik pontjára.
Én a következő alapgyakorlatokat szoktam elvégezni. Először dobok 20-20 darab 20-ast és 19-est, valamint 10-10 külső és belső bullt. Ezután 1-től bullig minden számon végig megyek, és a három nyílból mind a háromnak a kijelölt szektorba kell repülnie. Ez alól kivételt képez a kis és nagy bull, amiből kettőnek kell célt találnia. Majd kijelölök 10 számot, és a számok duplájára dobok. Ha ez is megvan, háromszor kiszállok 170-ről (nem három nyílból természetesen), végül játszok néhány 501-es menetet. Fontos, hogy mindenkinek saját gyengeségeit figyelembe véve kell edzéseket végeznie!

Kellemes dobálást mindenkinek!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.